Στην Ολομέλεια του ΣτΕ η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων -Τι υποστήριξαν ΑΔΕΔΥ και Δημόσιο - iefimerida.gr

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων -Τι υποστήριξαν ΑΔΕΔΥ και Δημόσιο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το μέτρο της αξιολόγησης είναι ισοπεδωτικό με τυχαία και συμπτωματικά κριτήρια. Αυτό τόνισαν οι πληρεξούσιοι δικηγόροι της ΑΔΕΔΥ και των υπόλοιπων συνδικαλιστικών οργανώσεων, στη συζήτηση ενώπιον της Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου ζήτησαν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές οι ρυθμίσεις για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.

Παρουσία δεκάδων δημοσίων υπαλλήλων από τους ΟΤΑ και ΝΠΔΔ που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Δικαστήριο, οι νομικοί εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων έδωσαν αγώνα, τονίζοντας τα κενά αλλά και την αντισυνταγματικότητα του μέτρου. «Δεν είμαστε αντίθετοι στην αξιολόγηση, θα πρέπει να υπάρχει. Η καρδιά του προβλήματος είναι ο επιμερισμός ότι συγκεκριμένος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να βαθμολογηθεί υποχρεωτικά με πολύ χαμηλό βαθμό. Τι εξυπηρετεί δηλαδή η αναγκαστική βαθμολόγηση του 15% με βαθμολογία από 1-6 στην κλίμακα του 10. Αφενός συγκρίνονται πτυχιούχοι με απόφοιτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που προσελήφθησαν όμως για διαφορετικό σκοπό. Πρόκειται για ισοπεδωτική λειτουργία με τυχαία και συμπτωματικά κριτήρια», είπε η δικηγόρος της ΑΔΕΔΥ.

Το βασικό πρόβλημα συνταγματικότητας κατά τους εργαζόμενους είναι η ποσόστωση στην βαθμολόγηση. Δηλαδή πως σύμφωνα με τις νομοθετικές προβλέψεις με άριστα το 10 , ένα ποσοστό 25% θα πρέπει υποχρεωτικά να βαθμολογηθεί με 9-10 (άριστα), ένα 60% με 7-8(μέτρια – καλά) και ένα 15% αναγκαστικά με 1-6 (άσχημα).

Το δημόσιο αντέτεινε πως η άρνηση των υπαλλήλων να προχωρήσουν στην αξιολόγηση ( που έχει εφαρμοστεί και σε άλλες χωρες και έχει κριθεί νόμιμη) και οι αλλεπάλληλες απεργίες για αυτό το λόγο «σημαίνουν για μας ότι δεν θέλουν να αλλάξουν τίποτα. Τα κακως κείμενα να μην αλλάξουν». Παράλληλα επισήμαναν πως με βάσει το νόμο όσοι αξιολογηθούν με χαμηλό βαθμό το 2013 δεν θα υποστούν καμιά επίπτωση μισθολογική ή άλλη και μάλιστα αυτή η άσχημη βαθμολόγηση αν την επόμενη χρονιά παρουσιαστεί βελτίωση στην αξιολόγησή τους θα διαγραφεί οριστικά από το φάκελό τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ δημόσιοι υπάλληλοι ΟΤΑ ΑΔΕΔΥ ΝΠΔΔ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ