Ντοκουμέντο: Ο Οθωνας ήταν ο πρώτος που διεκδίκησε τα Γλυπτά του Παρθενώνα [εικόνα] - iefimerida.gr

Ντοκουμέντο: Ο Οθωνας ήταν ο πρώτος που διεκδίκησε τα Γλυπτά του Παρθενώνα [εικόνα]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Akropolis von Athen - Koenigreich Griechenland: Με αυτές τις αναγραφές, ο φαιοπράσινος φάκελομε 233 έγγραφα από το 1834 ως το 1842 περιέχει όλες τις οργανωμένες, έντονες, συστηματικές ενέργειες που έκανε η Ελλάδα του Οθωνα για να πάρει πίσω τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Το ντοκουμέντο για την «Ακρόπολη των Αθηνών» από το «Βασίλειο της Ελλάδος» συμπεριλαμβάνεται στη μεγάλη έκθεση με τίτλο «Γενικά Αρχεία του Κράτους: 100 χρόνια λειτουργίας, 500 χρόνια ιστορίας».

«Είναι χαρακτηριστικό δείγμα συγκροτημένου φακέλου» δήλωσε στα Νέα με αφορμή την έκθεση που αρχίζει σήμερα και θα διαρκέσει ως τις 30 Νοεμβρίου, στο Ιδρυμα Ευγενίδου, η Χριστίνα Σάρρα, προϊσταμένη του Τμήματος Οργάνωσης και Μελετών των Γενικών Αρχείων του Κράτους. Ο φάκελος ντοκουμέντο βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και η ύπαρξή του ήταν άγνωστη πέρα από ένα κύκλο μελετητών. Φανερώνει επίσης ότι η επιστροφή των Γλυπτών που είχε αρπάξει ο Ελγιν ήταν προτεραιότητα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.


Εξαιρετικής σημασίας είναι τα τουλάχιστον 21 τεκμήρια που καταγράφουν αναλυτικά τις πρώτες προσπάθειες αναστήλωσης και ανάδειξης του μνημείου, την αποκατάστασή του από τις παρεμβάσεις που είχε υποστεί, τον προϋπολογισμό που διατέθηκε για την εκτέλεση των αρχαιολογικών εργασιών, των ενεργειών για τη φύλαξη του μνημείου, αλλά και των προσπαθειών εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης για την επιστροφή των αναγλύφων του ναού της Απτέρου Νίκης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ