Γιατί αλλάζουν οι κότες; Εχουν γίνει τετραπλάσιες σε μέγεθος τα τελευταία 50 χρόνια [εικόνα] - iefimerida.gr

Γιατί αλλάζουν οι κότες; Εχουν γίνει τετραπλάσιες σε μέγεθος τα τελευταία 50 χρόνια [εικόνα]

Γιατί αλλάζουν οι κότες; Εχουν γίνει τριπλάσιες σε μέγεθος τα τελευταία 50 χρόνι
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα τελευταία χρόνια τα κοτόπουλα είναι πολύ πιο μεγαλόσωμα απ' ό,τι πριν μερικές δεκαετίες. Μπορεί εμείς να μην το έχουμε παρατηρήσει, το πρόσεξαν όμως οι επιστήμονες και εξηγούν το γιατί.

Στα πλαίσια πρόσφατης έρευνας, Καναδοί επιστήμονες «ανέθρεψαν» τρεις φυλές κοτόπουλων: μία φυλή που ήταν συνηθισμένη το 1957, άλλη από το 1978, και μια τρίτη από το 2005, που την ονόμασαν Ross 308.

«Τα ταΐζαμε ακριβώς τα ίδια πράγματα και δεν τους δίναμε ορμόνες», επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας δρ Μάρτιν Ζουίντχοφ, αναπληρωτής καθηγητής Γεωπονίας στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, μιλώντας στο CBC. «Η μόνη διαφορά τους, που ήταν μέρος της μελέτης μας, ήταν η γενετική».

Οπως παρατήρησαν οι ερευνητές, το κοτόπουλο Ross 308 ήταν εμφανώς μεγαλύτερο από τη φυλή του 1978 και τετραπλάσιο σε μέγεθος από τη φυλή του 1957...

Τα κοτόπουλα σήμερα είναι μεγαλύτερα απλώς επειδή εκτρέφονται έτσι. Ουσιαστικά ο τρόπος εκτροφής τους είναι αυτός που τα βοήθησε να εξελιχθούν σταδιακά στο μέγεθος που έχουν σήμερα. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές, η κατανάλωσή τους δεν πρέπει να εμπνέει ανησυχία.

«Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από την κατανάλωση μεγαλύτερων κοτόπουλων», εξηγεί ο Ζουίντχοφ. «Είναι σαν να λέμε ότι είναι κακό να τρώμε μεγαλύτερα καρότα επειδή είναι μεγαλύτερα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κόσμος κότες μετάλλαξη μέγεθος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ