Market Watch: Οι ξένοι επενδυτές φοβούνται την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα - iefimerida.gr

Market Watch: Οι ξένοι επενδυτές φοβούνται την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για άλλη μια φορά η Ελλάδα μπαίνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των αγορών. Όπως συνέβη πριν από τέσσερα και κάτι χρόνια, τότε που το Grexit φάνταζε αρκετά πιθανό, έτσι και τώρα παρακολουθούν την ελληνική πολιτική σκηνή και την απόφαση να εξέλθει η χώρα από τα μνημόνια.

Ο δημοσιογράφος του έγκυρου οικονομικού σάιτ Market Watch Γουίλιαμ Γουάτς παρατηρεί μια νέα στροφή των αγορών προς τη χώρα μας. Ένα ενδιαφέρον αγχώδες, καθώς, όπως σημειώνει, «η πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα μάς υπενθυμίζει πως η ευρωκρίση δεν είναι παρελθόν».

Σημειώνει ότι δεν είναι παράξενη η πίεση που δέχεται τελευταία το 10ετές ομόλογο της Ελλάδας. «Από τις ανθηρές ημέρες περάσαμε σε αυτή τη μεταιχμιακή κατάσταση εξαιτίας δύο γεγονότων. Πρώτον, την απόφαση της κυβέρνησης να βγει εκτός μνημονίων και, δεύτερον, τις δημοσκοπήσεις που φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ πολύ μπροστά».

Κανονικά οι ελληνικές εκλογές είναι να γίνουν το 2016, σημειώνει ο Γουάτς, όμως οι επενδυτές ήδη νιώθουν «καψίματα στις καρδιές τους», βλέποντας πως είναι υπαρκτός ο κίνδυνος πρόωρης έλευσης στις κάλπες.

Γράφει στη συνέχεια: «Η Ελλάδα ήταν το λίκνο του δυτικού πολιτισμού. Έγινε, όμως, και το λίκνο της ευρωκρίσης τον Φεβρουάριο του 2010 και σώθηκε τελικά από την Τρόικα. Τώρα η Ελλάδα επιθυμεί να βγει εκτός της δανειακής σύμβασης, τη στιγμή που οι οικονομολόγοι κάνουν λόγο για τη βαθιά ύφεση στην οποία έχει περιπέσει η οικονομία της. Ωστόσο η τρόικα και η λιτότητα είναι αντιδημοφιλείς στη χώρα».

Για τον Γουάτς, το πολιτικό σκηνικό στη χώρα μας διαμορφώνεται με έναν περίεργο και επισφαλή τρόπο: «Αν και η κυβέρνηση Σαμαρά επιβίωσε της ψήφου εμπιστοσύνης, η προεδρική εκλογή ενδέχεται να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές. Αυτή τη στιγμή ο Σαμαράς προσπαθεί να πατήσει στη συναίνεση με τους βουλευτές, όπως σημειώνει και ο Πάολο Πιτζόλι (οικονομολόγος της ING)».

Τι λέει ο Πιτζόλι; Ιδού: «Δεν είναι παράξενο που βλέπουμε τον Σαμαρά αρκετά ενεργό τις τελευταίες ημέρες. Προσπαθεί να ασφαλίσει μια καθαρή έξοδο από την Τρόικα, να αποφύγει μια άλλης μορφής εποπτεία και ό,τι αυτή θα επιφέρει».

Για να καταλήξει ο Γουάτς: «Οι επενδυτές για άλλη μια φορά θα έχουν την προσοχή τους στραμμένη στην Ελλάδα και στις πολιτικές εξελίξεις, τη στιγμή που θέλουν να πατήσει στα δικά της πόδια και η γερμανική οικονομία δεν είναι τόσο κραταιή όσο παλαιότερα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ