Δύο «καρότα» για τους ταξιτζήδες - iefimerida.gr

Δύο «καρότα» για τους ταξιτζήδες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εισηγήσεις για καταβολή αποζημίωσης σε ιδιοκτήτες ταξί που αγόρασαν άδεια στη «μαύρη αγορά» καθώς και δωρεάν παραχώρηση μισής άδειας σε όσους διαθέτουν άλλη μισή, δέχεται ο υπουργός Υποδομών, Γιάννης Ραγκούσης, προκειμένου να «απαλύνει» τις αντιδράσεις στο σχέδιο νόμου για την απελευθέρωση των ταξί.

Όπως γράφει σήμερα το BHMA, το πρώτο «καρότο» προς τους ιδιοκτήτες ταξί θα είναι η παροχή φορολογικής προστασίας των ιδιοκτητών ταξί, ενώ παράλληλα εξετάζεται η επιβολή προστίμου στους πωλητές της άδειας, δηλαδή στους «μαντράδες», που δεν δήλωσαν τα ποσά της αγοραπωλησίας.

Πρακτικά, εάν γίνει δεκτή αυτή η εισήγηση από τον Γιάννη Ραγκούση, θα ισοδυναμεί με πόλεμο κατά των μαντράδων.

Το δεύτερο «καρότο» προς τους ιδιοκτήτες ταξί, αλλά και στους οδηγούς, είναι η δωρεάν παραχώρηση μισής άδειας σε όσους διαθέτουν μισή άδεια, αλλά και στους οδηγούς που δεν διαθέτουν καθόλου άδεια.

Εξετάζεται επίσης η πλήρης απελευθέρωση να αφορά δήμους άνω των 70.000 κατοίκων, αφού για τους δήμους που έχουν κάτω από 70.000 κατοίκους, θα υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις.

Το βέβαιο είναι ότι στο εξής οι άδειες ταξί θα είναι αμεταβίβαστες, προσωποπαγείς και θα έχουν «ημερομηνία λήξης». Αυτό σημαίνει ότι κάθε άδεια ταξί θα έχει ισχύ για 3 με 5 χρόνια και μετά το πέρας αυτού του χρονικού διαστήματος είτε θα επιστρέφεται στο κράτος είτε θα ανανεώνεται με προσκόμιση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, αλλά και με εκ νέου καταβολή παραβόλου για κάθε όχημα.

Αύριο παρουσιάζεται στο υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο

Το σχέδιο νόμου για την απελευθέρωση του επαγγέλματος τω ταξί θα παρουσιαστεί στην αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος.

Ο κ. Μόσιαλος επέμεινε ότι η βασική κατεύθυνση του νομοσχεδίου θα η πλήρης απελευθέρωση του επαγγέλματος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα πληθυσμιακά κριτήρια, τα οποία θα υπάρχουν στο νομοσχέδιο, δεν αποτελούν εμπόδιο προς την κατεύθυνση αυτή .

Σχετικά με τις προθέσεις των ιδιοκτητών ταξί να προχωρήσουν σε αντιδράσεις και κινητοποιήσεις, όπως κι άλλων κοινωνικών ομάδων, ο κ. Μόσιαλος, κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει πιο δυναμικά στις μεταρρυθμίσεις και δεν πρόκειται να κάνει πίσω, ενώ υπενθύμισε τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου ότι για να πετύχουν οι μεταρρυθμίσεις και οι στόχοι που έχουν τεθεί χρειάζεται η κοινή προσπάθεια όλων.

Σφοδρή επίθεση Λυμπερόπουλου σε Ραγγούση

Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης οδηγούνται οι σχέσεις των ιδιοκτητών ταξί και του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννη Ραγκούση, αναφορικά με το σχέδιο νόμου για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξί το οποίο φέρει τον τίτλο "Σχέδιο νόμου: Κανόνες ελεύθερης παροχής υπηρεσιών μεταφοράς με Επιβατηγά Δημόσιας Χρήσης (Ε.Δ.Χ.) αυτοκίνητα - Νέα Οχήματα, Ειδικής Μίσθωσης μέχρι 9 θέσεων και Μοτοσικλέτες Δημόσιας Χρήσης (Μ.Δ.Χ.)", και θα συζητηθεί στο αυριανό υπουργικό συμβούλιο.

Ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ, Θύμιος Λυμπερόπουλος, σε έκτακτη συνέντευξη που έδωσε αργά το απόγευμα προειδοποίησε για «άσχημες εξελίξεις» εάν όπως είπε, «ληφθούν λάθος αποφάσεις» στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Μιλώντας σήμερα σε ραδιοφωνική εκπομπή εξαπέλυσε δριμύτατη προσωπική επίθεση κατά του κ. Ραγκούση τον οποίο χαρακτήρισε «επικίνδυνο για τη Δημοκρατία» διότι, όπως είπε, «ενώ είχε δώσει τον λόγο του και στη Βουλή και στο ΚτΕ του ΠΑΣΟΚ ότι από τις 20 Αυγούστου και ύστερα θα έχει έτοιμο ένα σχέδιο που θα μας το δώσει να το συζητήσουμε και να κάνουμε διάλογο, προτίμησε την τακτική των επιλεκτικών διαρροών σε συγκεκριμένα δημοσιογραφικά συγκροτήματα». Κατά τον κ. Λυμπερόπουλο, ο υπουργός «προσπαθεί να δημιουργήσει πρόβλημα στον κλάδο για να φτιάξει το δικό του πολιτικό προφίλ, που το έχει χάσει».

Αναφερόμενος στα όσα έχουν διαρρεύσει σχετικά με το σχέδιο νόμου, ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ χαρακτήρισε τις προτάσεις εκτός κάθε λογικής, υποστήριξε ότι "εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τον υπουργό, φωτογραφίζοντας τους παράγοντες του τουρισμού". Τέλος, χαρακτήρισε αντισυνταγματικό το σχέδιο νόμου που προωθείται, καθώς όπως είπε, προσκρούει στο άρθρο 5 του Συντάγματος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ