Γραφείο προϋπολογισμού Βουλής: Υπάρχει έλλειμμα σχεδιασμού για τη μετά το Μνημόνιο εποχή - iefimerida.gr

Γραφείο προϋπολογισμού Βουλής: Υπάρχει έλλειμμα σχεδιασμού για τη μετά το Μνημόνιο εποχή

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σημαντικό έλλειμμα σχεδιασμού για τη μετά το Μνημόνιο εποχή εντοπίζει στην τριμηνιαία έκθεσή του για την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2014 το γραφείο προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή. Στην έκθεση ξεκαθαρίζεται επίσης ότι οποιαδήποτε λύση και αν τελικά επιλεγεί για τη μεταμνημονιακή εποχή, θα συνοδεύεται από στενή εποπτεία της ελληνικής οικονομικής πολιτικής.

«Συμπτωματικό της ρευστής κατάστασης είναι», τονίζεται στην έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού, και συμπληρώνεται ότι «δεν έχει ακόμα διαμορφωθεί ένα εθνικό πρόγραμμα για την εποχή μετά το τρέχον Μνημόνιο (που τελειώνει το 2014). Όσα έχουν αναγγελθεί έως τώρα για ένα τέτοιο σχέδιο επαναλαμβάνουν γενικούς στόχους (ανταγωνιστικότητας, εξωστρέφειας κ.λπ.) χωρίς να συνοδεύονται από συγκεκριμένα μέτρα, χρονοδιαγράμματα, αιτιολογήσεις».

Στην έκθεση σημειώνεται ότι με τον τρόπο που κυβέρνηση και αντιπολίτευση θέτουν το θέμα για το «τέλος του Μνημονίου»: Πρώτον, δίνεται η εντύπωση ότι από το 2015 η ελληνική οικονομική πολιτική δεν θα υπόκειται σε κάποιες δεσμεύσεις, δεύτερον, προκαλούνται ανεδαφικές προσδοκίες για ικανοποίηση πάσης φύσεως απαιτήσεων και, τρίτον, τροφοδοτείται η εντύπωση πως ό,τι έγινε ως τώρα ήταν λάθος.

«Το τέλος του Μνημονίου και η έξοδος στις αγορές για δανεισμό δεν σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία δεν βαρύνεται από σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα, ούτε ότι δεν υπάρχει εξίσου μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. Όλα αυτά πρέπει να αντιμετωπισθούν με την εφαρμογή ενός πειστικού αναπτυξιακού προγράμματος, που όμως δεν υπάρχει ή δεν έχει ανακοινωθεί», τονίζεται στην έκθεση. «Σε ένα τέτοιο πλαίσιο εθνικών πρωτοβουλιών την περίοδο μετάβασης από τη σταθεροποίηση στη διατηρήσιμη ανάπτυξη, εκτιμούμε ότι η συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι απολύτως απαραίτητη. Ένα νέο πρόγραμμα που θα στόχευε στην ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης θα έπρεπε πρωτίστως να είναι δική μας υπόθεση. Ωστόσο, η σύνταξη ενός αξιόπιστου αναπτυξιακού προγράμματος πρέπει να στηρίζεται σε φθηνούς πόρους που προέρχονται από τον ΕΜΣ, την ΕΚΤ και άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση πατώντας ΕΔΩ.

ΣΥΡΙΖΑ: Το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής αποδομεί το success story

Το γάντι της πολιτικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση σηκώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και με αφορμή το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής και την άποψη ότι, -δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί ένα εθνικό πρόγραμμα για την εποχή μετά το τρέχον μνημόνιο το οποίο ολοκληρώνεται το 2014-, κορυφαίο στέλεχος του κόμματος σημειώνει πως "για ακόμη μία φορέα διαψεύδεται το κλίμα ευφορίας που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση".

Στο ίδιο μήκος κύματος, σχολίασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, πως το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής αποδομεί το κυβερνητικό success story,

Όπως έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter," το Γραφείο Προϋπολογισμού προτείνει ελληνικό σχέδιο για τη μεταμνημονιακή εποχή και στέλνει μηνύματα προς όλους".

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ