Δυόμισι ώρες στην Ιερά Οδό: O Στέλιος Ράμφος έγινε rock star και ο Σταύρος Θεοδωράκης ξανά δημοσιογράφος [εικόνες] - iefimerida.gr

Δυόμισι ώρες στην Ιερά Οδό: O Στέλιος Ράμφος έγινε rock star και ο Σταύρος Θεοδωράκης ξανά δημοσιογράφος [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεν υπήρχε άμβωνας, αλλά μια κατάμαυρη σκηνή με φόντο το σήμα του Ποταμιού και διάσπαρτα μπλε φωτάκια. Στην έξοδο δεν μοιράστηκε αντίδωρο, αλλά σουσαμένιο κουλούρι με La Vache qui rit. Δεν υπήρχε το κυριακάτικο εκκλησίασμα, αλλά ένα κοινό με πολίτες και προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής και του πολιτισμού.

Και όχι, αυτό που είδαν τα περισσότερα από 1.500 άτομα που βρέθηκαν στο Acro της Ιεράς Οδού δεν ήταν μια ψυχανάλυση του Σταύρου Θεοδωράκη από τον Στέλιο Ράμφο όπως είχε προαναγγελθεί. Είδαν τον Στέλιο Ράμφο ως κήρυκα, ως προφήτη, ως ιερέα του κοσμικού, ως ροκ σταρ να αλώνει τη σκηνή και να μιλά για την «Παλιά Ελλάδα που θριαμβεύει και ο τόπος του θριάμβου της είναι τα καφενεία», για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και τη νόστιμη δικηγόρο που θα πάρει λεφτά ενώ «κάθε μέρα πεθαίνει η γλώσσα μας και δεν κάνουμε τίποτα για αυτό», για την αποσυνθετική παρακμή της χώρας, για «το τοξικό νέφος και το πνιγηρό παρόν στο οποίο ζούμε». Και όπως ο ίδιος είπε στον Σταύρο Θεοδωράκη «τελικά, αντί να σου κάνω εγώ ψυχανάλυση, μου κάνεις εσύ;»


Κυριακή 12 παρά, πλήθη κόσμου συρρέουν στην Ιερά Οδό λίγο πριν την Πειραιώς. Σκέφτομαι τις ανάλογες ουρές που έβλεπα νωρίτερα το πρωί έξω από κάποιες εκκλησίες, τα σχόλια των πιστών βγαίνοντας για όσα είπε ο ιερέας, ενώ μασουλάγανε ένα κομμάτι αντίδωρο.

Στην Ιερά Οδό δεν υπάρχει ιερέας, υπάρχει φιλόσοφος, ο Στέλιος Ράμφος. Μίλησε κοιτώντας τις ελάχιστες σημειώσεις του επί 70 λεπτά όρθιος πάνω στη σκηνή. Όταν ανέβηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης και ενώ περιμέναμε όλοι ότι ο φιλόσοφος θα ξετίναζε στην … ψυχανάλυση τον ιδρυτή του Ποταμιού, είδαμε τον πολιτικό Σταύρο να υποχωρεί και τον δημοσιογράφο Θεοδωράκη να βγαίνει μπροστά σε απανωτές ερωτήσεις στον Στέλιο Ράμφο. Μιλώντας του σταθερά στον πληθυντικό, όσο ο φιλόσοφος τον αποκαλούσε Σταύρο.

«Σταύρο έλα στο φως»

Κάθε απάντηση του Ράμφου, κυριολεκτικά κάθε απάντηση, έφερνε γέλια και θερμά παρατεταμένα χειροκροτήματα, καθώς ο Σταύρος Θεοδωράκης για πρώτη φορά στεκόταν αμήχανα, ανακάτευε τις καρτέλες με τις σημειώσεις του, σκοπίμως αποτραβηγμένος αφήνοντας τον Ράμφο να «ροκάρει».

Στο φως Σταύρο», για να κάνει μερικά βήματα προς το κέντρο της σκηνής και να φαίνεται καλύτερα από όλους. Εκανε ερωτήσεις βασισμένες σε φράσεις του φιλοσόφου, του διάβασε μιας μαντινάδα που του έστειλαν στο κινητό κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, έκανε μικρές παύσεις μετά από τις απαντήσεις του Ράμφου.Κυριολεκτικά. Αφού κάποια στιγμή μια φωνή από το βάθος φώναξε «Σταύρο έλα στο φως.

Η ερωταπάντηση που έσπασε κάθε ρεκόρ χειροκροτήματος ήταν : «Πώς θα κόψουμε δρόμο;» «Πρώτα να τον δούμε τον δρόμο Σταύρο, γιατί αυτό που νομίζουμε ότι είναι δρόμος να μην είναι τελικά».


«Νόμιζα ότι θα είχατε βάλει μια μεγάλη φωτογραφία μου κάπου»


Και όλα ξεκίνησαν διαφορετικά. Ξεκίνησαν με τον Σταύρο Θεοδωράκη να ξεχειλίζει από αυτοπεποίθηση. Με το γνωστό μισοειρωνικό χαμόγελο, καθώς κοιτούσε το σκηνικό και «Ποιος από εσάς ήρθε από το Ράμφο και ποιος για μένα;», «Περίμενα μεγαλύτερο σκηνικό», «Νόμιζα ότι θα είχατε βάλει μια μεγάλη φωτογραφία μου».

Ένα stand-up comedy για εισαγωγή, για ζέσταμα, λίγο πριν καλέσει στη σκηνή τον Στέλιο Ράμφο που καθόταν στην πρώτη σειρά ανάμεσα στον Αγγελο Δεληβορριά και τον Πέτρο Τατσόπουλο. Μια τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης τον προηγούμενο μήνα, η οποία ακολουθήθηκε λίγες μέρες μετά από ένα γεύμα των Ράμφου και Θεοδωράκη στο Αλάτσι γέννησε την ιδέα της εκδήλωσης. Δεν υλοποιήθηκε όμως σύμφωνα με την αρχική σύλληψη που ήταν ο Ράμφος να ψυχαναλύσει τον Θεοδωράκη και όχι ο Θεοδωράκης να πάρει συνέντευξη από τον Ράμφο.


«Εκτός από κουλούρια έχει και σουβλάκια;»

Σε αυτό ο γεύμα ο φιλόσοφος μάλωσε τον ιδρυτή του Ποταμιού επειδή στην τηλεοπτική εκπομπή ήταν αμυντικός «στις σαχλαμάρες που τον ρωτάνε οι δημοσιογράφοι». Kαι έτσι «στα καλά καθούμενα» δημιουργήθηκε η εκδήλωση της Κυριακής που σκηνικά σκηνοθετήθηκε από τον σπουδαίο σκηνοθέτη του κινηματογράφου Σωτήρη Γκορίτσα και ως τηλεοπτικό γεγονός από τον Γιώργο Σιούλα, έμπειρο επί δεκαετίες σκηνοθέτη που ήταν και ο σκηνοθέτης των ομιλιών και δράσεων του Γιώργου Παπανδρέου. Μετά από δύο και πλέον ώρες η εκδήλωση έκλεισε με πολλά χειροκροτήματα και τον Στέλιο Ράμφο να ρωτά τον Σταύρο Θεοδωράκη "εκτός από κουλούρια μήπως έχουμε και σουβλάκια;" Και ήταν προφανές πως οι δυο πρωταγωνιστές, ή μάλλον ο ροκ σταρ και ο δημοσιογράφος, δεν είχαν κάνει καμία πρόβα.


70 λεπτά Ράμφος : Παρακμή, καφενεία, κρίση, Αμάλ, GPS

H oμιλία του Στέλιου Ράμφου εκκίνησε σχεδόν με τη διαπίστωση πως πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία της η κυβέρνηση – προκαλώντας την …αντίδραση του Σταύρου Θεοδωράκη που του είπε «δεν είχαμε συμφωνήσει να πεις κάτι τέτοιο». Ο Σταύρος Θεοδωράκης όταν ανέβηκε στη σκηνή έσπευσε και να συμπληρώσει τη φράση του Ράμφου πως τα μνημόνια έσωσαν μισθούς και συντάξεις λέγοντας «έσωσαν όμως και το παλιό σύστημα». Μεταξύ άλλων ο φιλόσοφος είπε:

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι: Γιώργος Γραμματικάκης, Μίλτος Κύρκος, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Τάκης Σπυριδάκης,Γιώργος Ρωμαίος, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Μαρίλη Μέξη, Άννα Λυδάκη

Επιτροπή διαλόγου: Νίκος Ξυδάκης, Λυκούργος Λιαρόπουλος, Γιάννης Μαργαρίτης, Ανδρέας Παπαπετρόπουλος, Σιούτας Νικόλαος, Σπύρος Σκιαδόπουλος, Κίμων Χατζημπίρος, Αντώνης Κοκόσης, Τάκης Φραγκούλης, Κατερίνα Μάρκου, Αντώνης Καφετζόπουλος, Γρηγόρης Ψαριανός, Πέτρος Τατσόπουλος, Άγγελος Δεληβοριάς, Αντιγόνη Λυμπεράκη, Γιάννης Παπανικολάου, Σωτήρης Γκορίτσας, Μελίτα Γκουρτσογιάννη, Περικλής Βαλλιάνος, Παναγιώτης Καρκατσούλης, Γιάννης Κασπίρης, Δημήτρης Κουμάνταρος, Νίκος Ορφανός, Αντώνης Παπαρίζος, Μάκης Παπούλιας, Γιώργος Πολίτης, Ανδρέας Κούτρας

H Eλευθερία Αρβανιτάκη και η Ρίκα Βαγιάννη

Η πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Κατερίνα Μάρκου

Ο σκηνοθέτης Σωτήρης Γκορίτσας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ