Πρόκληση χωρίς όριο: Η κρουαζιέρα της τουρκικής κορβέτας στο Αιγαίο [χάρτης]

Δεν είχε τέλος η πρόκληση από την πλευρά των Τούρκων, αφού από τα ξημερώματα της Τρίτης, και συγκεκριμένα από τις 3 π.μ., η τουρκική κορβέτα Βuyukada, ένα από τα πιο σύγχρονα πλοία του τουρκικού στόλου, εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα στο στενό του Καφηρέα, ανάμεσα στην Εύβοια και την Ανδρο.

Η τουρκική πρόκληση εντάσσεται στο πλαίσιο μιας νέας μεθόδευσης της αμφισβήτησης της υφαλοκρηπίδας και των χωρικών υδάτων των νησιών από την Τουρκία, η οποία τους τελευταίους μήνες διενεργεί πλόες σε ελληνικά χωρικά ύδατα νησιών με συχνότητα ενός μηνός ώς 45 ημερών.

Οπως γράφει και η «Καθημερινή», το τουρκικό πολεμικό πλοίο προερχόταν από τον κόλπο του Σάρου, βορείως της Χερσονήσου της Καλλίπολης, όπου τη Δευτέρα το απόγευμα ολοκλήρωσε άσκηση πυρών με άλλα πλοία του τουρκικού στόλου. Στη συνέχεια κινήθηκε νότια για να επιστρέψει στη ναυτική βάση του Ακσάζ, έστριψε όμως νοτιοδυτικά προς το στενό του Καφηρέα.

Αφού διήλθε από το στενό εντός των χωρικών μας υδάτων, στη συνέχεια ξαναπέρασε μέσα από αυτά ανάμεσα στην Κύθνο και την Τζια. Το τουρκικό πολεμικό πλοίο βγήκε στη συνέχεια πάλι σε διεθνή ύδατα, ωστόσο, επειδή έπλεε πολύ αργά, παρέμεινε επί πολλές ώρες στη θαλάσσια περιοχή των δυτικών Κυκλάδων, πλέοντας ανατολικά της Σερίφου και της Μήλου. Χθες το βράδυ, η κορβέτα κινούνταν σε διεθνή ύδατα νοτιοανατολικά της Σαντορίνης. Ελληνικά πολεμικά πλοία βρέθηκαν αμέσως κοντά στο τουρκικό σκάφος και το παρακολούθησαν σε όλη τη διάρκεια του πλου του. Στο Πολεμικό Ναυτικό θεωρούν ότι, ολοκληρώνοντας τον κύκλο, η κορβέτα θα κινηθεί βορειοδυτικά για να επιστρέψει στο Ακσάζ.

Τι αναφέρει το υπουργείο Αμυνας

ΠΛΟΥΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΟΡΒΕΤΑΣ

Ανακοινώνεται ότι, η τουρκική κορβέτα "Βuyukada", εξήλθε των εθνικών χωρικών υδάτων την 05:30, Βόρεια Βορειοανατολικά ν.Ρόδου.

Κατά τη διάρκεια της διέλευσής της κινήθηκε εντός ΕΧΥ επτά (7) φορές.

Πλοία και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού παρακολούθησαν το τουρκικό σκάφος, καθόλη τη διάρκεια του πλου του.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ