Δήμητρα Λιάνη: Η ανάρτηση στο Facebook για την εθνική επέτειο και τα υπονοούμενα για αυτούς που έκαναν την Ελλάδα «άντρο υποδούλωσης» [εικόνα] - iefimerida.gr

Δήμητρα Λιάνη: Η ανάρτηση στο Facebook για την εθνική επέτειο και τα υπονοούμενα για αυτούς που έκαναν την Ελλάδα «άντρο υποδούλωσης» [εικόνα]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενα μήνυμα 203 λέξεων ανήρτησε στην προσωπική της σελίδα στο Facebook η χήρα του Ανδρέα Παπανδρέου με αφορμή την εθνικής επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Η Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου αναφέρεται στην ελληνική υπερηφάνεια που όμως υποδουλώθηκε από εκείνους που με «κρυμμένες φωτιές σε συμφωνίες [...] πυρπόλησαν τις ψυχές μας, τα όνειρα, το μέλλον. Στη χώρα του περήφανου ΟΧΙ εγκατέστησαν την μιζέρια, την έκαναν άντρο υποδούλωσης της ελευθερίας ξεχνώντας ότι εδώ γεννήθηκε η δημοκρατία». Μάλιστα στη συνέχεια παραφράζει τον Καβάφη, αναφέροντας: «Ποιες Θερμοπύλες ορίσατε να φυλάττεται ω παλικάρια;».

Παρατίθεται η ανάρτηση:

Ο νους μου ταξιδεύει σ΄εκείνους τους χρόνους... σ΄εκείνες τις ώρες... Στοιχειώνει στη φράση: ....Εχθρέ, γιατί δεν ρώτησες ποιον πας να κατακτήσεις;...

Και κλαίω! Κλαίω μέσα μου τη γενιά που τον πόλεμο δεν γνώρισε, που κάηκε εύκολα πιστεύοντας στα δώρα αυτών που γύρισαν από τα ξένα «έξυπνοι», πτυχιούχοι, πολυταξιδεμένοι... Σπούδαζαν λέει κι αντί για δόξα τιμής κόμισαν στη μάνα πατρίδα καθρεφτάκια και χάντρες, κόλπα και κρυμμένες φωτιές σε συμφωνίες. Μ΄ αυτές τις φωτιές πυρπόλησαν τις ψυχές μας, τα όνειρα, το μέλλον. Στη χώρα του περήφανου ΟΧΙ εγκατέστησαν την μιζέρια, την έκαναν άντρο υποδούλωσης της ελευθερίας ξεχνώντας ότι εδώ γεννήθηκε η δημοκρατία.

Ποιες Θερμοπύλες ορίσατε να φυλάττεται ω παλικάρια; Ποια ιερή γη δημιουργήσατε ποτίζονταν την με αίμα; Οι μαχητές της Πίνδου ήταν και θα είναι οι οδηγοί της ελπίδας για μια πατρίδα που θα φωτίζει στους αιώνες την οικουμένη.

Mε χαρά και υπερηφάνεια θα γιορτάζουμε ξανά και ξανά την επέτειο του ηρωικού «ΟΧΙ» και με ευλάβεια θα υποκλινόμαστε στο θάρρος και την ομοψυχία, την αλύγιστη θέληση του λαού μας για ελευθερία. Η εθνική ανεξαρτησία είναι αδιαπραγμάτευτη έννοια για τον κάθε ένα από μας κι αυτή θα μας οδηγήσει πάλι στο λαμπρό πεπρωμένο μας.

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940!
Ζήτω οι αθάνατοι ήρωές μας!
Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου

Δήμητρα Λιάνη: Η ανάρτηση στο Facebook για την εθνική επέτειο και τα υπονοούμενα για αυτούς που έκαναν την Ελλάδα «άντρο υποδούλωσης» [εικόνα] | iefimerida.gr 0

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ