Οι δικηγόροι μετακομίζουν λόγω κρίσης: Μεταφέρουν τα γραφεία τους στα σπίτια τους -Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ - iefimerida.gr

Οι δικηγόροι μετακομίζουν λόγω κρίσης: Μεταφέρουν τα γραφεία τους στα σπίτια τους -Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τους 1.000 (σε σύνολο 20.000) έφτασαν οι δικηγόροι στην Αθήνα, που έχουν μεταφέρει το γραφείο στο σπίτι τους. Η... συστέγαση σπιτιού γραφείου αποτελεί μια αναπτυσσόμενη τάση πλέον, που εκφράζεται κυρίως τα δύο – τρία τελευταία χρόνια, τα χρόνια της κρίσης και της ύφεσης.

«Είναι μαζικό φαινόμενο πια, από εκατοντάδες νέους αλλά και μεγαλύτερους συναδέλφους. Με μερικές υποθέσεις το έτος, συχνά λιγότερες από τα δάκτυλα των δύο χεριών, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα των γραφείων τους και μεταφέρουν την επαγγελματική τους έδρα στο σπίτι τους», λέει στην «Καθημερινή» ο κ. Δημήτρης Βερβεσός, μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

«Η μεταφορά του γραφείου στο σπίτι δεν απαιτεί τίποτε περισσότερο από τη δήλωση της αλλαγής στην εφορία, στην περίπτωση βέβαια που το ακίνητο είναι ιδιοκτησία του δικηγόρου. Εάν το ακίνητο ανήκει στους γονείς του, τότε πρέπει να υπάρξει μια δική τους δήλωση δωρεάν παραχώρησης. Στην περίπτωση αυτή η εφορία υπολογίζει ένα τεκμαρτό μίσθωμα, για το οποίο θα φορολογηθούν οι γονείς. Το ύψος της φορολόγησης είναι πολύ μικρότερο από την εξοικονόμηση που επιτυγχάνει ο δικηγόρος με τη μεταφορά στο σπίτι», συμπληρώνει ο Στάθης Μπακάλης, φορολογικός σύμβουλος του ΔΣΑ. Εάν η οικία, στην οποία θα μεταφερθεί το γραφείο, βρίσκεται σε πολυκατοικία, τότε θα πρέπει να μην απαγορεύει ο κανονισμός της πολυκατοικίας τη συγκεκριμένη χρήση. «Παρόμοιες απαγορεύσεις είναι σπάνιες» σημειώνει ο ίδιος. Στην περίπτωση που ο δικηγόρος μένει σε ενοικιαζόμενο σπίτι, τότε απαιτείται η συναίνεση του ιδιοκτήτη. Στις περισσότερες περιπτώσεις πάντως η μεταφορά του δικηγορικού γραφείου στο σπίτι αφορά ιδιόκτητες οικίες.

Φορολογικοί έλεγχοι

Η νέα αυτή τάση έχει προκαλέσει, πάντως, μια νέα σειρά ερωτημάτων. Ενα από τα πιο σημαντικά είναι εάν επιτρέπεται η είσοδος κλιμακίου του ΣΔΟΕ για φορολογικό έλεγχο στο σπίτι – γραφείο, χωρίς την ύπαρξη εισαγγελέα. Είναι γνωστό πως στα γραφεία γίνεται, αλλά στις οικίες, που φιλοξενούν και επαγγελματική έδρα; Ο δικηγορικός σύλλογος εκτιμά ότι η είσοδος χωρίς εισαγγελέα παραβιάζει τον πυρήνα της προστασίας της ιδιωτικότητας και του απαραβίαστου της κατοικίας. Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, από την άλλη, έχει γνωματεύσει πως δεν υπάρχει πρόβλημα. «Πρέπει να γίνει ρύθμιση. Δεν μπορεί να εισέρχονται στην οικία φορολογικοί “ράμπο", χωρίς νομικές εγγυήσεις», τονίζει ο κ. Βερβεσός.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΔΟΕ δικηγόροι δικηγορικά γραφεία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ