Αυτός είναι ο πιλότος του F-16 που εντυπωσίασε στη στρατιωτική παρέλαση [εικόνες & βίντεο]

Μια γεύση των ικανοτήτων του είχαν πάρει από τη Δευτέρα οι Θεσσαλονικείς, όμως το θέαμα που παρουσίασε την Τρίτη ο πιλότος του F-16, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης, ήταν πέρα από κάθε αμφιβολία εντυπωσιακό.

Ο άνθρωπος που... κρύβεται πίσω από αυτές τις δεξιοτεχνικές μανούβρες στον αέρα είναι ο σμηναγός Σωτήρης Στράλης, ο οποίος μετά το τέλος της παρέλασης ευχήθηκε από την πλευρά του χρόνια πολλά στους Θεσσαλονικείς και με συγκινητικά λόγια προέτρεψε όλους τους Έλληνες να κρατάνε το κεφάλι ψηλά.

Ποιος είναι

Ο Σωτήρης Στράλης είναι γνωστός για τις ικανότητές του στις αεροπορικές επιδείξεις. Όπως σημειώνει και το thestival, είναι ιπτάμενος επίδειξης και ανήκει στην Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφου Φ-16 «ΖΕΥΣ».
Εισήχθη στη Σχολή Ικάρων το 1997. Το 2002 τοποθετήθηκε στην 116ΠΜ/336 Μοίρα σε αεροσκάφη Α-7Η Corsair ΙΙ, ενώ το 2004 τοποθετήθηκε στην 115ΠΜ/ΣΜΕΤ σε αεροσκάφη F-16 Block52+. Από το 2005 υπηρετεί στην 340 Μοίρα. Έχει περισσότερες από 1.700 ώρες πτήσης, από τις οποίες οι 1.300 είναι σε αεροσκάφη F-16.

«Την ώρα που πετάω δεν ακούω καν τον εθνικό ύμνο»

Σε μια τέτοια πτήση ακόμη και το δευτερόλεπτο μετράει. «Εκείνη την ώρα είναι τόσο απαιτητικά τα πράγματα, που είμαι σε ένα ήσυχο cockpit και κάνω τους ελιγμούς με τη σειρά και τον τρόπο που πρέπει να τους κάνω, χωρίς να παραβιάσω τα ελάχιστα, γιατί είναι θέμα ασφάλειας. Κι όταν με το καλό τελειώνω το show, παίρνω μια βαθιά ανάσα και αρχίζω να συνειδητοποιώ τι γίνεται. Μέχρι τότε είμαι 100% εκεί» εξηγεί ο Σμηναγός.Η σημερινή επίδειξη, όπως σημειώνει, πήγε πολύ καλά καθώς όλα ήταν προετοιμασμένα και σχεδιασμένα, ενώ βοήθησε -εν μέρει- και ο καιρός, αφού σε αντίθεση με πέρυσι που δεν επέτρεψε την εκτέλεση του show, φέτος έδωσε τη δυνατότητα στους Θεσσαλονικείς -και όχι μόνο- να απολαύσουν ένα υπερθέαμα στον ουρανό της πόλης.«Ο καιρός δεν ήταν όπως θα θέλαμε, καθαρός, ώστε να κάνουμε το πλήρες πρόγραμμα της επίδειξης (high show), το οποίο περιλαμβάνει και κάποιους παραπάνω ελιγμούς -κατακόρυφες ανόδους, που είναι πιο εντυπωσιακές- αλλά είμαστε αρκετά ευχαριστημένοι γιατί μπορέσαμε να κάνουμε το low show» τονίζει ο χειριστής του F16.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ