Τα Βαλκάνια «βράζουν» ξανά -Κάτι τρέχει στα βόρεια σύνορά μας - iefimerida.gr

Τα Βαλκάνια «βράζουν» ξανά -Κάτι τρέχει στα βόρεια σύνορά μας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το πλέον σύνηθες: εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε. Μόνο που πλέον τα κρούσματα βίας, εθνικισμού και μισαλλοδοξίας αυξάνονται σε επικίνδυνο βαθμό, φέρνοντας στον νου προηγούμενες δεκαετίες, όταν τα αλυτρωτικά κινήματα ανθούσαν και η ευρύτερη περιοχή θύμιζε πυριτιδαποθήκη.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», όσοι είχαν πιστέψει ότι μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και τη δημιουργία -μέσα από ποτάμια αίματος, ερείπια και ανείπωτο ανθρώπινο πόνο- εθνικών κρατών οι εθνικισμοί στα Βαλκάνια έκαναν τον κύκλο τους, διαψεύδονται.

Τα πρωτοφανή επεισόδια στα ποδοσφαιρικά γήπεδα του Βελιγραδίου, μεταξύ Αλβανών και Σέρβων, και του Βουκουρεστίου, ανάμεσα σε Ρουμάνους και Ούγγρους οπαδούς, έδειξαν ότι οι εθνοτικές διενέξεις και οι αλυτρωτισμοί όχι μόνο δεν εξαλείφθηκαν, αλλά αναβιώνουν επικίνδυνα.
Παλιά κιτάπια ανοίγουν ξανά, έχθρες που έλκουν την... αρχή τους σε προηγούμενους αιώνες και πάθη που έψαχναν έναν τρόπο να βγουν προς τα έξω, αυτή τη στιγμή φαίνεται να βρίσκουν εύκολη δίοδο.

Στο Βελιγράδι, η αλβανική πρόκληση με την «ουρανοκατέβατη» σημαία και τον χάρτη της «Μεγάλης Αλβανίας» πυροδότησε εθνικιστικό ντελίριο στους δύο λαούς. Οι ανά τον κόσμο Αλβανοί -φευ και η πολιτική τους ηγεσία, με πρώτον τον κατά τα άλλα «κοσμοπολίτη» πρωθυπουργό Εντι Ράμα- κατελήφθησαν από «εθνική υπερηφάνεια», διότι μετά τη νίκη επί των Σέρβων στα πεδία των μαχών του Κοσσυφοπεδίου, όπου ως γνωστόν «καθάρισαν» τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ, «αποτελείωσαν» προχθές τους Σέρβους, καταφέρνοντάς τους συντριπτικό «πλήγμα» στην καρδιά του Βελιγραδίου.

Τα Βαλκάνια «βράζουν» ξανά -Κάτι τρέχει στα βόρεια σύνορά μας  | iefimerida.gr 0

Τα καλάσνικοφ ήχησαν στα Τίρανα και την Πρίστινα και σε μειονοτικά χωριά του Νότου Αλβανοί εθνικιστές επέδραμαν εναντίον του άλλου «μισητού εχθρού», του έθνους τους, των Ελλήνων! Οι Σέρβοι, μετρ στους εθνικισμούς, εξέλαβαν ως «εθνική ντροπή» την αλβανική προβοκάτσια, στην οποία επέδωσαν διαστάσεις διεθνούς συνωμοσίας και απειλούν «θεούς και δαίμονες». Αρκετοί αναλυτές τους μάλιστα δεν δίστασαν να τη συνδέσουν με σχέδιο υπονόμευσης από τους Δυτικούς της σημερινής επίσκεψης Πούτιν στο Βελιγράδι!

Τα Βαλκάνια «βράζουν» ξανά -Κάτι τρέχει στα βόρεια σύνορά μας  | iefimerida.gr 1

Λίγα 24ωρα πριν, στο Βουκουρέστι, Ούγγροι που είχαν ταξιδέψει για να ενισχύσουν την εθνική τους ομάδα συνεπλάκησαν με Ρουμάνους οπαδούς και αστυνομικούς στις εξέδρες για το θέμα της ουγγρικής μειονότητας στην Τρανσυλβανία, την οποία διεκδικούν από τη Ρουμανία... Την ίδια ώρα, στην παραπαίουσα Βοσνία-Ερζεγοβίνη οι βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής ανέδειξαν πρώτα στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων τα ακραία εθνικιστικά κόμματα.

Μπορεί από γεωστρατηγικής άποψης τα Βαλκάνια να πέρασαν για Αμερικανούς και Ευρωπαίους σε δεύτερη μοίρα, όμως κάτω από τις στάχτες του πολέμου εξακολουθούν να σιγοκαίνε εθνικισμοί, με τον αλβανικό αλυτρωτισμό -επί του παρόντος σε επίπεδο ρητορικής- να εξελίσσεται εν δυνάμει σε παράγοντα αποσταθεροποίησης. Το έδαφος αποδεικνύεται πρόσφορο, καθώς το ευρωπαϊκό όραμα δείχνει να απομακρύνεται και όλο και περισσότεροι άνθρωποι απογοητευμένοι αναζητούν «παρηγοριά» στους πατριωτικούς και θρησκευτικούς φανατισμούς.

Στα τέλη της δεκαετίας του '80 ο εθνικιστικός παραλογισμός ξεκίνησε από τα γήπεδα του Βελιγραδίου, του Ζάγκρεμπ και του Σεράγεβο και οδήγησε στον γιουγκοσλαβικό όλεθρο. Φαίνεται πως η Ιστορία επαναλαμβάνεται και τώρα...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΑΤΟ Βαλκάνια Αλβανία Γιουγκοσλαβία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ