Διευκρινίσεις Μητσοτάκη για τους δημοσίους υπαλλήλους που κινδυνεύουν με μείωση μισθού

Διευκρινίσεις έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το θέμα τις μείωσης μισθών στο Δημόσιο, το οποίο άναψε φωτιές στην κυβέρνηση και προκάλεσε ακόμα μία ενδοκυβερνητική κόντρα. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανέφερε πως «κανένας δημόσιος υπάλληλος σήμερα δεν κινδυνεύει με μείωση μισθού, με εξαίρεση ενδεχομένως αυτούς που απολαμβάνουν την προσωπική διαφορά» σε σχέση με τους συναδέλφους τους, επειδή οι αποδοχές τους δεν προσαρμόστηκαν πλήρως όταν εφαρμόστηκε το ενιαίο.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον βασικό μισθό για τους νεοπροσλαμβανόμενους στο Δημόσιο, αναφέροντας πως το μισθολόγιο στον δημόσιο τομέα είναι «πολύ συμπιεσμένο». Μάλιστα, είπε πως αυτό αποθαρρύνει νεαρούς δημοσίους υπαλλήλους, καθώς δεν βλέπουν προοπτική μισθολογικής βελτίωσης ανάλογη με τις επιδόσεις ή τα προσόντα τους, με συνέπεια να υπάρχει χάσμα αποδοχών σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα. Τόνισε, επίσης, πως αυτό που έχει σημασία είναι να εφαρμοστεί ένα μοντέλο που θα προβλέπει 2ετή περίοδο δοκιμαστικής απασχόλησης, με βάση την οποία θα κρίνεται αν ένας νέος υπάλληλος αξίζει να μονιμοποιηθεί.

Παράλληλα επανέλαβε πως το 2014 θα είναι το τελευταίο έτος με ποσοτικό στόχο απομακρύνσεων από το Δημόσιο, όμως σημείωσε πως οι απολύσεις θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια, καθώς δεν θα σταματήσουν οι έλεγχοι για πλαστά πιστοποιητικά.

Τι απάντησε για τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ

Απαντώντας στην κριτική του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε διάλογο για το Δημόσιο και όχι συζήτηση με «κραυγές», «διαρροές» ή «δημοσιεύματα». Υπενθυμίζεται πως το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι δεν έχει αποδεχθεί τέτοιους σχεδιασμούς και καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη να «μάθει να διαβουλεύεται με τους κυβερνητικούς εταίρους».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ:

«Τα όσα δημοσιεύονται σήμερα για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων αποτελούν σχεδιασμούς τους οποίους το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αποδεχθεί. Ο αρμόδιος υπουργός καλά θα κάνει να μάθει να διαβουλεύεται με τους κυβερνητικούς εταίρους του και να ασχολείται λιγότερο με τις διαρροές στα ΜΜΕ».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ