Standard & Poor’s: Η ευρωκρίση δεν έχει τελειώσει -Τι δείχνει η πίεση στα ελληνικά ομόλογα - iefimerida.gr

Standard & Poor’s: Η ευρωκρίση δεν έχει τελειώσει -Τι δείχνει η πίεση στα ελληνικά ομόλογα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η πρόσφατη καταβύθιση των ελληνικών τίτλων και η ανησυχία που επεκτάθηκε σε όλες τις διεθνείς αγορές οδηγούν σε κάποια πρώτα συμπεράσματα για την κατάσταση που βιώνει συνολικά η Ευρωζώνη.

Το report του οίκου Standard & Poor's (το εξέδωσε την Πέμπτη) σημειώνει με τον πλέον έκδηλο τρόπο ότι η κρίση στην Ευρωζώνη δεν έχει τελειώσει. Όπως σημειώνει το capital.gr, o οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η Ευρωζώνη μπορεί να εισέρχεται σε μια επίμονη φάση υποτονικής ανάπτυξης, καθώς η απομόχλευση συνεχίζεται και η παγκόσμια οικονομία αποδυναμώνεται.

Παράλληλα ασκεί κριτική και στις νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές, καθώς θεωρεί πως δεν μπορούν να βελτιώνουν για πάντα την τροχιά ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης. «Η νομισματική πολιτική μπορεί να βοηθήσει τις οικονομίες να σταθεροποιηθούν βραχυπρόθεσμα, αλλά μπορεί να είναι αντιπαραγωγικές μακροπρόθεσμα εάν οδηγήσουν σε εφησυχασμό».

Το απευκταίο σενάριο μιας παρατεταμένης κρίσης στην Ευρωζώνη εμπεριέχεται στο report του οίκου. Σημειώνει πως μπορεί τα χειρότερα να ανήκουν στο παρελθόν, αλλά βρίσκεται μπροστά μας το δύσκολο έργο της ολοκλήρωσης των δύσκολων επιχειρηματικών γραμμών.

Υπενθυμίζει ακόμη ότι πέρυσι τον Οκτώβριο είχε δημοσιεύσει ένα report με τον ίδιο τίτλο, στο οποίο υποστήριζε ότι διαβλέπει το ρίσκο «οι τρέχουσες ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς, θα μπορούσαν να επιτρέψουν στις κυβερνήσεις να χαλαρώσουν τις προσπάθειές τους δημοσιονομικής εξυγίανσης και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τόνωσης της ανάπτυξης, βάζοντας με αυτόν τον τρόπο σε κίνδυνο την περαιτέρω πρόοδο της απομόχλευσης και την αναζωογόνηση της ανάπτυξης». Έκτοτε, υποστηρίζει ο οίκος, οι χρηματοδοτικές συνθήκες συνέχισαν να υποχωρούν.

«Τα πρόσφατα γεγονότα μάς δείχνουν πως η εκτίμησή μας πριν από έναν χρόνο έχει σε μεγάλο βαθμό επικυρωθεί. Πραγματικά, πιστεύουμε ότι τα προβλήματα της Ευρωζώνης δεν έχουν ακόμη επιλυθεί», τονίζει ο αναλυτής του οίκου, Moritz Kraemer.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ