Βενιζέλος: Μπορεί να πάμε σε πρόωρες εκλογές αλλά ο Τσίπρας δημαγωγεί και κλείνει το μάτι στα συμφέροντα - iefimerida.gr

Βενιζέλος: Μπορεί να πάμε σε πρόωρες εκλογές αλλά ο Τσίπρας δημαγωγεί και κλείνει το μάτι στα συμφέροντα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ολομέτωπη επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο κατηγόρησε ότι κλείνει το μάτι σε οργανωμένα συμφέροντα και πως οργανώνει επιχείρηση δημαγωγικής εξαπάτησης των πολιτών με τα όσα υπόσχεται εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την ομιλία του στην ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί η συναίνεση που απαιτείται τον Φεβρουάριο για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ωστόσο με τη φράση «δεν είμαστε αφελείς» παραδέχθηκε την πιθανότητα αδυναμίας να εξαφαλιστούν οι 180 και να πάμε σε πρόωρες εκλογές.
Κάλεσε όλες τις δυνάμεις του συνταγματικού τόξου να συναινέσουν για να εξασφαλιστεί η προεδρική εκλογή και να απομακρυνθεί η αβεβαιότητα από την χώρα.

«Επιδιώκουμε τον Φεβρουάριο η Βουλή να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συγκροτήσει - ως οφείλει – την προεδρική πλειοψηφία» είπε με έμφαση.

Υπενθύμισε μάλιστα ότι η ψηφοφορία θα γίνει «με απόλυτη διαφάνεια, με φανερή ονομαστική ψηφοφορία, όπου ο κάθε βουλευτής θα εκφωνήσει την επιλογή του και θα κριθεί από τους πολίτες γι' αυτή».


Τι θα χάσουμε με τις πρόωρες εκλογές

Ως προς την πιθανότητα πρόωρων εκλογών, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι αυτό θα σημαίνει «πρόσθετα προβλήματα, επιβράδυνση εξόδου από το μνημόνιο, επιβάρυνση οικονομίας, κόστος για τον πολίτη».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επετέθη κατά του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ «έφερε στις μνήμες τις πιο φαύλες δημαγωγικές εμπειρίες της μεταπολιτευτικής περιόδου» και ότι στην ουσία προτείνει «την ολική επιστροφής σε συνθήκες ασύντακτης χρεοκοπίας του 2009».

Προειδοποίησε για μια ακόμη φορά ότι «προσπάθειες 5 ετών μπορούν άνετα να καταστραφούν σε 5 μέρες. Η καταστροφή είναι ασύμμετρη, μπορείς με μια λάθος απόφαση ή υπόσχεση, να οδηγήσεις τη χώρα εκεί απ' όπου προσπαθεί να ξεφύγει την τελευταία πενταετία».

Για τον Τσίπρα αγωνιά η Μέρκελ...

Ειρωνεύτηκε την αξιωματική αντιπολίτευση που υποστηρίζει ότι αν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξουν τους συσχετισμούς στην ΕΕ. «Αυτά που κάνει ο Μάριο Ντράγκι, υπό την πίεση του ΣΥΡΙΖΑ γίνονται. Η Μέρκελ αγωνιά να έρθει άλλος εκπρόσωπος της Ελλάδας» είπε σκωπτικά.

Κλείνει το μάτι στα συμφέροντα ο ΣΥΡΙΖΑ

Επιπλέον, κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι κλείνει το μάτι στα συμφέροντα. «Εχουν όντως ονομετεπώνυμο τα συμφέροντα αλλά και εμφανή χαρακτηριστικά. Υπάρχουν και κάποιοι που έχουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και θέλουν να αγοράσουν φτηνά μια χρεοκοπημένη χώρα εκτός ευρώ» είπε ο Ευ. Βενιζέλος.

Το σχέδιο εξόδου από την κρίση

Τέλος, παρουσίασε τα επτά βήματα εξόδου από την κρίση που μεταξύ άλλων είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας, η ολοκλήρωση των στρες τεστς των τραπεζών, η επιβεβαίωση βιωσιμότητας του χρέους, η διαμόρφωση της περιόδου μετά την έξοδο από το μνημόνιο χωρίς την τρόικα, το τέλος της σχέσης με το ΔΝΤ και το εθνικό σχέδιο διαρθρωτικών αλλαγών.

Υποστήριξε μάλιστα ότι δεν υπάρχει αντιπρόταση από την αξιωματική αντιπολίτευση και πως δεν υπάρχει πιο «προοδευτικό, ευαίσθητο και αποτελεσματικό σχέδιο εξόδου από την κρίση».

Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμη ότι η επικύρωση της τρέχουσας αναθεώρησης από την τρόικα, στο Eurogroup της 18ης Δεκεμβρίου, θα έρθει χωρίς νέα δημοσιονομικά μέτρα. Δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών στο μέγιστο αριθμό δόσεων και ότι «δεν πρόκειται να ανοίξει το ασφαλιστικό».

Προανήγγειλε ακόμη ριζοσπαστική ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και πως είναι ήδη έτοιμο το αντίστοιχο σχέδιο και για τα στεγαστικά δάνεια. «Έχουμε λύση που αντιμετωπίζει το πρόβλημα ριζοσπαστικά και ολοκληρωτικά» είπε.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε με έμφαση ότι «δεν χρειαζόμαστε προληπτική στήριξη εκτός Ε.Ε», απαντώντας επί της ουσίας στην πρόσφατη δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ. Ωστόσο επεσήμανε ότι η «συμφωνημένη ολοκλήρωση της σχέσης με το ΔΝΤ», προϋποθέτει συμφωνία με την Ε.Ε. αλλά και με το ύψος επιτοκίου που πρέπει να είναι αντίστοιχο. «Σημασία έχει όμως και η αντίδραση των οίκων αξιολόγησης» προειδοποίησε ο κ. Βενιζέλος, υποστηρίζοντας ότι αυτό καθίσταται πιο δύσκολο από το κλίμα αποσταθεροποίησης της χώρας.

Απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης την κάλεσε να «βοηθήσουν τους πολίτες της χώρας, αίροντας την αβεβαιότητα» που προκαλείται από την προοπτική πρόωρων εκλογών, μια αβεβαιότητα «που χρησιμοποιούν κάποιοι εναντίον μας και σε πολιτικό επίπεδο και στις αγορές».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ