Αφόρητη πίεση στα ελληνικά ομόλογα με φόντο τα σενάρια «εξόδου» - iefimerida.gr

Αφόρητη πίεση στα ελληνικά ομόλογα με φόντο τα σενάρια «εξόδου»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Σε απίστευτα επίπεδα κινήθηκαν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, αποτυπώνοντας την αγωνία των αγορών για το ενδεχόμενο να βρεθεί εκτεθειμένη η χώρα μας, αποτυγχάνοντας να καλύψει τους δημοσιονομικούς στόχους του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου.

Το 10ετές- αν και με ελάχιστες πράξεις- έφτασε στα επίπεδα ρεκόρ του 19,33% έναντι 1,83% του γερμανικού 10ετούς, με το spread να ανοίγει έως και τις 1.780 μονάδες. Το μεγάλο σοκ προκάλεσε, πάντως, η εκτίναξη της απόδοσης του 2ετούς ομολόγου έως το 50,37%, όταν η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού βρέθηκε στα χαμηλά του 0,43%, κάτι που σημαίνει ότι πρακτικά το σχετικό spread άγγιξε τις 5.000 μονάδες βάσης!!! Όσον αφορά στο 5ετές ομόλογο, παρέμεινε στα επίπεδα του 23,7%, ωστόσο αυτά που έδωσαν τον τόνο ήταν τα ασφάλιστρα κινδύνου που εκτινάχθηκαν πάνω από τις 3.260 μονάδες.

Η πίεση στα ελληνικά ομόλογα εντάθηκε με φόντο την αναθέρμανση των συζητήσεων για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σενάριο που μπορεί να διαψεύδεται μετά βδελυγμίας- η τελευταία κατηγορηματική διάψευση ήρθε δια στόματος Α. Μέρκελ και η όχι και τόσο "θερμή" δήλωση σύμπνοιας ήρθε δια στόματος Κ. Λαγκάρντ- ωστόσο δεν παύει να σκιάζει τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και για τον κρατικό πυλώνα του δεύτερου "πακέτου" στήριξης αλλά και για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.

Σημειωτέον ότι τη Παρασκευή εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή των σχετικών δηλώσεων συμμετοχής από τις τράπεζες, οι οποίες αν και δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, θα πρέπει οπωσδήποτε να φτάνουν στο στόχο του 90%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ