Κατέρρευσε το Χρηματιστήριο, εκτοξεύθηκαν τα spreads -Ανησυχία στην κυβέρνηση - iefimerida.gr

Κατέρρευσε το Χρηματιστήριο, εκτοξεύθηκαν τα spreads -Ανησυχία στην κυβέρνηση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κάτω από το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών ενώ κάλπασαν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με αυτή του 10ετούς να ξεπερνά για πρώτη φορά από το Μάρτιο το ψυχολογικό όριο του 7%.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε σε νέα χαμηλά έτους και σε χαμηλά 13 μηνών, στις 948,21 μονάδες σημειώνοντας πτώση 5,70%. Είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 6ης Σεπτεμβρίου 2013 (939,34 μονάδες). Ενδοσυνεδριακά η πτώση ξεπέρασε και το 6% με τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη να υποχωρεί έως τις 943,60 μονάδες, όταν σημείωνε πτώση έως και 6,16%. Από τις αρχές του έτους καταγράφει απώλειες σε ποσοστό 18,45 %. Η αξία των συναλλαγών ήταν σημαντικά αυξημένη έναντι της προηγούμενης συνεδρίασης και ανήλθε στα 166,03 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης FTSE/XA Large Cap έκλεισε στις 309,15 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 5,67%, ενώ ο δείκτης FTSE/XA Mid Cap έκλεισε στις 863,54 μονάδες με πτώση σε ποσοστό 5,00%.

Καλπάζουν τα spreads
"Καλπάζουν" οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με αυτή του 10ετούς να ξεπερνά για πρώτη φορά από το Μάρτιο το ψυχολογικό όριο του 7% στον απόηχο του χθεσινού Eurogroup από όπου διαφάνηκε η επιφυλακτικότητα των Ευρωπαίων ηγετών απέναντι στην προοπτική πρόωρης εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο.

Ειδικότερα, η απόδοση των ελληνικών ομολόγων καταγράφει «άλμα» 38 μονάδων βάσης την Τρίτη, μετά την χθεσινή άνοδο 15 μ.β. διασπώντας για πρώτη φορά από τον φετινό Μάρτιο το «φράγμα» του 7%, στο 7,08% και διευρύνοντας το χάσμα από την απόδοση του γερμανικού ομολόγου βάσης bund (ήτοι το spread) στις 621 μονάδες βάσης. Σε ανάλογη τροχιά κινούνται και οι αποδόσεις των υπόλοιπων ελληνικών ομολόγων, με αυτήν του 3ετούς να ενισχύεται στο 4,21% και του 5ετούς στο 4,99%.

«Αρχίζουμε να προσεγγίζουμε επίπεδα αποδόσεων που γεννούν αμφιβολίες» για την δυνατότητα της Ελλάδας να αυτοχρηματοδοτείται, σχολίασε ο Christian Lenk, αναλυτής σταθερού εισοδήματος στην DZ Bank AG στην Φρανκφούρτη, ενώ πρόσθεσε «Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στην αγορά, γεγονός που ενισχύει τις πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα».

Σημειώνεται ότι μέχρι χθες, τα ελληνικά ομόλογα κατέγραφαν απόδοση 19% από την αρχή του έτους, παρουσιάζοντας την δεύτερη καλύτερη επίδοση ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς τίτλους μετά τους πορτογαλικούς (απόδοση 20%).

Κυβερνητικός αξιωματούχος: Υπερβολική αντίδραση των αγορών η άνοδος των spreads

Η άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων δεν επηρεάζει τα σχέδια της κυβέρνησης για πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο, αναφέρει πηγή της ελληνικής κυβέρνησης, την οποία επικαλείται το Reuters.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι η πηγή της ελληνικής κυβέρνησης τόνισε πως οι κινήσεις της αγοράς αναφορικά με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων είναι «υπερβολικές».

Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να επηρεάσουν τα σχέδια για έξοδο από το πρόγραμμα, ενώ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει διαφωνία με την τρόικα. Πηγή capital.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ