Τσίπρας: Ισχυρή λαϊκή εντολή και για τη διεκδίκηση του κατοχικού δανείου από τη Γερμανία - iefimerida.gr

Τσίπρας: Ισχυρή λαϊκή εντολή και για τη διεκδίκηση του κατοχικού δανείου από τη Γερμανία

Τσίπρας: Ισχυρή λαϊκή εντολή και για τη διεκδίκηση του κατοχικού δανείου από τη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη σύνοδο της εκτελεστικής επιτροπής του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς που γίνεται στην Αθήνα.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά εγγυάται την ανασφάλεια, ζήτησε τερματισμό της λιτότητας την Ευρώπη κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, ενώ ζήτησε ουσιαστικά αυτοδυναμία για να μπορέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να διαπραγματευτεί με εταίρους και δανειστές, κάνοντας αναφορά και στη διεκδίκηση του Κατοχικού Δανείου από τη Γερμανία.

«Γιατί στην Ελλάδα αποδεικνύεται ότι όσο πιο μεγάλη η αποτυχία των νεοφιλελεύθερων μάγων της λιτότητας τόσο πιο μεγάλη η επιμονή τους σε ακόμα μεγαλύτερη λιτότητα. Δεν θέλουν να παραδεχτούν την αποτυχία του πειράματός τους και επιτίθενται με περισσότερη μανία στο εξαντλημένο πειραματόζωο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Ρίχνοντας τα βέλη του στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι ο λαός δεν αντέχει άλλα πειράματα, «success story ενός ιδιόμορφου τρίτου κόσμου» και χρειάζεται σιγουριά και σταθερότητα για να ορθοποδήσει. «Η κυβέρνηση Σαμαρά εγγυάται τη μη διεκδίκηση και την ανασφάλεια. Την αβεβαιότητα και την αστάθεια», πρόσθεσε.

«Γνωρίζοντας τις δυσκολίες της σκληρής διαπραγμάτευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ζητάμε ισχυρή εντολή διαπραγμάτευσης και ακόμα πιο ισχυρή κοινωνική συμπόρευση και στήριξη για να διεκδικήσουμε τη καλύτερη δυνατή συμφωνία προς όφελος του λαού μας, στην Ευρώπη», συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι:

- Η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο. Έγινε για τη Γερμανία το 1953. Να γίνει και για την Ελλάδα το 2014.
- «Ρήτρα ανάπτυξης» στην αποπληρωμή του υπόλοιπου, έτσι ώστε να εξυπηρετείται από την ανάπτυξη και όχι από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού.
- Περίοδος χάριτος, δηλαδή «moratorium», στην εξυπηρέτησή του, για την άμεση εξοικονόμηση πόρων για την ανάπτυξη.
- Εξαίρεση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
- Συμφωνία για «Ευρωπαϊκό New Deal», με δημόσιες επενδύσεις για την ανάπτυξη και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
- Ποσοτική χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων.

Όσον αφορά την ισχυρή λαϊκή εντολή για τη διεκδίκηση του κατοχικού δανείου, εξήγησε ότι «για μας αποτελεί, όχι απλώς διμερή διαφορά, αλλά ευρωπαϊκή εκκρεμότητα. Γιατί συνδέεται με το οριστικό κλείσιμο του πιο οδυνηρού κεφαλαίου της ευρωπαϊκής Ιστορίας. Και αυτό το έχουμε καταστήσει σαφές στους εταίρους μας».

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ