Τασούλας: Μην προεξοφλούμε τίποτα για την Αμφίπολη - iefimerida.gr

Τασούλας: Μην προεξοφλούμε τίποτα για την Αμφίπολη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για τις ανασκαφές στην Αμφίπολη, τις έρευνες στα Αντικύθηρα αλλά και το ενδεχόμενο χορηγιών στον τομέα της αρχαιολογίας, στα πρότυπα της νέας Λυρικής Σκηνής στο Φάληρο, μίλησε την Τετάρτη στον ραδιοσταθμό Βήμα FM 99,5 o υπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τασούλας.

«Συνεχίζεται η ανασκαφή στο τέταρτο όρυγμα και έχουμε προχωρήσει μόλις σε βάθος 25 μέτρων, αφού η διάμετρος είναι εκατοντάδες μέτρα. Ενδείξεις θα έχουμε μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα του ορύγματος», σημείωσε ο υπουργός Πολιτισμού μιλώντας στους δημοσιογράφους Νότη Παπαδόπουλο και Βασίλη Χιώτη.

Και πρόσθεσε: «Από εκεί και πέρα, ο υπόλοιπος τύμβος δεν έχει εξερευνηθεί, αλλά θα έχουμε μια συνολική εικόνα όλων των χώρων. Πριν το μωσαϊκό και τις Καρυάτιδες και την τέχνη των μαρμάρων, ποιος είχε προεξοφλήσει όλα αυτά; Συνεπώς, μην προεξοφλούμε τίποτε. Όπως είναι τώρα το μνημείο, η εικόνα του και η αξία του το καθιστούν μοναδικό. Μην περιμένουμε μια κλιμάκωση που ενδεχομένως δεν επαληθεύτηκε».

Αναφορικά με τις έρευνες στα Αντικύθηρα και απαντώντας στις επικρίσεις ότι αυτές πάγωσαν, ο Κωνσταντίνος Τασούλας είπε: «Δεν πάγωσαν. Ο,τι βρήκαμε θα έρθει για να συντηρηθεί. Και όταν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, τον Μάιο ή τον Ιούνιο, οι θαλάσσιες έρευνες θα συνεχιστούν. Συχνά έχει εκεί πάνω από 8 μποφόρ και ακόμη και τώρα, τον Οκτώβριο, η ειδική στολή, που έμοιαζε με αστροναύτη, έχει χρησιμοποιηθεί μόνο μία φορά, διότι δεν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες».

Κληθείς τέλος να τοποθετηθεί σχετικά με το ενδεχόμενο χορηγιών σε ανασκαφές ή πολιτιστικά έργα, με παράδειγμα το Ιδρυμα Στ. Νιάρχος και τη νέα Λυρική Σκηνή στο Φάληρο, ο υπουργός Πολιτισμός αποκάλυψε πως «έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον πολλοί χορηγοί ιδιώτες».

«Κοιτάμε τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για τη χορηγία, ο οποίος χρειάζεται εκσυγχρονισμό και λαμβάνουμε πολλά μηνύματα γι’ αυτό. Εχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον πολλοί χορηγοί ιδιώτες, σε πολλούς τομείς, και υπάρχουν και ιδιωτικά σωματεία στο πλάι μας, σε πολλές περιπτώσεις. Πριν από μια εβδομάδα, στη βρετανική πρεσβεία, εκλήθησαν στελέχη μεγάλων βρετανικών μουσείων και πολιτιστικών φορέων, τα οποία είναι αρμόδια για την εξεύρεση πόρων εκτός των κρατικών. Ενημέρωσαν τα δικά μας στελέχη και αυτό το υπόδειγμα είναι κάτι που μελετάμε να φέρουμε και στη δική μας πραγματικότητα» είπε και προσέθεσε:

«Αυτό που γίνεται στη Λυρική Σκηνή και τη Βιβλιοθήκη, όπου ο ιδιωτικός τομέας, το Ίδρυμα Νιάρχου, κάνουν μια μεγάλη επένδυση – τη μεγαλύτερη στην Αττική – και είναι ιδιωτική χορηγία. Ο χώρος, όμως, θα παραχωρηθεί στο Δημόσιο και θα αποσυρθεί το Ίδρυμα. Ο πρωθυπουργός το παρακολουθεί προσωπικά το θέμα και τακτικά συναντώμεθα, για να δούμε πού πάμε, και το έργο θα τελειώσει το 2015. Είμαστε εντός χρόνου».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ