Η κοκκινομάλλα Σφίγγα και οι περίτεχνες Καρυάτιδες -Ομοιότητες και διαφορές των γλυπτών της Αμφίπολης [εικόνες] - iefimerida.gr

Η κοκκινομάλλα Σφίγγα και οι περίτεχνες Καρυάτιδες -Ομοιότητες και διαφορές των γλυπτών της Αμφίπολης [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Aν μη τι άλλο, ο τύμβος Καστά «απέδειξε» την Τρίτη ότι είναι ένα μνημείο που δεν σταματά να εκπλήσσει. Εκεί, λίγο πριν από τις πέντε το απόγευμα, δηλαδή λίγο πριν αποχωρήσουν από την ανασκαφή, οι αρχαιολόγοι βρέθηκαν μπροστά σε ένα νέο εύρημα, το οποίο τους προκάλεσε έκπληξη αλλά και συγκίνηση: Το κεφάλι της μιας Σφίγγας.

Συγκεκριμένα, οι αρχαιολόγοι βρήκαν ένα μοναδικής ομορφιάς μαρμάρινο κεφάλι, με μορφή νέας γυναίκας, που ανήκει σε μία από τις δύο Σφίγγες που στέκουν φρουροί μπροστά από τον τάφο.

Το κεφάλι της Σφίγγας παρουσιάζει ομοιότητες με τις Καρυάτιδες, κάτι που κάνει ορισμένους αρχαιολόγους να εκτιμούν ότι ενδέχεται τα γλυπτά αυτά (Σφίγγες και Καρυάτιδες) να προέρχονται από το ίδιο εργαστήριο.
Το κεφάλι της Σφίγγας που βρέθηκε χθες φέρει πόλο (καπέλο) όπως οι όμορφες Κόρες που στέκουν στη δεύτερη είσοδο. Επίσης, στο μαλλιά της Σφίγγας βρέθηκαν ίχνη κόκκινου χρώματος, ενώ ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος είχαν βρεθεί και στα κεφάλια των Καρυάτιδων, όπως σημειωνόταν στο δελτίο Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού όταν πρωτοείχαν έρθει στο φως.

Το κεφάλι της Σφίγγας έχει εξαιρετικά σμιλεμένο πρόσωπο, με χείλη ιδιαίτερα σαρκώδη, καλογραμμένα φρύδια και καλοχτενισμένα μαλλιά. Δυστυχώς, το πρόσωπο της μιας από τις δυο Καρυάτιδες είναι κατεστραμμένο, ενώ αυτό της δεύτερης που σώζεται έχει υποστεί φθορές και έτσι η σύγκριση δεν είναι εφικτή σε μεγάλο βαθμό. Πάντως, τόσο το πρόσωπο της Σφίγγας, όσο και το πρόσωπο της Καρυάτιδας φαίνεται να έχουν σαρκώδη χείλη, καλοσχηματισμένα φρύδια και να απεικονίζουν νεαρές γυναίκες. Επίσης, ομοιότητες υπάρχουν και στα μαλλιά τους, αφού αν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά τα αγάλματα θα διαπιστώσει ότι τα μαλλιά είναι πιασμένα με ταινία. Βέβαια, στις Καρυάτιδες πέφτουν αριστερά και δεξιά στους ώμους τους, ενώ στη Σφίγγα είναι τραβηγμένα από τη μια μεριά, προφανώς λόγω της θέσης και της κατεύθυνσης του κεφαλιού. Τέλος, τόσο το κεφάλι της Σφίγγας, όσο και αυτά των Καρυάτιδων φέρουν πόλους (καπέλα).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ