Αμφίπολη: Τρία κορυφαία Πανεπιστήμια διεκδικούν την «αξονική» του τάφου - iefimerida.gr

Αμφίπολη: Τρία κορυφαία Πανεπιστήμια διεκδικούν την «αξονική» του τάφου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Και ενώ οι ανασκαφικές εργασίες στον τάφο της Αμφίπολης οδεύουν προς το τέλος τους, η ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη έχει ήδη καταλήξει στο ποια πρέπει να είναι η επόμενη κίνησή της: Η αξονική τομογραφία του τύμβου Καστά, με σκοπό να διαπιστωθεί αν κάτω από τον τεχνητό αυτό λόφο κρύβονται και άλλοι τάφοι.

Τρία κορυφαία Πανεπιστήμια διεκδικούν το έργο


Η «αξονική» του τύμβου Καστά θα γίνει μέσω γεωμαγνητικής ή γεωφυσικής διασκόπησης, την οποία θα διεξάγει η ομάδα κάποιου από τα κορυφαία ελληνικά πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόταση έχουν ήδη υποβάλει δύο αθηναϊκά ΑΕΙ και ένα της Θεσσαλονίκης, ενώ η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού για τον τελικό... ανάδοχο θα ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 12 Νοεμβρίου.

Στόχος της ακτινογραφίας, το να διαπιστωθεί αν στον τύμβο Καστά βρίσκονται και άλλοι τάφοι ή αυτός που ανασκάπτεται τώρα είναι ο μοναδικός, αλλά και το να μελετηθούν οι τρόποι παρέμβασης στον περιβάλλοντα χώρο για να αναδειχθεί με τον καλύτερο τρόπο ο τάφος που έχει βρεθεί.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω του μεγέθους του τύμβου (είναι διπλάσιος από αυτόν της Βεργίνας, στον οποίο είχαν βρεθεί περισσότεροι του ενός τάφοι), ορισμένοι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι μπορεί να κρύβει και άλλα... μυστικά. Είτε μακεδονικούς, είτε άλλους τάφους, και μάλιστα κοντά σε αυτόν που τώρα ανασκάπτεται.

«Δεν μπορεί να μην υπάρχει τάφος σε 500 μέτρα περίβολο», αναφέρει πηγή του υπουργείου Πολιτισμού και υπενθυμίζει ότι η παρούσα ανασκαφή της Κατερίνας Περιστέρη αφορά μόνο 24 μέτρα στο σύνολο του τύμβου Καστά.

Αμφίπολη: Τρία κορυφαία Πανεπιστήμια διεκδικούν την «αξονική» του τάφου | iefimerida.gr 0

Αλλοι, πάντως, κρατούν και κάποιες επιφυλάξεις, σημειώνοντας ότι ίσως η αρχική πρόθεση ήταν να γίνουν εκεί και άλλες ταφές, όμως για κάποιους λόγους δεν έγιναν. Αρα, η συγκεκριμένη ταφή ίσως αποδειχθεί η μοναδική.

Σημειώνεται ότι στον λόφο Καστά, εκτός από τον μακεδονικό τάφο που ήδη ανασκάπτεται, έχει βρεθεί στην κορυφή του και ένα νεκροταφείο της Εποχής του Σιδήρου και το οποίο είχε εν μέρει ανασκαφεί από τον Δημήτρη Λαζαρίδη.

Πάντως, αν χρειαστούν νέες ανασκαφές, τον λόγο θα πρέπει να λάβει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το οποίο συζητά τις αιτήσεις για συστηματικές ανασκαφές.

Εχει γίνει «αξονική» και στο παρελθόν

Πάντως, αυτή δεν θα είναι η πρώτη φορά που γίνεται... αξονική τομογραφία στον τύμβο Καστά. Η επιστημονική ομάδα Πολυμενάκου-Παπαμαρινόπουλου-Λιόση-Κουκούλη είχε ερευνήσει και παλαιότερα τον λόφο Καστά (δείτε τα αποτελέσματα της μελέτης τους πατώντας ΕΔΩ).

Τώρα όμως κρίνεται απαραίτητο να γίνει ξανά αξονική στον τύμβο, καθώς έχει ελαττωθεί το ύψος του και προσφέρεται για πιο αξιόπιστες γεωλογικού τύπου μελέτες.

Πώς προχωρά η ανασκαφή

Εν τω μεταξύ και μέχρι να γίνει η αξονική στον τύμβο, προχωρούν κανονικά οι ανασκαφικές εργασίες στο εσωτερικό του. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανασκαφική ομάδα έχει βγάλει από το όρυγμα στον τρίτο θάλαμο το δεύτερο θυρόφυλλο, με μεγάλη προσοχή προκειμένου να μη γίνουν ζημιές. Μάλιστα, για τη μετακίνησή του στήθηκε ένα ιδιαίτερος μηχανισμός, καθώς το βάρος του ξεπερνά τον ενάμιση τόνο.

Παράλληλα, όπως είχε ανακοινωθεί με δελτίο Τύπου του ΥΠΠΟ τις προηγούμενες ημέρες, κλιμάκιο από την Εγνατία AE ολοκλήρωσε την τοποθέτηση ειδικών οργάνων για τον διαρκή έλεγχο της στατικότητας του μνημείου.

Πάντως, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι η ανασκαφή θα έχει ολοκληρωθεί εντός του επόμενου δεκαημέρου, οπότε και αναμένονται νέες ανακοινώσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ