ΠΑΣΟΚ προς Μητσοτάκη: Κάτω τα χέρια από τους μισθούς του Δημοσίου - iefimerida.gr

ΠΑΣΟΚ προς Μητσοτάκη: Κάτω τα χέρια από τους μισθούς του Δημοσίου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι μισθοί στο Δημόσιο στάθηκαν η αφορμή για την τελευταία ενδοκυβερνητική κόντρα, η οποία μάλιστα δεν δείχνει να κοπάζει. Αντιθέτως, φουντώνει περισσότερο μέρα με τη μέρα, με εκπροσώπους και των δύο κομμάτων να ρίχνουν λάδι στη φωτιά.

Η φωτιά άναψε με τη δημοσίευση σχεδίου που προβλέπει εξίσωση του βασικού μισθού στον δημόσιο τομέα με εκείνον του ιδιωτικού, κάτι που θα επιφέρει νέα μείωση, αν φυσικά ισχύει, στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων.

Το εν λόγω σχέδιο προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο σε ανακοίνωσή του την Κυριακή επισήμανε ότι δεν έχει αποδεχθεί τέτοιους σχεδιασμούς και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να «μάθει να διαβουλεύεται με τους κυβερνητικούς εταίρους του και να ασχολείται λιγότερο με τις διαρροές στα ΜΜΕ».
Ο κ. Μητσοτάκης σε δηλώσεις του δεν διέψευσε τις διαρροές, αλλά, αντιθέτως, επιβεβαίωσε πως «πρέπει να υπάρχει καινούργιος εισαγωγικός μισθός και μετά από μία διετία δοκιμασίας θα κρίνεται αν πρέπει να μονιμοποιηθεί ο νεοπροσληφθείς υπάλληλος». Αν και αρχικά δήλωσε ότι «κανείς δημόσιος υπάλληλος σήμερα δεν κινδυνεύει με μείωση μισθού», στη συνέχεια άνοιξε το παράθυρο για «αυτούς που απολαμβάνουν τη λεγόμενη "προσωπική διαφορά", επειδή όταν έγινε το ενιαίο μισθολόγιο δεν προσαρμόστηκαν οι αποδοχές τους σε σχέση με άλλους υπαλλήλους που βρίσκονται στην ίδια θέση».

Ρήγας: Πρώτα συζητάμε στο τραπέζι της συνεννόησης και μετά βγαίνουν ανακοινώσεις

«Για το ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να πειραχτούν οι μισθοί των ήδη υπηρετούντων δημοσίων υπαλλήλων», τονίζει σε συνέντευξή του χθες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας. «Δεν μπορείς να προκαλείς αναστάτωση αν δεν εξηγήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους ότι οποιαδήποτε αλλαγή δεν θα επιφέρει συνολικά μειώσεις. Μπορεί σε κάποιους να μειώσει, αλλά θα αυξήσει σε κάποιους άλλους. Αυτά όλα, όμως, συζητούνται με λεπτομέρειες στο τραπέζι της συνεννόησης σε κυβερνητικό επίπεδο και μετά βγαίνουν ως επίσημες ανακοινώσεις και ως επίσημες θέσεις της κυβέρνησης, και μάλιστα όταν πρόκειται για σχέδιο».

Ερωτηθείς αν υπάρχει πρόβλημα συνεννόησης ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Ρήγας τονίζει:

«Έχουμε πάντα τη διάθεση - και έχει γίνει αρκετές φορές μέχρι τώρα σοβαρή και ειλικρινής κουβέντα και με τον κ. Μητσοτάκη και με τους άλλους υπουργούς. Αυτό που ξεκαθαρίσαμε ευθύς εξαρχής είναι ότι δεν μπορεί να συζητάμε κάποια θέματα στο τραπέζι, να συμφωνούμε ότι αν δεν συζητηθούν λεπτομερώς δεν μπορούν να αποτελέσουν νομοσχέδιο και στη συνέχεια να γίνονται με τρόπο βιαστικό. Ξέρω ότι δεν μπορούμε να κουβεντιάζουμε επ' αόριστον, να μπαίνουμε σε ατέρμονες συζητήσεις, το δέχομαι.

Αλλά δεν δέχομαι ότι δεν πρέπει να προηγηθεί εξαντλητική συζήτηση για κάποια θέματα, τα οποία και μείζον ενδιαφέρον έχουν και εντυπώσεις δημιουργούν, ίσως δυσανάλογες σε σχέση με τις ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν. Πιο συγκεκριμένα, ο χώρος των δημοσίων υπαλλήλων βρίσκεται σε διαρκή αναστάτωση. Εάν σε αυτόν τον χώρο, που δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα φοβάται και τον ίσκιο του αυτή τη στιγμή, δεν εξηγήσεις πλήρως τι πας να κάνεις, προκαλείς πρόσθετα προβλήματα. Αυτό θέλουμε να αποφύγουμε: να μη δαιμονοποιήσουμε αλλαγές που είναι προς τη θετική κατεύθυνση, αφήνοντάς τες να διαρρέουν και να προκαλούν πανικό».

Πρωτόπαπας: Δεν ήταν απαίτηση της Τρόικα -Ο Μητσοτάκης μόνος του άνοιξε το θέμα

Πιο σφοδρή ήταν η αντίδραση του Χρήστου Πρωτόπαπα από το ΠΑΣΟΚ. Σε συνέντευξή του στον ραδισταθμό Παραπολιτικά FM, ανέφερε ότι τις νέες αλλαγές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων δεν τις απαίτησε ποτέ η Τρόικα, αλλά, αντίθετα, ο κ. Μητσοτάκης ήταν αυτός που αυτοβούλως άνοιξε αυτό το θέμα.

Εδώ και έναν μήνα ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Πρωτόπαπας, σχεδιάζει τις μειώσεις στον μισθό των νεοεισερχόμενων δημοσίων υπαλλήλων και το θέτει υπ’ όψιν των εκπροσώπων των δανειστών, χωρίς καν να του ζητηθεί. Ανέφερε χαρακτηριστικά το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ: «Στο Παρίσι, ο κ. Μητσοτάκης είπε για κάποιο μισθολόγιο, με δυο-τρία power points -δεν ήταν ολοκληρωμένο σχέδιο- και μίλησε και για μείωση του αρχικού μισθού των νεοεισερχομένων. Την παραμονή αυτής της σύσκεψης είχαμε ήδη θέσει θέμα στην προσύσκεψη που έγινε στο γραφείο του πρωθυπουργού, στο Μαξίμου, και εκεί είχε αποφασισθεί, μετά από παρέμβαση και του Ευάγγελου Βενιζέλου, να μην τεθεί θέμα από εμάς -το τονίζω αυτό- να μην τεθεί θέμα από εμάς μείωσης του κατώτερου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων. Δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης πήγε και το έθεσε μόνος του.
Τότε είπα στον κ. Παπασταύρου ότι δεν παρεμβαίνω τώρα για να μην εκτεθεί η ελληνική κυβέρνηση στην Τρόικα, αλλά σημειώνω ότι αυτό είναι εκτός συμφωνίας και δεν μας δεσμεύει. Αυτό έχει ειπωθεί από το Παρίσι από εμάς στον πρωθυπουργικό σύμβουλο, στον κ. Παπασταύρου».

Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα έχει αναφέρει ο κ. Πρωτόπαπας, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ δεν δεσμεύεται να υποστηρίξει στη Βουλή τους σχεδιασμούς της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ