Η νέα -αλλά προσωρινή- ανθρωπογεωγραφία στις διευθύνσεις μουσείων και εφορειών αρχαιοτήτων της χώρας -Ονόματα και εκπλήξεις [pdf] - iefimerida.gr

Η νέα -αλλά προσωρινή- ανθρωπογεωγραφία στις διευθύνσεις μουσείων και εφορειών αρχαιοτήτων της χώρας -Ονόματα και εκπλήξεις [pdf]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κενά καλύπτονται, αδικίες διορθώνονται, νέοι και κατάλληλα καταρτισμένοι επιστήμονες τοποθετούνται σε νευραλγικές θέσεις. Αυτή είναι η κεντρική γραμμή των νέων προσώπων που χθες άκουσαν το τηλέφωνό τους να χτυπά και ενημερώθηκαν από την οδό Μπουμπουλίνας ότι αναλαμβάνουν τις διευθύνσεις νευραλγικών μουσείων -όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό. Μόνο που οι θέσεις αυτές είναι -οι περισσότερες τουλάχιστον- προσωρινές, αφού σε περίπου 4 μήνες θα γίνουν αλλαγές για την τοποθέτηση μόνιμων διευθυντών. Ομως τα μηνύματα που περνάνε είναι πολλά.

Οι οριστικές επιλογές θα γίνουν με βάση την πρώτη προκήρυξη για τον τρόπο επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επιβάλλοντας αλλαγές και προβλέποντας τρία στάδια στα οποία το ΑΣΕΠ θα παίζει ρόλο. Ομως το υπουργείο Πολιτισμού, υπό το βάρος των αλλαγών που έπρεπε να γίνουν για τη θωράκιση κρίσιμων διευθύνσεων και κυρίως την επιτάχυνση του έργου σε μια εποχή κρίσιμη, προχώρησε στην πρώτη επιλογή. Οι προτάσεις για τα νέα πρόσωπα κατατέθηκαν από τις αρμόδιες διευθύνσεις και εξετάστηκαν ενδελεχώς από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, με τον υπουργό Κώστα Τασούλα να παίρνει τις τελικές αποφάσεις.


Σε μια εποχή που γίνεται μεγάλη συζήτηση για το αν ένα μουσείο ανθεί και σηματοδοτείται από τον διευθυντή του, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον το γεγονός ότι επιτέλους το μουσείο-σύμβολο της χώρας, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (εκ των κορυφαίων του είδους στον κόσμο), που ήταν ακέφαλο με αναπληρωτή διευθυντή ως σήμερα, απέκτησε διευθυντή. Για την ακρίβεια διευθύντρια, τη Μαρία Λαγογιάννη, η οποία πριν ήταν στη Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων. Η δρ Μαρία Λαγογιάννη αποφοίτησε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Εργάστηκε σε αρχαιολογικά ινστιτούτα της Γερμανίας και στη συνέχεια υπηρέτησε στο υπουργείο Πολιτισμού, σε διάφορες θέσεις. Από το 2006 έως το 2010 ήταν διευθύντρια του Επιγραφικού Μουσείου της Αθήνας. Σχεδίασε και οργάνωσε θεματικές και περιοδικές εκθέσεις (μία εκ των οποίων «Η αθηναϊκή δημοκρατία»), ταξίδεψε με επιτυχία στις Βρυξέλλες, τη Μελβούρνη και τη Σαγκάη. Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών σωματείων, εκλεγμένο μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αθηνών. Έχει συγγράψει ή συμμετάσχει στη συγγραφή δημοσιεύσεων για θέματα γλυπτικής, επιγραφικής και νομισματικής σε διεθνή περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων και έχει επιμεληθεί καταλόγους εκθέσεων. Ξεχωρίζουν οι δύο μονογραφίες της στη διεθνή σειρά Corpus Signorum Imperii Romani.

Με την τοποθέτηση διευθύντριας στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο έρχεται να αποκατασταθεί ένα κενό που προκαλούσε ποικίλα σχόλια, αφού επί σχεδόν δύο χρόνια ασκούσε χρέη διευθυντή ο νυν διευθυντής του Νομισματικού και Επιγραφικού Μουσείου Γιώργος Κακαβάς. Η αλήθεια είναι ότι αυτό το διάστημα, πέρα από τη συνέχιση της έκθεσης των Αντικυθήρων (που είχε σχεδιαστεί από τον προηγούμενο διευθυντή κ. Καλτσά) και κάποιες μικρές εφήμερες καλλιτεχνικές εκθέσεις στο φουαγιέ ή στο καφέ, το Μουσείο δεν είχε επιδείξει έργο σημαντικό, εκτός από αυτό που φέρει ούτως ή άλλως λόγω της σπουδαιότητάς του. Είναι ένα μουσείο-κιβωτός που μπορεί να επελάσει κυριολεκτικά.


Το Νομισματικό Μουσείο ενώνεται με το Επιγραφικό και στη διεύθυνση του νέου μουσείου παραμένει ο Γιώργος Κακαβάς, ενώ και το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας βλέπει μια νέα διευθύντρια να έρχεται. Ο λόγος για την Αικατερίνη Δελαπόρτα, που πηγαίνει στη θέση της Αναστασίας Λαζαρίδου, σε ένα μουσείο που αξιώθηκε να έχει διευθυντή επί χρόνια τον εμπνευσμένο Δημήτρη Κωνστάντιο. Η κα Λαζαρίδου κατευθύνεται προς τη μάχιμη αρχαιολογία, ως διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής.


Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ θέλει να στείλει το μήνυμα ότι δεν υπάρχουν προφυρογέννητοι στον πολιτισμό. Ο κύκλος των διευθυντών πρέπει να είναι σαφής: Από τις ανασκαφές και την έρευνα στις διευθύνσεις σε έναν συνεχή κύκλο που δεν ευνοεί κάποιους με ισχυρές μόνιμες θέσεις. Ενα πρόσωπο που αξίζει την προσοχή μας, αφού θα οδηγήσει ουσιαστικά το υπουργείο και σημαντικές μορφές του θεσμικού πολιτισμού σε μια νέα εποχή -στην ψηφιακή- είναι η Βασιλική Παπαγεωργίου. Περίπου 40 ετών, εξαιρετικά καταρτισμένη, γνώστρια των απαιτήσεων και των δυνατοτήτων της νέας ψηφιακής και τεχνολογικής εποχής, τοποθετήθηκε στη Διεύθυνση διαχείρισης εθνικού αρχείου μνημείων, τεκμηρίωσης και προστασίας πολιτιστικών αγαθών.

Οι νέοι διευθυντές αναλαμβάνουν από την 29η Οκτωβρίου. Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά όλα τα ονόματα που πηγαίνουν στις νέες διευθύνσεις όπως δημοσιεύθηκαν στη «Διαύγεια».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ