Πέφτουν δισεκατομμύρια για να ανοικοδομηθεί η Γάζα –Τι αποφάσισαν οι ισχυροί στο Κάιρο - iefimerida.gr

Πέφτουν δισεκατομμύρια για να ανοικοδομηθεί η Γάζα –Τι αποφάσισαν οι ισχυροί στο Κάιρο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια πρωτοφανής διάσκεψη χορηγών έγινε στο Κάιρο, για την ανοικοδόμηση της Γάζας και την εξεύρεση λύσης στην περιοχή, στην οποία συμμετείχε η διεθνής κοινότητα.


Το Κατάρ υποσχέθηκε το μεγαλύτερο ποσό για την ανοικοδόμηση, ήτοι 1 δις δολάρια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποσχέθηκαν άμεση καταβολή 212 εκατομμυρίων δολαρίων, σε σύνολο 400 εκατ. που έδωσαν από την αρχή του έτους. Η Ευρωπαϊκή Ενωση από την πλευρά της θα δώσει 450 εκατομμύρια το 2015.


Ωστόσο, η διεθνής κοινότητα, απαιτεί από τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους να ξαναρχίσουν σοβαρά τον διάλογο για την ανεύρεση λύσης. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι φάνηκε ιδιαίτερα κατηγορηματικός: όλοι είναι πρόθυμοι να συνεισφέρουν οικονομικά αλλά η διευθνής κοινότητα δεν μπορεί πλέον να αρκείται σε κατάπαυση του πυρός.
Τον ίδιο τόνο κράτησε και ο ΟΗΕ καθώς και η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία είναι ανήσυχη και εξαιτίας άλλων πολέμων στην περιοχή, ειδικά από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.
Η διεθνής κοινότητα νιώθει κουρασμένη από την σύρραξη ισραήλ-παλιστίνης, η οποία διαρκεί τώρα επτά δεκαετίες και οι πρόσφατες μάχες έκαναν 2.200 νεκρούς στην Παλαιστίνη και 73 στο Ισραήλ.
Η παλαιστινιακή αρχή διεκδικεί 4 δις δολάρια βοήθεια για να μπορέσει να ανοικοδομήσει το κατεστραμμένο κομμάτι της Γάζας, το οποίο γνώρισε τρείς πολέμους σε έξι χρόνια. Υποσχόμενος «άμεση βοήθεια», ο Τζόν Κέρι χτύπησε ταυτόχρονα το χέρι στο τραπέζι. «Μια κατάπαυση του πυρός δεν είναι ειρήνη. Πρέπει να ξανακαθήσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βοηθήσουμε τις αντιμαχόμενες πλευρές να κάνουν δύσκολες επιλογές, πραγματικές επιλογές... είπε κατηγορηματικά.
«Η Γάζα είναι ένα βαρέλι με δυναμίτη. Οι κάτοικοί της έχουν απελπιστικά ανάγκη να δουν αποτελέσματα στην καθημερινή τους ζωή. Σαν γενικός γραμματέας είμαι πολύ θυμωμένος» δήλωσε από την πλευρά του ο Μπαν κι Μουν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ