Τι θα γίνουν τα 11,5 δισ. που υπάρχουν για «μαξιλάρι» -Τι λέει ο Τσίπρας και τι ο Σαμαράς

Τα 11,5 δισ. ευρώ, τα οποία έχει δανειστεί η Ελλάδα και στην αρχή προορίζονταν για την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, πού θα χρησιμοποιηθούν;

Ενα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο του Κώστα Στούπα για την «τύχη» των 11,5 δισ. ευρώ που έχουμε δανειστεί για να χρησιμοποιηθούν στην εξυγίανση των τραπεζών.

Γράφει ο Κώστας Στούπας:

Ο κ. Τσίπρας την περασμένη εβδομάδα μετά την επίσκεψη στην Τράπεζα της Ελλάδας, όπου συναντήθηκε με τον κ. Στουρνάρα, μεταξύ άλλων μετά δήλωσε τα εξής:

«Είναι εγκληματική η επιλογή για τη διάθεση των 11,5 δισ. που από την αρχή προορίζονταν για την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού...

Το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, «είναι ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Εντείνει τις υφεσιακές τάσεις και αποτρέπει δυνάμει οικονομικά υγιείς επιχειρήσεις, καθώς και την ελληνική οικονομία στο σύνολό της, να ακολουθήσουν τον δρόμο της ανάπτυξης για την έξοδο από την κρίση, μειώνοντας έτσι το επίπεδο του χρέους ως προς το εισόδημα»...

Η κυβέρνηση από την άλλη πλευρά θέλει να χρησιμοποιήσει τα 11,5 δισ. ευρώ στη δημιουργία μιας προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής προκειμένου να εξέλθει του μνημονίου και της αυστηρής επιτήρησης.

Τι ήθελαν να πουν οι «ποιητές»...

Με απλά λόγια ο κ. Τσίπρας επιδιώκει τα 11,5 δισ. ευρώ να παραμείνουν εκεί που είναι και να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων. Δηλαδή, δημιουργεί μια αόριστη υπόσχεση σε όσους ιδιώτες και επιχειρήσεις αθροίζουν περίπου 80 δισ. κόκκινα δάνεια πως ένα μέρος του ποσού αυτού θα διαγραφεί με 11,5 δισ. ευρώ. Ένα άλλο μέρος το έχει υποσχεθεί ούτως ή άλλως με άλλους τρόπους αδιευκρίνιστους...

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνηση θέλουν τα 11,5 δισ. ευρώ σαν προληπτική πιστωτική γραμμή για το δανεισμό του δημοσίου.

Δηλαδή μόλις απομακρύνουν τον ασφυκτικό έλεγχο της Τρόικας επειδή οι αγορές θα τρομοκρατηθούν καθώς δεν τους έχουν καμιά εμπιστοσύνη, να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα αυτά για να καλύψουν τις ανάγκες των δαπανών του δημοσίου, τα 2/3 των οποίων αφορούν μισθούς και συντάξεις.

Οι δυο πολιτικοί αρχηγοί, κυβέρνηση και αντιπολίτευση υπόσχονται τα 11,5 δισ. ευρώ σε δυο διαφορετικές κατηγορίες ψηφοφόρων. Ο ένας σε όσους έχουν «κόκκινα» δάνεια και ο άλλος στους συνταξιούχους οι συντάξεις των οποίων εξαρτώνται από τα έσοδα του δημοσίου ή την ικανότητά του να δανείζεται.

Οι επιλογές αυτές δεν γίνεται με γνώμονα το γενικό συμφέρον αλλά το κομματικό ψηφοθηρικό εκάστου αυτών.

Σύμφωνα με έρευνα της Kαπα Research από όσους χρωστούν μέχρι 5.000 ευρώ στις τράπεζες το 14,3% ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ και το 27,4% Νέα Δημοκρατία.
Στο άλλο άκρο από όσους χρωστούν στις τράπεζες πάνω από 500.000 ευρώ το ποσοστό που ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει στο 41,2% και της ΝΔ πέφτει στο 16,6%.

Σε άλλη παλαιότερη δημοσκόπηση το 35,7% των άνω των 65 ετών που είναι το εθνικό όριο συνταξιοδότησης ψηφίζει ΝΔ και το 14,9% αυτών ΣΥΡΙΖΑ, καταλήγει ο αρθρογράφος στο capital.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ