Τατσόπουλος για Λάκη Λαζόπουλο και Γιάννα Αγγελοπούλου: Μας θεωρούν τόσο χάπατα; - iefimerida.gr

Τατσόπουλος για Λάκη Λαζόπουλο και Γιάννα Αγγελοπούλου: Μας θεωρούν τόσο χάπατα;

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Λίγες ημέρες μετά τις συνεντεύξεις της Γιάννας Αγγελοπούλου και του Λάκη Λαζόπουλου που ξεσήκωσαν συζητήσεις περί συστημικών και μη συστημικών, ο συγγραφέας και ανεξάρτητος βουλευτής Πέτρος Τατσόπουλος έγραψε την αποψή του στο Facebook, εκκινώντας από τον Τζορτζ Οργουέλ για να φτάσει σε ένα ερώτημα περί χάπατων...

Γράφει χαρακτηριστικά ο Πέτρος Τατσόπουλος στο Facebook:
«Τζορτζ ΄Οργουελ, στο ρηξικέλευθο "1984", δημοσιευμένο το 1948 (εξ ου και ο εσκεμμένος αναριθμητισμός στον τίτλο), είχε κατανοήσει την πεμπτουσία της νέας γλώσσας -του newspeak- που ήδη χρησιμοποιούσαν τα ολοκληρωτικά καθεστώτα της εποχής του και η οποία (όπως πολύ σωστά προέβλεψε) θα εξελισσόταν τις επόμενες δεκαετίες σε υψηλή τέχνη. Εάν μπορούσαν οι κυβερνήσεις -κατά τον ΄Οργουελ πάντα- να χρησιμοποιούν τις λέξεις με το ακριβώς αντίθετο από το αληθινό τους νόημα -να λένε "πόλεμος" αντί για "ειρήνη" ή "αγάπη" αντί για "μίσος"- κι εάν, ακόμη καλύτερα, μπορούσαν ν' ακρωτηριάζουν τις λέξεις με συντμήσεις -"ελ" αντί για "ελευθερία" κ.ο.κ.-, θα κατόρθωναν σταδιακά να τις αποσπάσουν από την αρχική τους σημασία και να γαλουχήσουν μια μελλοντική γενιά που δεν θα αισθανόταν πλέον την ανάγκη, λόγου χάριν, για ελευθερία, αφού θ' αγνοούσε τι σημαίνει, ούτε και θα γνώριζε την αντίστοιχη λέξη για να την εκφράσει. Πριν από μερικά χρόνια, στον STAR, ο Σταμάτης Μαλέλης είχε δοκιμάσει να εφαρμόσει την οργουελική συλλογιστική υπεξαιρώντας τον όρο "εναλλακτικό" από τον χώρο της τέχνης και προσκολλώντας τον στα δικά του σαχλοκούδουνα δελτία ειδήσεων (έκτοτε ο Σταμάτης, προς τιμήν του, έχει απομακρυνθεί από εκείνη την τακτική). Πριν από λίγες μέρες, μια από τις πιο συστημικές πλούσιες κυρίες κι ένας από τους πιο συστημικούς κωμικούς ηθοποιούς, διαχρονικά και ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ομοτράπεζοι της εξουσίας, μίλησαν απαξιωτικά για το "σύστημα" κι έθεσαν εαυτούς... αντίκρυ του. Το ερώτημα δεν είναι αν πραγματικά έχουμε πέσει πάνω σε θύματα αντισυστημικής αυθυποβολής κι εν αγνοία τους "μας κλέβουν τις λέξεις". Το ερώτημα είναι αν μας θεωρούν τόσο χάπατα ώστε να το καταπιούμε».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ