Οταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έσκυβε συγκινημένος πάνω από τον τάφο του Φιλίππου, στη Βεργίνα [εικόνες] - iefimerida.gr

Οταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έσκυβε συγκινημένος πάνω από τον τάφο του Φιλίππου, στη Βεργίνα [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενα πρωινό της 24ης Νοεμβρίου 1977 ο Μανόλης Ανδρόνικος κάνει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) την ανακοίνωση μιας ανακάλυψης που συγκίνησε το πανελλήνιο και τη διεθνή κοινότητα. «Στηριγμένος σε ισχυρές αρχαιολογικές ενδείξεις, νομίζω πως έχω το δικαίωμα να πω ότι ο μεγάλος μακεδονικός τάφος μπορεί να ανήκει στον Φίλιππο Β'».
Μέσα στη σαρκοφάγο υπήρχε μια ολόχρυση λάρνακα.

Πριν από την ανακοίνωση στο ΑΠΘ, ο Ανδρόνικος είχε κάνει δύο τηλεφωνήματα. Στον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τσάτσο.

Οταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έσκυβε συγκινημένος πάνω από τον τάφο του Φιλίππου, στη Βεργίνα [εικόνες] | iefimerida.gr 0


Η ανασκαφή στη Βεργίνα είναι πανεπιστημιακή, χρηματοδοτείται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συνομιλητής του Ανδρόνικου είναι, πέραν του πανεπιστημίου, η αρμόδια ΙΣΤ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, και συγκεκριμένα η επικεφαλής της, η αείμνηστη αρχαιολόγος Μαίρη Σιγανίδου.
Η μεταφορά της λάρνακας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης γίνεται αθόρυβα με ένα μικρό κονβόι τριών αυτοκινήτων που ξεκίνησε από τη Βεργίνα με προορισμό τη Θεσσαλονίκη. Στο ένα είναι ο Ανδρόνικος -μεταφέρει τη λάρνακα με το αυτοκίνητό του- στο δεύτερο η αρχαιολόγος Μαίρη Σιγανίδου και στο τρίτο συνεργάτες-μέλη της ομάδας του. Ο Ανδρόνικος σκέφτηκε να ενημερώσει τη Χωροφυλακή Βέροιας, αλλά τελικά δεν το έκανε φοβούμενος «διαρροές».

Οταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έσκυβε συγκινημένος πάνω από τον τάφο του Φιλίππου, στη Βεργίνα [εικόνες] | iefimerida.gr 1



Κάποια στιγμή, μετά και την επίσημη ανακοίνωση από τον Ανδρόνικο, ο Καραμανλής αποφασίζει να δώσει επιπλέον χρήματα, να στηρίξει με περισσότερους πόρους την ανασκαφή, κατανοώντας ότι δεν επαρκούν οι 150-200.000 δρχ. της χρηματοδότησης από το ΑΠΘ.
Λίγους μήνες αργότερα, το 1978, κι ενώ ετοιμάζεται η έκθεση των ευρημάτων στο μουσείο, ο Καραμανλής προγραμματίζει επίσκεψη στη Βεργίνα. Στις 20 Ιουνίου 1978, σεισμός μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ «χτυπά» τη Θεσσαλονίκη, αφήνοντας πίσω του θύματα. Μέσα σε κλίμα πανικού, η Κατερίνα Ρωμιοπούλου, διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, προσπαθεί να στήσει την έκθεση, ενώ τα ευρήματα είναι ακόμη στις αποθήκες.


Ο Καραμανλής φθάνει με ελικόπτερο, σχεδόν ινκόγκνιτο, χωρίς φασαρία, και ξεναγείται από τον Ανδρόνικο. Μάλιστα, ο Ανδρόνικος βρίσκει την ευκαιρία να αναφερθεί και στην ανασκαφή στο Δίον, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Δημήτρης Παντερμαλής -νυν διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης- επίσης πανεπιστημιακή, λέγοντας στον Καραμανλή: «Κύριε πρόεδρε, κι αυτή είναι μία πολύ σημαντική ανασκαφή και έχει ανάγκη στήριξης».

Οταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έσκυβε συγκινημένος πάνω από τον τάφο του Φιλίππου, στη Βεργίνα [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ