Στο τιμόνι της Κομισιόν ο Γιούνκερ -Τι θα κάνει ο Μπαρόζο - iefimerida.gr

Στο τιμόνι της Κομισιόν ο Γιούνκερ -Τι θα κάνει ο Μπαρόζο

Στο τιμόνι της Κομισιόν ο Γιούνκερ -Τι θα κάνει ο Μπαρόζο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η προώθηση της ανάπτυξης και η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι οι προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της οποίας ανέλαβε και επίσημα το τιμόνι το Σάββατο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου θα αρχίσει να εργάζεται από τη Δευτέρα. «Τώρα πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια και να ξεκινήσουμε τη δουλειά», αναφέρει ο Γιούνκερ σε ανακοίνωσή του η οποία σηματοδοτεί την έναρξη της πενταετούς θητείας του στην προεδρία της Κομισιόν. «Οι προκλήσεις της Ευρώπης δεν μπορούν να περιμένουν», υπογράμμισε, ενώ παράλληλα δεσμεύθηκε να προσφέρει «μια νέα αρχή». Για πρώτη φορά, η νέα επιτροπή θα έχει πρώτο αντιπρόεδρο, τον Ολλανδό Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος θα είναι «το δεξί χέρι» του Γιούνκερ.

Ο τελευταίος διαδέχεται τον Πορτογάλο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, η δεκαετής θητεία του οποίου σηματοδοτήθηκε από τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τα 15 στα 28 μέλη και στη συνέχεια από την κρίση του ευρώ. «Αυτή η Επιτροπή θα είναι αυτή της τελευταίας ευκαιρίας», είχε δηλώσει ο Γιούνκερ τον Οκτώβριο ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Είτε θα καταφέρουμε να πλησιάσουμε στους πολίτες της Ευρώπης, να μειώσουμε δραστικά το ποσοστό της ανεργίας και να δώσουμε ξανά προοπτική στους νέους, είτε θα αποτύχουμε», είχε υπογραμμίσει.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεδριάσει για πρώτη φορά σε πλήρη σύνθεση την Τετάρτη. Η νέα Κομισιόν έχει να διαχειρισθεί μία σειρά από μεγάλα θέματα: το σχέδιο επενδύσεων ύψους 300 δισεκατομμυρίων ευρώ, την κρίση στις σχέσεις με τη Ρωσία, τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου και τη διαμόρφωση των σχέσεων της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οσο για τον Μπαρόζο, δεν έχει αποφασίσει ακόμη το επόμενο βήμα του. Υπάρχουν φήμες που τον θέλουν να είναι υποψήφιος για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, καθώς η θητεία του Μπαν Γκι-μουν λήγει το 2016. «Δεν αναζητώ πολιτικό μέλλον», σχολίασε ο ίδιος ο Μπαρόζο, ενώ πρόσθεσε: «Δεν έχω ακόμη λάβει οριστικές αποφάσεις σχετικά με πολιτικές θέσεις είτε στη χώρα μου είτε στον ΟΗΕ».

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ειδήσεις Ζαν Κλοντ Γιούνκερ Κομισόν
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ