Ελληνικό διάβημα στην Αλβανία για τα επεισόδια κατά της ελληνικής μειονότητας - iefimerida.gr

Ελληνικό διάβημα στην Αλβανία για τα επεισόδια κατά της ελληνικής μειονότητας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε διάβημα διαμαρτυρίας προχώρησε η ελληνική κυβέρνηση προς το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών για τα επεισόδια που φέρονται να προκάλεσαν εθνικιστές στο μειονοτικό χωριό της Δερβιτσάνης στη Βόρειο Ηπειρο.

Στο διάβημα ο πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα, Λεωνίδας Ροκανάς, ζήτησε την καταδίκη των Αρχών της Αλβανίας για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο χωριό Δερβιτσάνη εις βάρος μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Αλβανίας, μετά τη διακοπή του ποδοσφαιρικού αγώνα Σερβία-Αλβανία.

Ο κ. Ροκανάς ζήτησε, επίσης, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον εντοπισμό, τη σύλληψη και την τιμωρία των υπαιτίων της απρόκλητης επίθεσης, καθώς και για την προστασία της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, ενόψει και των επικείμενων εορταστικών εκδηλώσεων της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Ο πρέσβης της Ελλάδας μετέφερε την έντονη ανησυχία της Ελλάδας για παρόμοιες επιθέσεις, που στοχοποιούν τη φιλήσυχη Ελληνική Εθνική Μειονότητα και προβάλλουν ως τροχοπέδη στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, η οποία αποδυναμώνεται και σίγουρα δεν ενισχύεται από ακραίες συμπεριφορές και εθνικιστικές εξάρσεις που ξυπνούν μνήμες ενός βαλκανικού παρελθόντος, το οποίο όλες οι χώρες της περιοχής οφείλουν να εγκαταλείψουν προς όφελος του κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντός του.

Τέλος, σε αντίστοιχες παραστάσεις προέβη προς τις τοπικές Αρχές και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο.

το 1955 Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τα όσα είχε μεταδώσει το himara.gr, το βράδυ της 14ης Οκτωβρίου Αλβανοί κάτοικοι του χωριού Λαζαράτι, μετά τα επεισόδια στον αγώνα ανάμεσα στην εθνική ομάδα της χώρας τους με τη Σερβία στο Βελιγράδι για τα προκριματικά του Euro 2016, κατευθύνθηκαν με κομβόι αυτοκινήτων στο χωριό Δερβιτσάνη της Κάτω Δερόπολης της ελληνικής μειονότητας φωνάζοντας συνθήματα όπως «θα σας κάψουμε, Χριστιανοί!», θυμίζοντάς μας τι είχε γίνει στην Κωνσταντινούπολη, συνθήματα κατά της Ελλάδας και του Ελληνισμού.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι Αλβανοί δεν αρκέστηκαν μόνο στα συνθήματα, αλλά επιτέθηκαν και τραυμάτισαν κατοίκους του χωριού και για αρκετή ώρα περιφέρονταν με τα αυτοκίνητά τους στους δρόμους, εκφοβίζοντας τους κατοίκους που εκείνη την ώρα είχαν πιαστεί στον ύπνο και μην έχοντας πολλές επιλογές να αντιδράσουν.

Η ίδια πηγή κάνει λόγο και για πυροβολισμούς που προέρχονταν από κατοίκους της Δερβιτσάνης και ρίχτηκαν στον αέρα για εκφοβισμό των Αλβανών. Ενώ κάποιοι κάτοικοι έτρεξαν στην εκκλησία του χωριού χτυπώντας τις καμπάνες, ώστε να συγκεντρωθούν και να απαντήσουν στην προκλητική «επέλαση» των Αλβανών.

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τα επεισόδια στον αγώνα Σερβία-Αλβανία

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε ποιες ελληνικές περιοχές περιλαμβάνονται στη «Μεγάλη Αλβανία»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ