Δωδεκάχρονος φιλοδοξεί να εξαλείψει την ελονοσία: Η εφεύρεση που έβαλε τα γυαλιά στους επιστήμονες - iefimerida.gr

Δωδεκάχρονος φιλοδοξεί να εξαλείψει την ελονοσία: Η εφεύρεση που έβαλε τα γυαλιά στους επιστήμονες

Δωδεκάχρονος φιλοδοξεί να εξαλείψει την ελονοσία: Η εφεύρεση που έβαλε τα γυαλιά
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενας 12χρονος έβαλε τα γυαλιά σε παγκοσμίου φήμης επιστήμονες, αφού η ανακάλυψη του μπορεί να οδηγήσει στην εξάλειψη της μαλάριας που σκοτώνει καθημερινά χιλιάδες παιδιά.

Ο Ντέιβιντ Κοέν από το Ντάλας αντιλαμβάνεται ότι τα κουνούπια δεν είναι απλά ενοχλητικά έντομα, αλλά και παγκόσμιοι δολοφόνοι. Γι 'αυτό δημιούργησε ένα ρομπότ που πνίγει τα παράσιτα, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα αντλίας με εκτόξευση που τους παγιδεύει στο νερό.

Υπέβαλε την εργασία του στο Discovery Education 3M Young Scientist Challenge φέτος χρόνο και είναι ένας από τους δέκα φιναλίστ του διαγωνισμού.

Η πρόκληση, η οποία είναι ανοιχτή για μαθητές, βραβεύει τον νικητή με 25.000 δολάρια και τον τίτλο του «κορυφαίου μικρού επιστήμονα των ΗΠΑ» καθώς και διακοπές με πληρωμένα όλα τα έξοδα.

Οπως επεσήμανε ο Κοέν, μιλώντας στη Huffington Post, η ελονοσία, μία ασθένεια που προέρχεται από τα κουνούπια, σκοτώνει περίπου 627.000 ανθρώπους κάθε χρόνο - κυρίως στις αναπτυσσόμενες περιοχές της υποσαχάριας Αφρικής. Μάλιστα η αφορμή για το σχεδιασμό αυτού του ρομπότ ήταν όταν η ασθένεια χτύπησε και την οικογένεια του.

«Η αδελφή μου έπαθε μία πολύ κακή λοίμωξη από σταφυλόκοκκο από τσίμπημα κουνουπιού» εξηγεί μιλώντας στη HuffPost και επισημαίνει ότι τα κουνούπια αγαπούν το ζεστό και υγρό κλίμα του Τέξας. «Πονούσε πολύ και δεν μπορούσε να κουνηθεί. Της πήρε μια-δυο εβδομάδες για να ανακάμψει με βαριά αντιβιοτικά.»

Η Λέιντζερ Αντερσον, μέντορας του Κοέν, τον βοήθησε να επικοινωνήσει με εμπειρογνώμονες για τις ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια. «Ο Ντέιβιντ κοίταξε το πρόβλημα των ασθενειών αυτών με διαφορετικό τρόπο. Με ρώτησε, 'Τι θα συμβεί αν το κουνούπι δεν γεννιόταν; και επικεντρώθηκε στο να σταματήσει την ανάπτυξη των κουνουπιών από το στάδιο των προνυμφών»

Οπως δήλωσε η Αντερσον, μένει να δούμε αν η εφεύρεση του Κοέν θα μειώσει τον αριθμό των περιπτώσεων ασθενειών, όπως η ελονοσία και ο ιός του Δυτικού Νείλου.

«Νομίζω ότι άνθρωποι, όπως ο Ντέιβιντ έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν το μέλλον των ανθρώπων που ζουν στη χώρα μας και σε αναπτυσσόμενες περιοχές του κόσμου» καταλήγει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ