Τα πιο πολύνεκρα ναυάγια στην Ιστορία από τον Τιτανικό μέχρι σήμερα [εικόνες] - iefimerida.gr

Τα πιο πολύνεκρα ναυάγια στην Ιστορία από τον Τιτανικό μέχρι σήμερα [εικόνες]

Τα πιο πολύνεκρα ναυάγια της ιστορίας από τον Τιτανικό μέχρι σήμερα [εικόνες]
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με τα εκατομμύρια των πλοίων που κινούνται στη θάλασσα κάθε λεπτό, τα ατυχήματα είναι αναπόφευκτα και μερικές φορές ένα ταξίδι στον ωκεανό μετατρέπεται σε τραγωδία.

Ο ακριβής αριθμός των νεκρών συχνά είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, αν λάβουμε υπόψιν τους λαθρεπιβάτες και τα συχνά υπερφορτωμένα πλοία, καθώς και μερικές από τις πλέον θανατηφόρες καταστροφές που έχουν συμβεί σε ποταμόπλοια, όχι στον ανοικτό ωκεανό.

Στο συγκεκριμένο άρθρο, ωστόσο, επικεντρωνόμαστε στη θάλασσα, παρουσιάζοντας τα πιο θανατηφόρα ναυάγια στην ιστορία.

Tek Sing – 1822
Πλέον γνωστό και ως ο «Τιτανικός της Ανατολής» το κινεζικό ιστιοπλοϊκό Tek Sing προσάραξε σε ύφαλο στο δρόμο προς την Ινδονησία. Το πλοίο είχε πλήρωμα 200 άτομα και μετέφερε νόμιμα πορσελάνες στην τότε ολλανδική αποικία, αλλά και παράνομα περίπου 1.600 Κινέζους μετανάστες. Μία «στραβοτιμονιά» ήταν αυτή που καταδίκασε το πλοίο, από το οποίο επέζησαν μόνο περίπου 200 άτομα τα οποία περισυνέλεξαν διασωστικά την επόμενη μέρα.

RMS Titanic (Τιτανικός) – 1912
Ισως το πιο διάσημο ναυάγιο στην ιστορία, η βύθιση του Τιτανικού στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 1.500 επιβάτες και πλήρωμα, όταν χτύπησε ένα παγόβουνο τη νύχτα της 14ης Απριλίου, 1912. Παρά το γεγονός ότι ο Τιτανικός είχε περισσότερες σωσίβιες λέμβους από ότι απαιτούσε ο κανονισμός, δεν ήταν αρκετές για να χωρέσουν όλοι. Η κατάσταση επιδεινώθηκε από το γεγονός ότι πολλοί επιβάτες δεν πίστευαν ότι το πλοίο όντως βυθιζόταν και έτσι ένας αριθμός των σωσίβιων λέμβων αποχώρησαν μισογεμάτες.

Dona Paz – 1987
Το φιλιππινέζικο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Doña Paz συγκρούστηκε με ένα πετρελαιοφόρο στις 20 Δεκεμβρίου 1987. Μέσα σε δύο ώρες, το πλοίο ήταν κάτω από τα κύματα παίρνοντας μαζί του περισσότερα από 4.375 άτομα. Το πλοίο είχε κατασκευαστεί για 1.424 επιβάτες, αλλά οι περίπου 24 επιζώντες που ανασύρθηκαν από τα γεμάτα καρχαρίες νερά γύρω από το ναυάγιο εκτιμούν ότι βρίσκονταν τουλάχιστον 4.000 άτομα επί του σκάφους. Ενώ ο επίσημος αριθμός των νεκρών αναφέρει 1.749 άτομα, πιο ρεαλιστικές εκτιμήσεις υπολογίζουν περισσότερους από 4.000.

MV Wilhelm Gustloff – 1945
Το γερμανικό νοσοκομειακό πλοίο Βίλχελμ Γκούστλοφ απέπλευσε για το τελευταίο του ταξίδι από την Γκντύνια της Πολωνίας, με προορισμό το Κίελο της Γερμανίας, όπου επρόκειτο να αφήσει Γερμανούς πρόσφυγες, τις τελευταίες ημέρες του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Η επίσημη λίστα επιβατών κάνει λόγο για 6.050 άτομα επί του πλοίου, αλλά πολλοί πολίτες είχαν επιβιβαστεί χωρίς να καταγραφούν. Στην πραγματικότητα, ο αριθμός των επιβατών (μαζί με το πλήρωμα) έφτανε τα 10.582 άτομα. Στις 30 Ιανουαρίου 1945, ένα Σοβιετικό υποβρύχιο εντόπισε το Βίλχελμ Γκούστλοφ και του έριξε τέσσερις τορπίλες. Οι επιβάτες πανικοβλήθηκαν, και πολλοί ποδοπατήθηκαν στη βιασύνη τους να φτάσουν στις σωσίβιες λέμβους. Ηταν μια κρύα νύχτα, και η επαφή με το παγωμένο νερό της Βαλτικής Θάλασσας ήταν θανατηφόρα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε περίπου 9.400 άτομα, καθιστώντας το ναυάγιο του Βίλχελμ Γκούστλοφ το πιο θανατηφόρο στην παγκόσμια ναυτική ιστορία.

MV Le Jooba – 2002
Τουλάχιστον 1.863 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν το σενεγαλέζικο πλοίο MV Le Joola ανατράπηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2002. Το ναυάγιο συνέβη στη θαλασσοταραχή κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας στα ανοικτά των ακτών της Γκάμπια. Σε λιγότερο από πέντε λεπτά, το πλοίο βρέθηκε στο βυθό. Αρκετοί από τους επιβάτες δεν είχαν εισιτήρια και έτσι ο αριθμός των νεκρών είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, αλλά βρέθηκαν μόνο 64 επιζώντες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ