Συναγερμός στην Κωνσταντινούπολη: Εστειλαν φακέλους με ύποπτη σκόνη σε 5 προξενεία

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι αρχές της Τουρκίας καθώς άγνωστοι ταχυδρόμησαν φακέλους με ύποπτη σκόνη στα προξενεία του Βελγίου, του Καναδά, της Γερμανίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη.

Τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν, υπό τον φόβο τρομοκρατικού χτυπήματος, μετά τις απειλές που έχει εκτοξεύσει η ισλαμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος εναντίον των χωρών που μετέχουν στο διεθνή συνασπισμό εναντίον των τζιχαντιστών.Μέλη της τουρκικής αρχής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων και Καταστροφών (Afad) διεξήγαγαν έρευνες στα προξενεία των ΗΠΑ και της Γαλλίας όπως και στα προξενεία του Καναδά, της Γερμανίας και του Βελγίου, προκειμένου να προχωρήσουν σε εργαστηριακές εξετάσεις και δειγματοληψία της κίτρινης σκόνης που περιείχαν οι φάκελοι αυτοί.
Δεκαέξι άνθρωποι εκτέθηκαν σε αυτήν τη σκόνη και βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση «ως προληπτικό μέτρο» ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Τουρκίας. Ωστόσο μόνο ένας εργαζόμενος στο προξενείο του Καναδά, «εκτέθηκε απευθείας» σε αυτήν την ουσία καθώς άνοιξε τον φάκελο.
Η τουρκική αρχή Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων και Καταστροφών επιβεβαίωσε ότι όσοι ήλθαν σε επαφή με την ουσία στο προξενείο του Καναδά απομακρύνθηκαν από τον όροφο «προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο επιμόλυνσης».
Τμήματα των κτιρίων των 5 προξενείων αποκλείστηκαν ενώ απαγορεύτηκε η είσοδος στους πολίτες.
Την παραλαβή των ύποπτων φακέλων επιβεβαίωσαν τα εν λόγω προξενεία, χωρίς να δώσουν περαιτέρω λεπτομέρειες.
Οι τουρκικές αρχές είπαν ότι μια κίτρινη σκόνη, η σύσταση της οποίας δεν έχει προσδιοριστεί, βρέθηκε σε έναν φάκελο που παραδόθηκε στο προξενείο του Καναδά, το οποίο στεγάζεται στον 16ο όροφο ενός κτιριακού συγκροτήματος στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας.

Η ουσία στάλθηκε σε εργαστήριο στην Άγκυρα προκειμένου να αναλυθεί και οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν έως τη Δευτέρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ