10 πράγματα που έφεραν οι μετανάστες στη Βρετανία - iefimerida.gr

10 πράγματα που έφεραν οι μετανάστες στη Βρετανία

Τα 10 πράγματα που έφεραν οι μετανάστες στην Βρετανία: Από το mini Cooper μέχρι
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η μετανάστευση είναι ένα επίμαχο θέμα, που συχνά διχάζει την κυβέρνηση και τους πολίτες των χωρών. Στη Βρετανία ωστόσο, σε πείσμα πολλών οπισθοδρομικών απόψεων, οι μετανάστες συνέβαλαν σημαντικά στη διαμόρφωση της κουλτούρας και του πολιτισμού της χώρας.

Σε σχετικό της δημοσίευμα η βρετανική Independent παρουσιάζει τα 10 πράγματα που έφερε η μετανάστευση στη Βρετανία.

Το κλασικό Mini
Σήμα κατατεθέν των Βρετανικών δρόμων, το διάσημο αυτοκίνητο του Mr Bean, έκανε το ντεμπούτο του το 1959, ωστόσο, προς έκπληξη πολλών, οι ρίζες του δεν είναι αμιγώς βρετανικές αλλά ελληνικές. Συγκεκριμένα εμπνευστής και σχεδιαστής του ήταν ο Ελληνας Σερ Αλεκ Ισιγόνης, ο οποίος είχε έρθει στη Βρετανία ζητώντας άσυλο. Η οικογένειά του διέφυγε από τη Σμύρνη, όταν οι Τούρκοι εισέβαλαν στην παραμεθόριο περιοχή γύρω στο 1920, και ο ίδιος σπούδασε μηχανικός στο πολυτεχνείο Battersea.

Marks and Spencer
Ισως η πιο δημοφιλής μάρκα ρούχων στη Βρετανία, τα M & S στην πραγματικότητα οφείλονται στον Μάικλ Μάρκς πρόσφυγα από τη Λευκορωσία, που έφτασε στην Αγγλία γύρω στο 1882 και ξεκίνησε να πουλάει πράγματα στο Yorkshire. Τελικά συνεργάστηκε με τον Τόμας Σπένσερ και δημιούργησαν μαζί τη μεγάλη επιχείρηση που γνωρίζουμε σήμερα.

Ο Οίκος των Windsor
Γνωστή και ως η Βουλή των Σαξ-Κόμπουργκ-Γκότα μέχρι ο Γεώργιος ο 5ος να αλλάξει το όνομα της οικογένειας κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Η βασιλική οικογένεια έχει αίμα γερμανικό και γαλλικό. Ο Γουλιέλμος ο Κατακτητής, Γαλλο-νορμανδός, ο Γουλιέλμοε της Οράγγης από την Ολλανδία, ο βασιλιάς Γεώργιος από το Ανόβερο που με δυσκολία μιλούσε αγγλικά, η Βασίλισσα Βικτώρια, που παντρεύτηκε τον Γερμανό Εδουάρδο τον 7ο, ο Γεώργιος ο 5ος που παντρεύτηκε μία Γερμανική πριγκίπισσα, ο Εδουάρδος ο 8ος που παντρεύτηκε Αμερικανίδα, ενώ ακόμη και η ίδια η βασίλισσα Ελισάβετ παντρεύτηκε έναν άνθρωπο που γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Η βασιλική οικογένεια της Βρετανίας είναι αδιαμφισβήτητα πολυ-πολιτισμική.

«I Vow to Thee my Country»
Ο πιο πατριωτικός ύμνος της Βρετανίας ήταν το προϊόν ενός άνδρα που ονομάζεται Γκουστάβ Χολστ και γεννήθηκε στο Τελτενχαμ, αλλά με Σουηδική, Λετονική και Γερμανική καταγωγή.

Curry and Cobra
Το κοτόπουλο Tikka Masala είναι ένα πιάτο που δεν είναι μόνο η πιο δημοφιλές στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά έχει σχεδιαστεί ειδικά για τα Ευρωπαϊκά γούστα. Για αυτό οι Βρετανοί πρέπει να ευχαριστήσουν έναν Ινδό μετανάστη, τον Σάκε Ντιν Μοχάμεντ, ο οποίος ήρθε από την Βεγγάλη για να ανοίξει το πρώτο αναγνωρίσιμο ινδικό εστιατόριο, το «Hindoostanee Coffee House».

Το κόκκινο στριφογυριστό γλυπτό στην Tate Modern
Το Orbit, είναι έργο του Anish Kapoor, ο οποίος έφτασε το 1973 από την Ινδία και είχε την καλλιτεχνική φαντασία για να στολίσει ένα σταθμό παραγωγής ενέργειας.

The Sun
Αλλοι τη μισούν, άλλοι την λατρεύουν, αλλά η διάσημη βρετανική εφημερίδα, που χρονολογείται από το 1969, παρόλο που κατά καιρούς έχει αναρτήσει ορισμένα ξενοφοβικά πρωτοσέλιδα, δημιουργός της ήταν, ο Ρούπερτ Μέρντοχ, που γεννήθηκε στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

Μαρξισμός
Ο Καρλ Μαρξ, γεννημένος στη Γερμανία πέρασε πολύ χρόνο στη Βρετανία και βρίσκεται θαμμένος στο νεκροταφείο Highgate.

Βρετανικό Σύστημα Υγείας (ΝΗS)
Ηρθαν από πολλά υπόβαθρα, όπως η Ιρλανδία, οι Φιλιππίνες, η Ανατολική Ευρώπη, η Ινδική υποήπειρος και η Αφρική και η συμβολή τους στο Βρετανικό σύστημα υγείας είναι μία προσφορά που πρέπει να αναγνωριστεί. Σημειώνεται ότι ο Ενώχ Πάουελ, υπουργός Υγείας την περίοδο 1960-1962 αγωνίστηκε για την πρόσληψη ειδικευμένων νοσοκόμων για να έρθουν να εργαστούν στη Βρετανία

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ αυτοκίνητο Βρετανία μετανάστες mini cooper
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ