«Μαύρη τρύπα» στα έσοδα εκτροχιάζει τον προϋπολογισμό

Καλός ήταν ο Αύγουστος για τα έσοδα - ή μάλλον καλύτερος από το χάος των προηγούμενων μηνών - αλλά σε καμία περίπτωση δεν αρκεί για να καλύψει τη «τρύπα» του πρώτου εξαμήνου, ενώ και ο υψηλός εκ των πραγμάτων πήχης για το τελευταίο 5μηνο ούτε καν προσεγγίστηκε.

Σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία που έφτασαν στο υπουργείο Οικονομικών, τα καθαρά έσοδα τον προηγούμενο μήνα αυξήθηκαν κατά 5,1% σε σχέση με πέρσι, κάτι που σημαίνει ότι άγγιξαν τα 4 δισ. ευρώ. Ωστόσο αν λάβει κανείς υπόψιν ότι κάθε μήνα έως το τέλος του έτους πρέπει να εισπράττονται περίπου 5,4 δισ. ευρώ, γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος που καλείται να επιλύσει το οικονομικό επιτελείο, αν τουλάχιστον δεν θέλει να εκτροχιαστεί ο Προϋπολογισμός.

Το παρήγορο για το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι υπάρχει σχετική ανταπόκριση στη τελευταία ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, τάση που αν διατηρηθεί και στο επόμενο χρονικό διάστημα, θα συνεισφέρει στην επίτευξη του στόχου των εσόδων. Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Αύγουστο παρουσιάστηκαν στις εφορίες 6.000 οφειλέτες ζητώντας να υπαχθούν στη ρύθμιση, δηλαδή οι διπλάσιοι από τον Ιούλιο οπότε δεν είχε ενεργοποιηθεί το ευνοϊκότερο καθεστώς. Συνολικά μπήκαν στη σχετική διαδικασία 100 εκατ ευρώ, εκ των οποίων τα 30 εκατ. Ευρώ μπήκαν ήδη στα ταμεία ως προκαταβολή.

Τονωτικές ενέσεις περιμένει το υπουργείο κι από την αναβίωση της περαίωσης, καθώς πλέον αφορά και στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και στους κατόχους μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ενώ αναμένονται και τα στοιχεία απ' όσους θα αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που τους δίνει ο νόμος να υποβάλουν εκπρόθεσμα χωρίς διοικητικές κυρώσεις, δηλώσεις φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ, προηγούμενων χρήσεων.

Από την άλλη πλευρά, όπως προκύπτει κι από την ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Π. Οικονόμου, παραμένει ο βραχνάς της παραοικονομίας, της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, απ' όπου το Δημόσιο εξακολουθεί να χάνει κάθε χρόνο δισεκατομμύρια ευρώ, δίνοντας λαβή στη Τρόικα για την άσκηση έντονων πιέσεων για περισσότερα μέτρα.

Κοινή είναι η διαπίστωση στο οικονομικό επιτελείο ότι δεδομένων των συνθηκών και αυτή η χρονιά θα είναι χαμένη, καθώς ούτε η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών θα έχει ολοκληρωθεί εγκαίρως ούτε η ηλεκτρονική «ομπρέλα» πάνω επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες θα έχει ανοίξει, δίνοντας τη δυνατότητα για εκτεταμένους ελέγχους.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο κ. Οικονόμου περιορίστηκε στο να επικαλεστεί τον πατριωτισμό των επαγγελματιών και των επιτηδευματιών, καλώντας τους να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις ακόμα κι αν δεν συμφωνούν, επισήμανση που αφορά στους επαγγελματίες της εστίασης οι οποίοι εμφανίζονται απρόθυμοι όχι μόνο να αποδώσουν υψηλότερο ΦΠΑ αλλά ακόμα και να αλλάξουν τις ταμειακές τους μηχανές εφαρμόζοντας το νόμο..

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ