fbpx Χαρδούβελης: Δεν καλλιεργούμε ανεδαφικές προσδοκίες - Αυτή είναι η νέα σχέση με τους εταίρους | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΑ ΜΕΤΡΗΘΟΥΝ ΩΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑ ΟΙ ΠΟΡΟΙ ΤΟΥ ΤΧΣ

Χαρδούβελης: Δεν καλλιεργούμε ανεδαφικές προσδοκίες - Αυτή είναι η νέα σχέση με τους εταίρους

Χαρδούβελης: Δεν καλλιεργούμε ανεδαφικές προσδοκίες - Αυτή είναι η νέα σχέση με τους εταίρους
31|10|2014 | 22:30

«Οι πολίτες θα πρέπει να έχουν επίγνωση ότι δεν υπάρχει αυτόματος πιλότος. Η χώρα δεν θα βρεθεί από την "κόλαση" στον "παράδεισο", από τη μια μέρα στην άλλη, χωρίς προσπάθεια» δήλωσε ο Γκίκας Χαρδούβελης και προειδοποίησε πως «δεν μπορούμε, να καλλιεργούμε ανεδαφικές προσδοκίες για την ικανοποίηση πάσης φύσεως αιτημάτων».

Μιλώντας στο πολυσυνέδριο Capital + Vision «Καινοτομία και επιχειρηματικότητα: Το επόμενο βήμα», ο υπουργός Οικονομικών περιέγραψε και τη νέα σχέση με τους εταίρους μας εφεξής, ενω προανήγγειλε ότι τα 11,4 δισ. ευρώ που βρίσκονται στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την κεφαλαιακή στήριξη των τραπεζών, «θα μπορούσαν να περιληφθούν - με τη σύμφωνη γνώμη των εταίρων- στο "κεφαλαιακό απόθεμα" της χώρας για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αγορών», στη μετά Μνημόνιο εποχή.

Οπως διευκρίνισε τα χρήματα αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν αφού όλες οι συστημικές ελληνικές τράπεζες πέρασαν με επιτυχία τα stress tests της ΕΚΤ.

Περιγράφοντας τη νέα σχέση με τους εταίρους, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι αυτή θα προσδιορισθεί επακριβώς την επόμενη περίοδο, έως τις αρχές του 2015 και θα βασίζεται:

στη δυνατότητα χρηματοδότησης της χώρας από τις διεθνείς αγορές

στην ύπαρξη ενός κεφαλαιακού αποθέματος που θα λειτουργήσει ως μηχανισμός ενίσχυσης της εμπιστοσύνης των αγορών προς τη χώρα

και στο νέο μεταρρυθμιστικό πρότυπο.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, οι βασικοί πυλώνες του νέου μεταρρυθμιστικού προγράμματος θα περιλαμβάνουν:

τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος

τη βελτίωση της αποδοτικότητας του δημόσιου τομέα

την ενίσχυση του θεσμικού ρόλου της Δικαιοσύνης και του εκπαιδευτικού συστήματος

την εφαρμογή ενός προγράμματος σταδιακών φοροαπαλλαγών σε συμφωνία όμως με το στόχο της δημοσιονομικής σύγκλισης.

Η έκκληση στις τράπεζες

Ο κ. Χαρδούβελης κάλεσε τον ιδιωτικό τομέα και ειδικότερα τις τράπεζες να «πρωταγωνιστήσουν» στην επόμενη ημέρα για την ελληνική οικονομία.

«Μέρα με τη μέρα γίνεται πιο αποδεκτό ότι ο ιδιωτικός τομέας της χώρας μας είναι το πεδίο, στο οποίο πρέπει να δώσουμε τη μάχη της ανασυγκρότησης και ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Η ελληνική κοινωνία έχει κατανοήσει πλέον ότι δεν μπορούμε να δημιουργούμε θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα. Το βασικό ζητούμενο πλέον είναι να ξεκινήσει ο ιδιωτικός τομέας να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, το συντομότερο δυνατό».

Ζήτησε δε από τις τράπεζες να επιστρέψουν στον πρωταρχικό τους ρόλο, τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. «Αυτό», όπως είπε, «σημαίνει ότι το θετικό κλίμα περνάει και στην καθημερινότητα με την ενίσχυση της ρευστότητας και τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού για επιχειρήσεις και νοικοκυριά».

Τέλος, αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει επιταχύνει σημαντικά το σχετικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και ο στόχος έως το τέλος του 2016 είναι έσοδα 9,6 δισ. ευρώ. Με δεδομένο δε, ότι υπάρχουν εν εξελίξει διαγωνισμοί σε περιφερειακά αεροδρόμια, μαρίνες και λιμάνια, καθώς και διαγωνισμοί ακίνητης περιουσίας με θεματικούς άξονες αξιοποίησης.

 

ΣΧΟΛΙΑ