FAZ: Τα Σκόπια θέλουν να οικειοποιηθούν τον Μ. Αλέξανδρο και τη Μακεδονία - iefimerida.gr

FAZ: Τα Σκόπια θέλουν να οικειοποιηθούν τον Μ. Αλέξανδρο και τη Μακεδονία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το σχέδιο Γκρουέφσκι που φέρει τον εύγλωττο τίτλο «Σκόπια 2014» και περιλαμβάνει πλήθος αγαλμάτων, κτηρίων, μνημείων με μια μπαρόκ και κιτς διάθεση είναι κάτι παραπάνω από ένα πολιτιστικό προϊόν. Προσπαθεί να «ελέγξει» την Ιστορία και να τη... διαβάσει κατά το δοκούν.

Περί των «Σκοπίων 2014» ο λόγος στη Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, o αρθρογράφος φέρνει ως παραδείγματα το πομπώδες νέο Εθνικό Θέατρο, το μνημείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ύψους 30 μέτρων, το επίσης υψηλό μνημείο του πατέρα του, Φιλίππου Β', και τη Φιλαρμονική, που είναι όμως ακόμη υπό ανοικοδόμηση.

«Τον πυρήνα του σχεδίου ''Σκόπια 2014'' απαρτίζουν όμως δύο Μουσεία», σημειώνει ο Γερμανός αρθρογράφος. «Το παλαιότερο, που άνοιξε τις πύλες του το 2011, φέρει ένα πολύπλοκο όνομα: Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα για Ανεξαρτησία – Μουσείο της Εσωτερικής Μακεδονικής Επαναστατικής Οργάνωσης (VMRO) και Μουσείο Θυμάτων του Κομμουνιστικού Καθεστώτος. Πρόκειται για τον αντίποδα του Μουσείου Μακεδονικών Αγώνων στη Θεσσαλονίκη, που περιγράφει την ιστορία της περιοχής από την ελληνική οπτική γωνία. Κατά έναν περίεργο τρόπο, στο Μουσείο των Σκοπίων η περιήγηση στα εκθέματα χωρίς ξεναγό απαγορεύεται. Η μακεδονική ιστορία είναι πολύπλοκη και μπορεί εύκολα να μπερδέψει τους ξένους, λέει εξηγώντας το μέτρο ένας ιστορικός-ξεναγός αρχίζοντας την περιήγηση δύο ωρών. Όμως ο πραγματικός λόγος είναι άλλος. Η κυβέρνηση θέλει να ελέγχει λέξη προς λέξη την ιστορική εικόνα που αφήνει το μουσείο».
Η εφημερίδα αναφέρεται και στο δεύτερο κτίριο, το τεράστιο Αρχαιολογικό Μουσείο, που ξεκίνησε να λειτουργεί το περασμένο Σάββατο, μεταφέροντας και τα λεγόμενα του υπουργού Πολιτισμού, ότι «τα Σκόπια έχουν πλέον ένα μουσείο στο οποίο μπορεί κανείς να θαυμάσει την πολιτιστική κληρονομιά της Μακεδονίας μέσω 6.000 εκθεμάτων».

FAZ: Τα Σκόπια θέλουν να οικειοποιηθούν τον Μ. Αλέξανδρο και τη Μακεδονία  | iefimerida.gr 0

Και ο αρθρογράφος σχολιάζει: «Το Αρχαιολογικό Μουσείο στοχεύει στο να επιβεβαιώσει το κρατικό δόγμα ότι οι Μακεδόνες είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ναι μεν πρόκειται για σλαβικές φυλές που ήρθαν στα Βαλκάνια τον 6ο μ.Χ. αιώνα, αλλά αναμείχθηκαν με τους ντόπιους κι αυτό από μόνο του τους καθιστά απογόνους του, όπως επιχειρηματολογούν στα Σκόπια. Οι επιστήμονες μπορεί να το κοροϊδεύουν, αλλά στη χώρα αυτή η συστηματική πολιτική δημιουργίας ταυτότητας βρίσκει πρόσφορο έδαφος στη σλαβικής προέλευσης πλειονότητα των κατοίκων», καταλήγει η εφημερίδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ