Economist: Οι Αρχαίοι Ελληνες γνώριζαν από καπιταλισμό -Πώς πετύχαιναν ετήσια άνοδο του ΑΕΠ τους

Ήξεραν οι Αρχαίοι Έλληνες πώς λειτουργούσε ο καπιταλισμός, πριν καν αυτός κάνει τα νηπιακά βήματά του κατά τον 19ο αιώνα; Είχαν εντρυφήσει στις έννοιες της ανάπτυξης, του κέρδους και της μεγιστοποίησης του παραγόμενου προϊόντος;

Κατά τα φαινόμενα, με τη στενή έννοια των όρων, όχι, δεν γνώριζαν πως όλα αυτά συνιστούσαν ένα συγκεκριμένο οικονομικό σύστημα, ωστόσο οι πράξεις τους δείχνουν πως ακολουθούσαν, τηρουμένων των αναλογιών, παρόμοιες καπιταλιστικές πρακτικές.

Αυτή την πρωτότυπη ανάγνωση της πορείας του καπιταλισμού ανά τους αιώνες, κάνει το περιοδικό Ecomonist με αφορμή την έκδοση ενός δίτομου βιβλίου-έρευνα των ιστορικών Larry Neal και Jeffrey Williamson, με τίτλο «The Cambridge History of Capitalism».

Στο κομμάτι που αφορά την Αρχαία Ελλάδα (γίνεται ενδελεχής αναφορά σε όλους τους αρχαίους πολιτισμούς) οι συγγραφείς σημειώνουν πως
ύο κυρίαρχα παραδείγματα του πρώιμου καπιταλισμού. Το εμπορικό πνεύμα και τη γεωργική παραγωγή των Βαβυλωνίων στην 1η χιλιετία π.Χ. και τη διαρκή οικονομική ανάπτυξη στον ελληνικό χώρο.

Όπως σημειώνει ο Economist, αντλώντας στοιχεία από το βιβλίο, στην αρχαία Ελλάδα το ΑΕΠ κατέγραφε άνοδο από 0,07% έως 0,14% σε ετήσια βάση, με εξαίρεση τους τελευταίους τρεις αιώνες. Η «βιομηχανία» ήταν περιορισμένη και παρά το γεγονός ότι συχνά το κεφάλαιο ταυτιζόταν με μηχανήματα – π.χ. υδρόμυλοι – η τεχνολογία δεν εφαρμοζόταν συστηματικά στον τομέα της παραγωγής και ως κεφάλαιο λογιζόταν κυρίως η κατοχή καλλιεργήσιμων εκτάσεων και δούλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ καπιταλισμός ΑΕΠ Economist Αρχαία Έλλάδα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ