Κομισιόν: Η Ελλάδα είναι η πιο βελτιωμένη χώρα της Ευρώπης στην είσπραξη ΦΠΑ - iefimerida.gr

Κομισιόν: Η Ελλάδα είναι η πιο βελτιωμένη χώρα της Ευρώπης στην είσπραξη ΦΠΑ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σημαντική πρόοδο στον περιορισμό των απωλειών σε έσοδα μέσω ΦΠΑ, παρουσίασε η Ελλάδα κατά το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Κομισιόν.

Έτσι από τα 9,1 δισ. ευρώ που ήταν οι απώλειες το 2011, μειώθηκαν την επόμενη χρονιά σε 6,6 δισ. Ευρώ (ήτοι, στο 33% των συνολικών αναμενόμενων εσόδων). Η ΕΕ σημειώνει πως αυτή η θετική αποτίμηση είναι η καλύτερη -από άποψη επιδόσεων- σε όλη την Ευρώπη.

Ειδικότερα, η τελευταία μελέτη για το έλλειμμα ΦΠΑ που δημοσίευσε σήμερα η Επιτροπή, έδειξε απώλειες εσόδων ύψους 177 δισ. ευρώ στην ΕΕ λόγω μη συμμόρφωσης με τους κανόνες ή μη είσπραξης του φόρου το 2012. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 16% των συνολικών αναμενόμενων εσόδων ΦΠΑ 26 κρατών μελών. Η μελέτη για το έλλειμμα ΦΠΑ περιέχει λεπτομερή στοιχεία για το έλλειμμα ΦΠΑ που είναι η διαφορά ανάμεσα στα αναμενόμενα έσοδα ΦΠΑ και τα ποσά ΦΠΑ που εισπράττουν πραγματικά οι εθνικές αρχές.

Όπως διευκρινίζει η Κομισιόν, η μη συμμόρφωση με τους κανόνες αποτελεί σημαντική αιτία για την υστέρηση εσόδων αλλά το έλλειμμα ΦΠΑ δεν οφείλεται μόνο στην απάτη εφόσον η μη καταβολή του ΦΠΑ οφείλεται επίσης, μεταξύ άλλων, σε πτωχεύσεις, αφερεγγυότητα, στατιστικά σφάλματα, καθυστερημένες πληρωμές και φοροαποφυγή.

Το 2012, τα χαμηλότερα ελλείμματα ΦΠΑ καταγράφηκαν στην Ολλανδία (5% των αναμενόμενων εσόδων), στη Φινλανδία (5%) και στο Λουξεμβούργο (6%) ενώ τα μεγαλύτερα ελλείμματα σημειώθηκαν στη Ρουμανία (44% των αναμενόμενων εσόδων ΦΠΑ), στη Σλοβακία (39%) και στη Λιθουανία (36%). Το διάστημα 2011-2012, σε έντεκα κράτη μέλη το έλλειμμα ΦΠΑ μειώθηκε, ενώ σε 15 αυξήθηκε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κομισιόν είσπραξη ΦΠΑ φοροαποφυγή
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ