Ερευνα RASS: Ερχεται αλλά φοβίζει ο Αλέξης, δεν πιστεύουν τον Αντώνη - iefimerida.gr

Ερευνα RASS: Ερχεται αλλά φοβίζει ο Αλέξης, δεν πιστεύουν τον Αντώνη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ κατά 5,3 ποσοστιαίες μονάδες, αλλά και επτακομματική Bουλή αναδεικνύει η έρευνα της RASS που διεξήχθη, για το iefimerida.gr, από τις 29 έως και τις 31 Οκτωβρίου 2014, σε δείγμα 1.002 εκλογέων από ολόκληρη τη χώρα.

Ερχεται αλλά φοβίζει ο Τσίπρας, δεν πιστεύουν τον Σαμαρά

Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 5,3% και έχει συντριπτική παράσταση νίκης, ο κ. Τσίπρας βρίσκεται αντιμέτωπος με την κοινωνική δυσπιστία, αφού το ενδεχόμενο να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός δημιουργεί φόβο σε περισσότερους από 4 στους 10 πολίτες (43,5%) και δίνει ελπίδα σε 3 στους 10 ψηφοφόρους (28,9%).

Ταυτόχρονα, οι πολίτες αποδοκιμάζουν τις θριαμβολογίες Σαμαρά για το μηδενικό δημοσιονομικό έλλειμμα, για την αποδέσμευση της Ελλάδας από το ΔΝΤ και τη διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων. Θεωρούν ότι αυτά οφείλονται είτε στην υπερφορολόγηση των πολιτών είτε στην πρόθεση του Αντώνη Σαμαρά να ανταγωνιστεί τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα ποσοστά των κομμάτων

ΣΥΡΙΖΑ (26,4%)

ΝΔ (21,1%)

Ποτάμι (5,8%)

ΚΚΕ (5,4%)

Χρυσή Αυγή (5,1%)

ΠΑΣΟΚ (4,1%)

Ανεξάρτητοι Έλληνες (3,0%)

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως διατηρεί και το «ψυχολογικό πλεονέκτημα» της παράστασης νίκης, αφού περισσότεροι από 7 στους 10 πολίτες (ποσοστό 72,2%) πιστεύουν ότι αν γίνονταν εκλογές θα ήταν πρώτο κόμμα.

Αναλυτικά η δημοσκόπηση: Οικονομία

Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας χειροτερεύει, σύμφωνα με το 65,5% των πολιτών, οι οποίοι στη δίνη της κρίσης έχουν υποστεί συμπίεση των εισοδημάτων τους αλλά και σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις.

Κοινωνικό αντίκρισμα καθολικής αποδοκιμασίας απολαμβάνουν οι θριαμβολογίες του πρωθυπουργού σχετικά με το μηδενικό δημοσιονομικό έλλειμμα, καθώς αυτό προέρχεται από την υπερφορολόγηση των πολιτών όπως ισχυρίζεται το 86,9% των πολιτών και όχι από την επανεκκίνηση της οικονομίας, όπως εδώ και καιρό ισχυρίζεται η κυβέρνηση (10,0%).

Χαμηλής πολιτικής αποτελεσματικότητας φαίνεται να είναι η απόπειρα της κυβέρνησης για προσπάθεια αποδέσμευσης της χώρας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η επιστροφή στις αγορές, καθώς, σύμφωνα με τους πολίτες, δεν προκύπτει επειδή έχουν μπει σε τάξη τα οικονομικά της χώρας (16,4%) αλλά έγινε κυρίως για να ανταγωνιστεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιμνημονιακή του ατζέντα (69,1%).

Η διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων και η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση, ενδέχεται να αναθερμάνει την επιχειρηματική δραστηριότητα, σύμφωνα με το 37,6% των πολιτών. Στην αναθέρμανση της οικονομίας ελπίζουν οι κάτοικοι της Αττικής και της κεντρικής Ελλάδας, οι ψηφοφόροι της συγκυβέρνησης, οι πολίτες άνω των 65 χρόνων, οι συνταξιούχοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Πρόωρες εκλογές

Οι πολίτες είναι διχασμένοι για το αν η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα σημάνει και την καταστροφή στην οικονομία. Το 47,3% θεωρεί την εξέλιξη αυτή καταστροφική, ενώ το 46,1% έχει αντίθετη άποψη. Τις πρόωρες εκλογές, πάντως, δεν τις επιδιώκουν οι πολίτες αλλά μόνο τα κόμματα. Έτσι, το ενδεχόμενο η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να γίνει από την παρούσα Βουλή βρίσκει σύμφωνο το 51,6% των πολιτών, ενώ τις πρόωρες εκλογές θα επιθυμούσαν 4 στους 10 πολίτες (40,7%).

Στην πλειοψηφία τους οι πολίτες δεν φαίνεται να συγκινούνται από τους δύο βασικούς διεκδικητές της πλειοψηφικής ψήφου, καθώς σε ποσοστό 50,6% δεν προτίθενται να δώσουν ευκαιρία στους κ.κ. Τσίπρα και Σαμαρά.

Περισσότεροι πάντως θα έδιναν μια πρώτη ευκαιρία στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ (28,8%) απ' ό,τι μία δεύτερη στον πρωθυπουργό (20,6%) στις ερχόμενες εκλογές.

Ενδεχόμενη εκλογή ΣΥΡΙΖΑ

  • Ο κ. Τσίπρας βρίσκεται αντιμέτωπος με την κοινωνική δυσπιστία, αφού το ενδεχόμενο να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός δημιουργεί φόβο σε περισσότερους από 4 στους 10 πολίτες (43,5%) και δίνει ελπίδα σε 3 στους 10 ψηφοφόρους (28,9%).
  • Ο σχηματισμός κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα οδηγήσει τη χώρα στη χρεοκοπία, ούτε στην έξοδό της από το ευρώ (65,5%).
  • Ούτε όμως μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα συγκρουστεί με τα κατεστημένα συμφέροντα και τη λεγόμενη «διαπλοκή» (62,9%).

Στο παρόν κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό, όπου οι πολυκομματικές κυβερνήσεις είναι πια δεδομένες, οι πολίτες θα επιθυμούσαν περισσότερο μια κυβέρνηση με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ (37,9%) παρά τη ΝΔ (25,9%).

Μια ενδεχόμενη κυβέρνηση με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα προτιμούσαν να σχηματιστεί με τους ΑΝΕΛ (32,4%), το ΚΚΕ (31,6%), τη ΔΗΜΑΡ (26,4%), το Ποτάμι (18,8%) ή το ΠΑΣΟΚ (11,0%).

Αν την επόμενη πολυκομματική κυβέρνηση σχημάτιζε η ΝΔ, οι πολίτες θα προτιμούσαν να συνεπικουρείται από το ΠΑΣΟΚ (49,5%), το Ποτάμι (32,8%) ή τον ΣΥΡΙΖΑ (21,9%).

Την ετοιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει αμφισβητούν περισσότεροι από 6 στους 10 (64,7%) Έλληνες, ενώ την προκρίνει το 1/3 των πολιτών (31,1%).

Στην ετοιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει πιστεύουν περισσότερο οι άνδρες, οι ψηφοφόροι ηλικίας 45 έως 64 χρόνων, οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, οι άνεργοι, οι κάτοικοι των αστικών κέντρων και οι απόφοιτοι πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Όπως μέρος του συστήματος είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ (63,1%), αν και διακαώς προσπαθεί να πείσει ότι είναι δύναμη ανατροπής. Για την ανατρεπτική του πρόθεση φαίνεται να πείθει μόνον 1 στους 4 πολίτες (23,5%).

Σύγκριση πολιτικών αρχηγών

Στο συλλογικό ασυνείδητο ο πρωθυπουργός έχει σαφές προβάδισμα (30,7%) στη δυνατότητά του να βγάλει τη χώρα από την κρίση έναντι του Αλέξη Τσίπρα (22,9%).

Επίσης, ο πρωθυπουργός θεωρείται καταλληλότερος από τον κ. Τσίπρα για το αξίωμα που ήδη κατέχει και προηγείται με 7,3 μονάδες (35,2% - 27,9%).

Πρόθεση ψήφου - Παράσταση νίκης

Θα λέγαμε ότι η πολιτική συγκυρία είναι ευνοϊκή για τον ΣΥΡΙΖΑ (26,4%), καθώς οι εκλογείς τού δίνουν προβάδισμα 5,3 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τη ΝΔ (21,1%). Οι πολίτες αναδεικνύουν ως τρίτο κόμμα το Ποτάμι (5,8%), ενώ το ΚΚΕ (5,4%), η Χρυσή Αυγή (5,1%), το ΠΑΣΟΚ (4,1%) και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (3,0%) φαίνεται να περνούν το κατώφλι του Κοινοβουλίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, διατηρεί και το «ψυχολογικό πλεονέκτημα» της παράστασης νίκης, αφού περισσότεροι από 7 στους 10 πολίτες (ποσοστό 72,2%) πιστεύουν ότι αν γίνονταν εκλογές θα ήταν πρώτο κόμμα.

Συμπεράσματα

Η παρατεταμένη πλέον οικονομική κρίση στη χώρα έχει παγιώσει συνθήκες κρίσης και στο πολιτικό σύστημα. Η μεγάλη μεταβλητότητα και η συμπύκνωση του πολιτικού χρόνου είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της εποχής που διανύουμε.

Οι μονοκομματικές κυβερνήσεις είναι πια παρελθόν, καθώς, πέραν του ότι δοκιμάζονται και συμπιέζονται οι παραδοσιακοί κομματικοί σχηματισμοί, έχει αναδυθεί το πολυκομματικό μοντέλο διακυβέρνησης.

Το ρευστό πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα, μετά από 6,5 χρόνια κρίσης, μαζί με την κατάρρευση των κομμάτων υπό τη μορφή που τα γνωρίζαμε στη Μεταπολίτευση συνετέλεσαν στην αμφισβήτηση του παρόντος πολιτικού μοντέλου και στην αποξένωσή του από τους πολίτες.

Αυτή η εικόνα καταγράφεται και στην παρούσα έρευνα. Οι πολίτες, με τη σειρά τους, συμπιεσμένοι οικονομικά και αποπροσανατολισμένοι πολιτικά, έχουν παγιώσει πλέον τις φυγόκεντρες δυνάμεις που ανέπτυξαν και τους απομάκρυναν από τους παραδοσιακούς κομματικούς σχηματισμούς την τελευταία διετία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η νέα πολιτική τους επιλογή στη βάση του μικρότερου κακού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να βελτιώσει τον δείκτη κυβερνησιμότητας και ο αρχηγός του την εμπιστοσύνη που εμπνέει στους πολίτες.

Οι πολίτες γνωρίζουν πως δεν μπορούν να αναμένουν σημαντικές βελτιώσεις στη ζωή τους, αφού ό,τι τους προσφέρεται έχει προέλθει από την προηγούμενη φορολογική τους αφαίμαξη. Συνάμα, δεν επιθυμούν εκλογές, καθώς μάλλον έχουν πεισθεί πως οι εκλογές δεν μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα και έτσι δεν διατυπώνουν λαϊκό αίτημα για ανατροπή.

Η κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, δεν φαίνεται να πείθει για την οικονομική της πολιτική, ενώ κινδυνεύει, αν κριθεί αποτυχούσα στον οικονομικό τομέα, να δει και τη θέση της να απειλείται στις εκλογές.

Η απαισιοδοξία από την οικονομική προοπτική της χώρας μεταβάλλεται σε κυρίαρχο κριτήριο καθορισμού της στάσης των πολιτών απέναντι στις πολιτικές δυνάμεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ