CNBC: Οι δανειστές «ζυγίζουν» την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο -O ρόλος του ΔΝΤ και οι πιέσεις της Γερμανίας

Ο στόχος είναι διττός: και να μην χάσουν τα χρήματα και να δώσουν στον Αντώνη Σαμαρά τον πολιτικό «αέρα» που χρειάζεται. Κι όλο αυτό μπαίνει στη ζυγαριά μέχρι τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

Το CNBC με άρθρο του καθορίζει το πλαίσιο στο οποίο κινούνται οι δανειστές σε ότι έχει να κάνει με την, «καθαρή» ή μη, έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο. Στην εξίσωση μπαίνουν και τα αχρησιμοποίητα 11 δισ. ευρώ που προορίζονταν για τις τράπεζες και αυξάνουν τη ρευστότητα της Ελλάδας.

Ο Σαμαράς θέλει να κηρύξει το τέλος των μνημονίων και των τριμηνιαίων αναθεωρήσεων από τα κλιμάκια που επισκέπτονται την Αθήνα. Η απουσία της «μισητής» Τρόικας θα ήταν προς όφελός του με προοπτική τις πιθανές εκλογές αν δεν βγει νέος ΠτΔ.

Από την άλλη οι θιασώτες αυτού του σχεδίου ισχυρίζονται πως θα δώσει το θετικό έναυσμα στις αγορές, πως θα υπάρχει στήριξη στην Ελλάδα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Αυτή η πιστωτική γραμμή ύψους 500 δισ. Ευρώ θα έρθει από το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης, κάτι που σημαίνει ότι θα εξακολουθήσει η απαίτηση να παρακολουθούν οι Βρυξέλλες τα οικονομικά μεγέθη της Ελλάδας, αν και λιγότερο επαχθή τρόπο από ότι σήμερα. Οι αξιωματούχοι της ΕΕ πιστεύουν ότι αγγίζοντας τα αδιάθετα 11 δισ. ευρώ που προορίζοντας για τις τράπεζες, θα καταφέρουν να αποφύφουν την αντίσταση της Γερμανίας.

«Με πολιτικος όρους τα χρήματα είναι στη διάθεση των Ελλήνων», είπε μια πηγή προσκείμενη στην ΕΕ που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις. Ο κ. Σαμαράς ελπίζει σε μια «καθαρή» έξοδο, έτσι ώστε να μην έχει την εποπτεία των δανειστών, όμως τα πλάνα του διαλύθηκαν με την έντονη πίεση που δέχθηκαν τα ελληνικά ομόλογα τον προηγούμενο μήνα. Εξ ου και οι αξιωματούχοι της ΕΕ λένε πλέον πως «καθαρή» έξοδος δεν θα υπάρξει.

Την ίδια στιγμή οι Ελληνες αξιωματούχοι προσπαθούν να οριστικοποιήσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε τον Δεκέμβριο θα συμφωνήσουν στο πλάνο εξόδου. Είναι προφανές πως την Πέμπτη στις Βρυξέλλες ο κ. Χαρδούβελης θα ρίξει στο τραπέζι τα 11 δισ. ευρώ που υπάρχουν ως... κάβα, ενώ η Ελλάδα προσδοκά πως θα βρει 6-9 εκατ. ευρώ από μόνη της στις αγορές.

Το μεγάλο εμπόδιο, συνεχίζει το άρθρο, είναι ο ρόλος του ΔΝΤ στο σχέδιο, καθώς το πρόγραμμά του για την Ελλάδα «τρέχει» μέχρι το 2016. Το Ταμείο έχει γίνει το αλεξικέραυνο της πολιτικής οργής στην Ελλάδα, όπως και ο εκπρόσωπός του, ο Δανός Πολ Τόμσεν. Η Γερμανία επιθυμεί το ΔΝΤ να παραμείνει μέρος του σχεδίου για την Ελλάδα. Αν, όμως, μείνει ενεργό το ΔΝΤ τότε θα πρέπει να παραμείνουν και οι τρίμηνες επισκέψεις στην Αθήνα για έλεγχο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ