Πρόκληση από τη «Χουριέτ»: Μετά το Piri Reis και το Barbaros, να περιμένετε και το Selim II -Οι Τουρκοκύπριοι έχουν ιδιοκτησία στο νησί

Η... εταιρική σχέση ανάμεσα στην Τουρκία και την τουρκοκυπριακή πλευρά είχε ενισχυθεί μέχρι πρόσφατα με την παρουσία του σεισμικού πλοίου Piri Reis. Κάπως έτσι θεμελιώθηκε το δικαίωμα για την κυριαρχία των φυσικών πόρων στο νησί.

Με αυτό τον κυνικό τρόπο ξεκινάει το δημοσίευμα της τουρκικής «Χουριέτ», προσπαθώντας να δικαιολογήσει την παρουσία των τουρκικών πλοίων στην περιοχή, τη στιγμή που σύσσωμη η διεθνής κοινότητα αντιτίθεται σε αυτές τις ενέργειες.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως για δεκαετίες η πολιτική της Άγκυρας για την περιοχή ήταν της λογικής «οφθαλμόν αντί οφθαλμού», άλλοτε προληπτική και άλλοτε ως αποτέλεσμα αντίδρασης,. Ειδικά όταν η κυπριακή πλευρά θεωρούσε πως ήταν ο μόνος νόμιμος ιδιοκτήτης του νησιού. Το μοναδικό που μπορούσαν να κάνουν οι τουρκοκύπριοι, ήταν να επαναβεβαιώσουν τη σχέση τους με την Τουρκία, έτσι όπως είχε τεθεί με το Σύνταγμα του 1960.

Και συνεχίζει το άρθρο: «Υπάρχει μια θεμελιώδης διχόνοια! Οι Ελληνοκύπριοι συνεχίζουν να πιστεύουν ότι το κράτος και η κυβέρνηση αναγνωρίζονται αποτελεσματικά από τα Ηνωμένα Έθνη από τον Μάρτιο του 1964 - αν και το τουρκικό στοιχείο εκδιώχθηκε υπό την απειλή των όπλων από το ελληνικό στοιχείο. Οι Τουρκοκύπριοι, από την μεριά τους, εξακολουθούν να πιστεύουν πως εξακολουθεί να υφίσταται το κοινό κράτος του 1960, έστω και αν το 1964 εκτοπίστηκαν από όλα τα κυβερνητικά γραφεία, από τους δήμους και όλες τις διευθυντικές θέσεις».

Αυτό που προσπαθούν να πετύχουν οι Ελληνοκύπριοι, ειδικά μετά την ένταξή του στην ΕΕ, είναι να αφομοιώσουν την τουρκοκυπριακή πλευρά και να σφετεριστούν τα δικαιώματά τους στο έδαφος και τους πόρους του νησιού. Δυστυχώς δύσκολα θα υπάρξει αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών όσο η εελληνοτουρκική πλευρά δεν δέχεται την έννοια της ισότητας.

Στις τελευταίες διακοινοτικές συζητήσεις ο Αναστασιάδης έψαχνε ένα πρόσχημα για να αποχωρήσει. Ήταν η παρουσία του Barbaros. Μήπως ήταν η πρώτη φορά που η Τουρκία έκανε αισθητή την παρουσία της στην περιοχή; Όχι! Κάθε φορά που οι Έλληνες έκαναν κάτι για τους Ελληνοκύπριους, έκανε και η Τουρκία κάτι για τους Τουρκοκύπριους.

Αυτό που δεν θέλει να δείξει ο Αναστασιάδης είναι ότι στις διαπραγματεύσεις θα πρέπει και η ελληνοκυπριακή πλευρά να έρθει κοντά σε μια αμοιβαία συμβιβαστική λύση. Η λέξη «συμβιβασμός» είναι μισητή στον Αναστασιάδη, σημειώνει το άρθρο. Ο ίδιος πιστεύει πως μόνο η τουρκική πλευρά πρέπει να συμβιβαστεί.

Για να καταλήξει το προκλητικό άρθρο της «Χουριέτ»: «Θα μπορούσε να είναι το Piri Reis, το Barbaros, ή το Selim II που θα αυξήσει την ένταση στην περιοχή; Αν οι Ελληνοκύπριοι συνεχίσουν να πιστεύουν πως είναι οι μοναδικοί ιδιοκτήτες του νησιού και να σφυρηλατούν σχέσεις με την Ελλάδα, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, σχέσεις που αντίκεινται στην Τουρκία, τόσο θα τίθεται σε κίνδυνο η ειρήνη. Τώρα η άλλη πλευρά περιμένει από τον Τζο Μπάιντεν να πιέσει τους Τούρκους να κάνουν ένα βήμα πίσω και να αποσύρουν τα πλοία τους, έτσι ώστε ο Αναστασιάδης να επιστρέψει στις συνομιλίες. Πηγαίνοντας κάποιος στο κρεβάτι με γεμάτο στομάχι, μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο για την υγεία».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ