Οι δύο σοκαριστικά αντίθετες εικόνες από τον πόλεμο του Εμπολα: Από το hi-tech εργαστήριο, στα νεκρά σώματα πάνω στο χώμα [εικόνες] - iefimerida.gr

Οι δύο σοκαριστικά αντίθετες εικόνες από τον πόλεμο του Εμπολα: Από το hi-tech εργαστήριο, στα νεκρά σώματα πάνω στο χώμα [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

6 Δεκεμβρίου 2013. Ενα αγόρι δύο ετών πεθαίνει στο χωριό Μελιαντού στη Γουινέα. Τις προηγούμενες ημέρες υπέφερε από διάρροια και πυρετό. Αυτό το παιδί ήταν ο πρώτος άνθρωπος που προσβλήθηκε από Eμπολα. Τη μεταδοτική ασθένεια που το ξέσπασμά της θυμίζει μόνο τη διάδοση του AIDS στις αρχές της δεκαετίας του '80.
Ο ιός του Εμπολα είναι ένα παράσιτο που ζει -υπό κανονικές συνθήκες- σε άγνωστα μέχρι στιγμής μικρά πλάσματα στα οικοσυστήματα της Αφρικής. Αυτοί οι οργανισμοί φέρουν τον Εμπολα. Στο παρελθόν ο Εμπολα είχε προκαλέσει λίγα θανατηφόρα επεισόδια στην κεντρική και την ανατολική Αφρική. Γιατροί και μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων μπορούσαν να το ελέγξουν. Ο ιός μεταδίδεται μόνο μέσω αίματος και σωματικών υγρών.

Από το δίχρονο αγόρι στο Μελιαντού μέχρι τον Ομπάμα, που αγκάλιασε στον Λευκό Οίκο τη νοσοκόμα που θεραπεύτηκε από τον Εμπολα, ο τρόμος, η τρομολαγνεία, η άγνοια και μαζί οι πυρετώδειες εργασίες κορυφαίων επιστημόνων συνθέτουν μια νέα αφήγηση, που θα σημαδέψει το 2014. Ο πόλεμος εναντίον του Εμπολα μαίνεται και οι εικόνες που τον αφορούν μπορούν να είναι τόσο, μα τόσο αντίθετες.



Από τη μια, οι επιστήμονες που προσπαθούν να τον αποκωδικοποιήσουν στα υπερσύγχρονα εργαστήρια του ΜΙΤ και του Harvard.

Από την άλλη, νοσοκόμοι και μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων που συλλέγουν τα σώματα ανθρώπων που λύγισαν από την επίθεση του Εμπολα, όπως αυτή η γυναίκα στη Λιβερία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ