Νέα δίωξη για απάτη και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος κατά Λαυρεντιάδη - iefimerida.gr

Νέα δίωξη για απάτη και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος κατά Λαυρεντιάδη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αντιμέτωπος με νέες κακουργηματικές κατηγορίες βρίσκεται ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ο οποίος αποφυλακίστηκε πρόσφατα για το σκάνδαλο της Proton Bank και τις παράνομες δανειοδοτήσεις ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων δόθηκε, σύμφωνα με την κατηγορία, σε εταιρείες δικών του συμφερόντων. Σε βάρος του επιχειρηματία ασκήθηκε νέα δίωξη για απάτη και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, ενώ ήδη την υπόθεση έχει αναλάβει η 10η ειδική ανακρίτρια.

Η νέα έρευνα ξεκίνησε μετά από μήνυση 7 τραπεζών (Εθνική, Εμπορική, Πειραιώς, Γενική, Millenium, HSBC και Ελληνική Τράπεζα) για το αδίκημα της κακουργηματικής απάτης για τα δάνεια ύψους μισού δισ. ευρώ με τα οποία χρηματοδοτήθηκε η αρχική αγορά της εταιρείας Νεοχημική από την πολυεθνική Carlyle.

Ο Λαυρεντιάδης αποφάσισε να πουλήσει τη Νεοχημική τον Μάιο του 2008, η οποία πωλήθηκε στην Carlyle έναντι περίπου 700 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύφθηκαν στη συνέχεια, η αμερικανική Carlyle έδωσε από ίδια κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα καλύφθηκαν με δάνεια από τις μηνύτριες τράπεζες.

Στις τράπεζες κατατέθηκε συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο η εταιρεία ήταν κερδοφόρα, όμως λίγους μήνες αργότερα οι Αμερικανοί επενδυτές ανακάλυψαν ότι το business plan ήταν στον αέρα και ζήτησαν την ακύρωση της επένδυσης, με τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη να τους δίνει πίσω τα 200 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ που έδωσαν οι τράπεζες παρέμειναν στις υποχρεώσεις της εταιρείας προς τις τράπεζες, οι οποίες δεν τα πήραν ποτέ πίσω, όπως υποστηρίζουν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ