Αμερικανός επενδυτής: Ασφαλή τα ελληνικά ομόλογα, αγοράστε τα και πουλήστε τα γαλλικά - iefimerida.gr

Αμερικανός επενδυτής: Ασφαλή τα ελληνικά ομόλογα, αγοράστε τα και πουλήστε τα γαλλικά

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Αγοράστε Ελλάδα, πουλήστε Γαλλία» είναι η παραίνεση του διευθύνοντος συμβούλου του hedge fund Greenlight Capital, David Einhorn, αναφορικά με τα ομόλογα των δύο χωρών, ο οποίος, σύμφωνα με το γαλλικό οικονομικό και χρηματιστηριακό site boursorama.com, θεωρεί πως η βιωσιμότητα του γαλλικού χρέους -κατά κάποιο τρόπο- αν όχι πριμοδοτείται, σίγουρα προστατεύεται από τους διεθνείς επενδυτές.

Το γαλλικό site, αν και τονίζει πως πρόκειται για μια προσωπική γνώμη και ανάλυση μιας σημαίνουσας προσωπικότητας της Wall Street, παραδέχεται ωστόσο πως μέχρι στιγμής οι αγορές έχουν φερθεί με μετριοπάθεια στη Γαλλία. Ενδεικτικό για το πόσο φθηνό εξακολουθεί να είναι το γαλλικό χρέος είναι πως το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου είναι μόλις στο 1,2%. Η αιτία είναι ότι, για καθαρά προληπτικούς λόγους, οι επενδυτές έχουν την τάση να αγοράζουν βιώσιμα χρέη. Το γαλλικό χρέος θεωρείται από τις αγορές κατά κάποιο τρόπο προφυλαγμένο από τη Γερμανία. Η Γαλλία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης μετά τη Γερμανία. Ωστόσο, σε σχέση με την πρώτη, η Γαλλία θεωρείται μια ολίγον ριψοκίνδυνη επενδυτική επιλογή.

Πάντως, η γαλλική χρηματιστηριακή ιστοσελίδα επισημαίνει ότι πλέον οι φωνές που τη θεωρούν πολύ περισσότερο ριψοκίνδυνη απ' ό,τι παλαιότερα πληθαίνουν συνεχώς. Αιτία είναι ότι οι πραγματικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που περίμεναν οι αγορές να γίνουν στη χώρα, όπως αλλαγές στην αγορά εργασίας, ή το 35ωρο κ.ά., δεν έχουν καν δρομολογηθεί, ενώ τα ελλείμματα δεν μοιάζουν να μπορούν πλέον να τεθούν υπό έλεγχο.

Η ιστοσελίδα χαρακτηρίζει την ετυμηγορία του Αμερικανού David Einhorn «αμείλικτη». Οπως έχει εκτιμήσει ο ίδιος, «η Ελλάδα ήπιε το πικρό ποτήρι και αναδιάρθρωσε τις υποχρεώσεις της και την οικονομία της. Σταμάτησε να ζει πέρα από τις δυνατότητές της. Ενώ η Γαλλία φαίνεται πολύ υπερήφανη για να μεταρρυθμιστεί».

Ετσι, η Ελλάδα γελοιοποιήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα από τις αγορές, θεωρήθηκε πως δεν άξιζε τη θέση της σε αυτές ως παρίας, ενώ, αναλογικά με τον ρυθμό της αύξησής του, το ελληνικό χρέος είναι μικρότερο από αυτό της Γαλλίας. Ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η Γαλλία προς έγκριση στην Κομισιόν δείχνει για τον Αμερικανό αναλυτή αυτό ακριβώς: ότι η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ζει και ξοδεύει περισσότερα από αυτά που μπορεί και διαθέτει. Κατά συνέπεια, για τον David Einhorn οι επενδυτές θα πρέπει να πωλήσουν άμεσα τα γαλλικά ομόλογα που κατέχουν και να αγοράσουν ομόλογα των ελληνικών τραπεζών.

Επιπλέον, το boursorama.com αναφέρει πως, εκτός από τον CEO της Greenlight Capital, την άποψη πως η Γαλλία δεν είναι ιδιαιτέρως ελκυστική για τους Αμερικανούς επενδυτές αντανακλά και η μελέτη του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Γαλλία, του Amcham. Στη μελέτη αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι το 80% των ερωτηθέντων δεν συνιστά διεθνείς συνεργασίες με εμπορικούς εταίρους από τη Γαλλία, καθώς θεωρείται μια ριψοκίνδυνη επιλογή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ