ΕΚΤ: Eχουν γίνει πολλά στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα -Εξονυχιστικά τα stress tests - iefimerida.gr

ΕΚΤ: Eχουν γίνει πολλά στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα -Εξονυχιστικά τα stress tests

ΕΚΤ: Eχουν γίνει πολλά στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα -Εξονυχιστικά τα stress te
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το γεγονός ότι έχουν γίνει πολλά τα τελευταία χρόνια στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αναγνώρισε η Ντανιέλ Νουί, με την πρόεδρο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ να χαρακτηρίζει ως αυστηρή, δίκαιη και εξονυχιστική για όλες τις τράπεζες τη διαδικασία των stress tests.

«Οσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι έχουν πράγματι γίνει πολλά τα προηγούμενα χρόνια: αυξήσεις κεφαλαίου, ανασυγκρότηση του κλάδου, έγκριση και υλοποίηση σχεδίων αναδιάρθρωσης κ.α. Αυτό ακριβώς αντανακλούν στην ουσία τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν την περασμένη Κυριακή. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο», είπε η Ντανιέλ Νουί στην «Καθημερινή», προσθέτοντας ότι από την πλευρά τους, ως επόπτες, είναι έτοιμοι να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις.

Αναφερόμενη στα αποτελέσματα των stress tests, σημείωσε ότι αυτά ενίσχυσαν σημαντικά τη διαφάνεια των ισολογισμών των τραπεζών και πρόσθεσε ότι από το καλοκαίρι του 2013 και μετά, οι τράπεζες που θα υπόκεινται σε άμεση εποπτεία, μεταξύ των οποίων και οι τέσσερις ελληνικές, έχουν ενισχύσει τους ισολογισμούς τους κατά περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια ευρώ, γεγονός που επίσης συμβάλλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα.

Ερωτηθείσα για το τι σηματοδοτεί για το τραπεζικό σύστημα και τους πολίτες στην πράξη η τραπεζική ενοποίηση, επισήμανε ότι «ο ΕΕΜ δημιουργεί τις συνθήκες για μια πιο ολοκληρωμένη και αξιόπιστη χρηματοπιστωτική αγορά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Περιορίζοντας τους θεσμικούς και νομικούς φραγμούς μεταξύ των κρατών, η αγορά διευρύνεται και οι τράπεζες αποκτούν ευκολότερα πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων. Αυτό αναμένεται με τη σειρά του να βελτιώσει την πρόσβαση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών σε περισσότερα και ασφαλέστερα χρηματοοικονομικά προϊόντα. Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω σε αυτό το σημείο ότι ο ΕΕΜ δεν πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά. Και αυτό γιατί η τραπεζική ένωση στηρίζεται σε δύο ακόμη πυλώνες: τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης και ένα κοινό σύστημα εγγύησης των καταθέσεων, το οποίο θα ολοκληρωθεί σε μεταγενέστερο στάδιο. Η πλήρης τραπεζική ένωση θα επιτευχθεί όταν η εμπιστοσύνη στις τράπεζες και τις καταθέσεις δεν θα εξαρτάται πλέον από τη χώρα στην οποία είναι εγκατεστημένες οι τράπεζες. Αυτό θα αποτελέσει ένα σημαντικότατο βήμα τόσο για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση όσο και προς μια μελλοντική ένωση των αγορών κεφαλαίων».

Υπενθυμίζεται ότι από την Τρίτη 4 Νοεμβρίου πραγματοποιείται το πρώτο μεγάλο βήμα για τη δημιουργία της τραπεζικής ενοποίησης, καθώς η ΕΚΤ θα αναλάβει την άμεση εποπτεία των 120 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζικών ομίλων, μεταξύ των οποίων και οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές συστημικές τράπεζες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΚΤ ειδήσεις stress tests Ντανιέλ Νουί
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ