«Η μέρα που δέχθηκα 6 σφαίρες και δίπλα μου πέθανε η φίλη μου» -Συγκλονίζει η αφήγηση πολεμικής ανταποκρίτριας - iefimerida.gr

«Η μέρα που δέχθηκα 6 σφαίρες και δίπλα μου πέθανε η φίλη μου» -Συγκλονίζει η αφήγηση πολεμικής ανταποκρίτριας

«Η μέρα που δέχθηκα 6 σφαίρες και δίπλα μου πέθανε η φίλη μου» -Συγκλονίζει η αφ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη μία στιγμή κάθονταν χαλαρές- όσο αυτό είναι δυνατό για δύο δημοσιογράφους στο Αφγανιστάν- μέσα στο αυτοκίνητο που τις μετέφερε. Και την επόμενη, δέχθηκαν μία βροχή από σφαίρες. Η μία, ανήμπορη να αντιδράσει από τις έξι σφαίρες που δέχθηκε κοίταξε δίπλα της. Η άλλη ξεψυχούσε.

Η Κάθι Γκάνον και η Ανια Νιεντρινγκάους δεν ήταν πρωτάρες. Ηξεραν πολύ καλά τι σημαίνει πολεμική ανταπόκριση. Η πρώτη, ρεπόρτερ του Associated Press, η δεύτερη βραβευμένη φωτογράφος του ίδιου πρακτορείου. Ηταν μαζί στο Αφγανιστάν τον προηγούμενο Απρίλιο, για τις εκλογές. Είχαν πάρει όλα τα μέτρα ασφαλείας. Κι όμως, δεν τα είχαν προβλέψει όλα όπως αποδείχθηκε με τον πλέον τραγικό τρόπο.

Στην πρώτη της συνέντευξη μετά την επίθεση, η Γκάνον συγκλονίζει με την αφήγηση των γεγονότων για τις στιγμές που ένας αστυνομικός άρχισε να τις πυροβολεί, ενώ επισκέπτονταν την πόλη Κοστ, στα ανατολικά. Ηταν στο κομβόι των δυνάμεων ασφαλείας του Αφγανιστάν, που μετέφερε τα ψηφοδέλτια από την Καμπούλ στις άλλες περιοχές. Κάθονταν στο καλά φυλασσόμενο αυτοκίνητό τους, ανάμεσα σε δεκάδες αστυνομικούς και άνδρες της ασφάλειας, όταν ένας από αυτούς που υποτίθεται ότι θα τις προστάτευε τις πλησίασε, φώναξε «Allahu Akbar» και άρχισε να τις πυροβολεί με το ΑΚ-47 που κρατούσε. Αμέσως μετά, πέταξε το όπλο του και παραδόθηκε.

Η 48χρονη Νιεντρινγκάους πέθανε ακαριαία από τα τραύματά της. Η 61χρονη Γκάνον δέχθηκε έξι σφαίρες που διέλυσαν το αριστερό μπράτσο και τον ώμο της και το δεξί της χέρι.

«Κοίταξα το αριστερό μου χέρι και είχε ξεκολλήσει από τον καρπό. Θυμάμαι ότι σκέφτηκα ''Θεέ μου, αυτή τη φορά είμαστε ξοφλημένες''. Οταν σταμάτησαν οι πυροβολισμοί κοίταξα την Ανια. Δεν ήξερα», θυμάται η Γκάνον.

Ενώ ο οδηγός του Associated Press οδηγούσε με ιλιγγιώδη ταχύτητα το διαλυμένο από τις σφαίρες αυτοκίνητο, κατευθυνόμενος στο κοντινότερο νοσοκομείο, ο διερμηνέας του πρακτορείου έλεγε στην Γκάνον «Κάθι, μην μας αφήνει». Εκείνη ήταν σίγουρη ότι πέθαινε. «Προσπαθούσα να αναπνεύσω για να φύγω ειρηνικά», λέει.

Οταν ξύπνησε μετά από την επέμβαση, ήδη την είχαν μεταφέρει πίσω στην Καμπούλ. Μόνο εκεί, ενώ ακόμη δεν είχε συνέλθει πλήρως από τη νάρκωση, συνειδητοποίησε ότι η φίλη της είχε πεθάνει. Μερικές ημέρες αργότερα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στη Γερμανία και από εκεί στη συνέχεια στη Νέα Υόρκη.

Οι μήνες της ανάρρωσης και των θεραπειών ήταν αρκετά δύσκολοι για εκείνοι. Οι γιατροί έπρεπε να ξαναφτιάξουν το αριστερό της μπράτσο με οστό και μύες από το αριστερό της πόδι. Ακόμη έχει δρόμο μπροστά της. Δεν κουνά τα δάχτυλα του αριστερού της χεριού. Αλλά είναι αποφασισμένη, μετά και από τις επόμενες επεμβάσεις και θεραπείες που πρέπει να κάνει, να επιστρέψει στο Αφγανιστάν και να κάνει ανταποκρίσεις για το Associated Press.

«Ούτε εγώ, ούτε η Ανια θα δεχόμασταν ποτέ να τραπούμε σε φυγή εξαιτίας ενός τρελού πιστολέρο», λέει. Ο άνθρωπος που τους επιτέθηκε έχει ήδη καταδικαστεί για προδοσία και του επιβλήθηκε η θανατική ποινή. Η Γκάνον και η Ντιεντρινγκάους δούλευαν μαζί στην Καμπούλ από το 2009. Η 61χρονη πιστεύει ότι υπάρχουν ακόμη πράγματα να πει κανείς από εκεί. Για αυτό θα επιστρέψει, για την ίδια, αλλά και για τη φίλη της που χάθηκε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ