Στη 17χρονη από το Πακιστάν Malala Yousafzai και τον Ινδό ακτιβιστή Kailash Satyarthi το Νόμπελ Ειρήνης 2014 - iefimerida.gr

Στη 17χρονη από το Πακιστάν Malala Yousafzai και τον Ινδό ακτιβιστή Kailash Satyarthi το Νόμπελ Ειρήνης 2014

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην 17χρονη μαθήτρια από το Πακιστάν Malala Yousafzai και τον Ινδό ακτιβιστή Kailash Satyarthi απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης 2014.

Οι δυο τους «νίκησαν» τους συνυποψηφίους τους Εντουαρντ Σνόουντεν και Τσέλσι Μάνινγκ, τον Πάπα και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η νορβηγική επιτροπή απονομής του βραβείου του Νόμπελ Ειρήνης ανακοίνωσε πως τιμά τους Yousafzai και Satyarthi «για τον αγώνα τους ενάντια στην καταπίεση των παιδιών και των νέων ανθρώπων και για το δικαίωμα όλων των παιδιών (να έχουν πρόσβαση) στην εκπαίδευση».

To βραβείο που συνοδεύεται από 1,1 εκατ. δολάρια θα απονεμηθεί στο Οσλο στις 10 Δεκεμβρίου 2014, ημέρα επετείου του θανάτου του Αλφρεντ Νόμπελ, ιδρυτή του βραβείου.

Στη 17χρονη από το Πακιστάν Malala Yousafzai και τον Ινδό ακτιβιστή Kailash Satyarthi το Νόμπελ Ειρήνης 2014 | iefimerida.gr 0

Υπενθυμίζεται ότι η νεαρή Πακιστανή έγινε σύμβολο της εκστρατείας εκπαίδευσης των γυναικών, όταν δέχθηκε πυροβολισμούς από Ταλιμπάν ενόσω πήγαινε στο σχολείο.

Το βραβείο θα το μοιραστεί με τον Kailash Satyarthi, τον Ινδό ακτιβιστή που εδώ και δύο δεκαετίες παλεύει για τα δικαιώματα των παιδιών. Ενεργοποιείται ενάντια στην παιδική εργασία από τη δεκαετία του 1990. Μέσω της οργάνωσής του, Bachpan Bachao Andolan, έχει απελευθερώσει περισσότερα από 80.000 παιδιά από διάφορες μορφές δουλείας και βοήθησε στην επιτυχή επανένταξη, την αποκατάσταση και την εκπαίδευσή τους.

H Malala που αγωνίζεται για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση τα τελευταία δύο χρόνια, γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου 1997 στην πόλη Μινγκάορα του Πακιστάν σε μια οικογένεια σουνιτών Παστούν.

Η πρώτη της εκπαίδευση τής δόθηκε από τον πατέρα της, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης σχολείου και ποιητής. Το όνομά της είναι προς τιμή της Πακιστανής λαϊκής ηρωίδας Μαλαλάι (1861-1880).

Σε ηλικία 11 ετών ξεκίνησε να γράφει (χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο) σε blog, όπου περιέγραφε τη ζωή της στην πόλη Mingora, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, μετά την κατάληψη της εξουσίας στην περιοχή από τους Ταλιμπάν, που απαγόρευσαν στα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο και εξέφραζε τις απόψεις της σχετικά με το δικαίωμα των κοριτσιών στη μόρφωση. Τα επόμενα χρόνια έδωσε συνεντεύξεις σε διάφορα μέσα, τόσο της χώρας της όσο και άλλων χωρών, στις οποίες υποστήριζε το δικαίωμα των κοριτσιών να πηγαίνουν στο σχολείο. Στο μεταξύ έγινε γνωστή η ταυτότητά της.

Το πρωί της 9ης Οκτωβρίου 2012 ένας άντρας την πυροβόλησε στο κεφάλι, ενώ βρισκόταν μέσα στο σχολικό λεωφορείο, τραυματίζοντάς την πολύ σοβαρά. Τις ημέρες μετά την επίθεση νοσηλεύθηκε σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο στο Πακιστάν και στη συνέχεια, όταν βελτιώθηκε η κατάστασή της, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Queen Elizabeth του Μπέρμιγχαμ, στην Αγγλία. Η απόπειρα δολοφονίας προκάλεσε μια έκρηξη συμπαράστασης προς την 15χρονη τότε μαθήτρια, τόσο στο Πακιστάν όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το 2013 της απονεμήθηκε το Βραβείο Ζαχάρωφ και ήταν υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης, ενώ μέχρι και δύο ημέρες πριν από την περυσινή απονομή ήταν ένα από τα φαβορί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ