Τelegraph: Η παρέμβαση έκπληξη του Τζορτζ Κλούνεϊ για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα τώρα εξηγείται -Η Αμάλ πηγαίνει στην Αθήνα - iefimerida.gr

Τelegraph: Η παρέμβαση έκπληξη του Τζορτζ Κλούνεϊ για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα τώρα εξηγείται -Η Αμάλ πηγαίνει στην Αθήνα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην επίσκεψη της Αμάλ Αλαμουντίν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα για το ζήτημα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα που έχουν κλαπεί από τη Βρετανία αναφέρεται η βρετανική Telegraph αφήνοντας κάποιες αιχμές για τη στάση που είχε τηρήσει ο Τζορτζ Κλούνεϊ πριν μήνες όταν πρωτοαναφέρθηκε στο θέμα.

«Oταν πριν μήνες ο Τζορτζ Κλούνεϊ ανέφερε ότι τα Ελγίνεια θα έπρεπε να επιστραφούν στην Ελλάδα, η ξαφνική του παρέμβαση προκάλεσε έκπληξη σε πολλούς οπαδούς του και δυσαρέσκεια στους βουλευτές που αντιτίθενται στη δική του άποψη. Τώρα προκύπτει ότι το ενδιαφέρον του ηθοποιού (για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα) μπορεί να προκλήθηκε από τη «συμπάθεια» που δείχνει η σύζυγός του για το ελληνικό ζήτημα», σημειώνει η βρετανική εφημερίδα αφήνοντας να εννοηθεί ότι η δήλωση του χολιγουντιανού ηθοποιού δεν έγινε τυχαία.

Παράλληλα, αναφέρει ότι η Αμάλ έχει ήδη συμβουλεύσει την ελληνική κυβέρνηση. «Η 36χρονη δικηγόρος Αμάλ Αλαμουντίν, έχει διακριτικά συμβουλεύσει την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα και αναμένεται να πετάξει στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσει το θέμα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά», γράφει η Telegraph και προσθέτει:

«Η Αμάλ θα είναι μέλος αντιπροσωπείας, με επικεφαλής τον Τζέφρι Ρόμπερτσον, δικηγόρο ειδικευόμενο στα ανθρώπινα δικαιώματα και επικεφαλής του γραφείου Doughty Street Chambers όπου εργάζεται η σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ και η οποία ειδικεύεται στο διεθνές και ποινικό δίκαιο. Είναι αντιληπτό ότι η ελληνική κυβέρνηση προσέγγισε το δικηγορικό γραφείο Doughty Street Chambers πριν μερικά χρόνια προκειμένου να ζητήσει βοήθεια στην προσπάθειά της για την επιστροφή των μαρμάρων στην Ελλάδα από το ''τρέχον σπίτι τους'', το Βρετανικό Μουσείο. Ο Ντέιβιντ Κάμερον και μια σειρά βουλευτών αντιτέθηκαν σε μια σειρά εκκλήσεων για την επιστροφή τους».

Στη συνέχεια η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται στην περίφημη δήλωση του Τζορτζ Κλούνεϊ τον περασμένο Φεβρουάριο: «Τον περασμένο Φεβρουάριο ο Κλούνεϊ του οποίου ο γάμος με την κυρία Αλαμουντίν έγινε στη Βενετία τον περασμένο μήνα, έκανε μια εκστρατεία λέγοντας ότι η Βρετανία πρέπει να παραδώσει τους θησαυρούς πίσω στην Ελλάδα.Η παρέμβασή του που ήρθε σαν έκπληξη, έγινε στην πρες κόνφερανς για την ταινία του The Monuments Men στην οποία μια ομάδα ανακτά έργα που λεηλατήθηκαν από τους Ναζί.

Ερωτώμενος για τα μάρμαρα από έναν Ελληνα δημοσιογράφο ο Κλούνεϊ απάντησε: «Νομίζω ότι έχετε μια καλή ευκαιρία για να κάνετε κάτι για τα έργα τέχνη σας» ενώ πρόσθεσε ότι η επιστροφή των μαρμάρων θα ήταν «πολύ δίκαιη και πολύ ωραία» καθώς και ότι είναι και «το σωστό και αυτό που πρέπει να κάνουμε».
Το σχόλιό του προκάλεσε την έντονη αντίδραση Βρετανών βουλευτών, όπως του Τζον Γουίτνγκντέλι, πρόεδρο της επιτροπής Πολιτισμού, ΜΜΕ και Αθλητισμού, που είπε ευγενικά ότι ο ηθοποιός μάλλον δεν ξέρει πολύ καλά για ποιο πράγμα μιλάει. ''Είμαι μεγάλος θαυμαστής του Τζορτζ Κλούνεϊ, αλλά υποψιάζομαι ότι δεν γνωρίζει την ιστορία των γλυπτών του Παρθενώνα και τα νόμιμα δικαιώματα που έχει σε αυτά η Βρετανία'', προσέθεσε.Ο Κλούνεϊ υπερασπίστηκε τα λεγόμενά του, επιμένοντας ότι οι δημοσκοπήσεις στην Αγγλία δείχνουν μια προτίμηση για επιστροφή των μαρμάρων στην Ελλάδα και προσκάλεσε σε μια «ανοιχτή συζήτηση» για το θέμα.», γράφει η Telegraph

Kαταλήγοντας, η βρετανική εφημερίδα, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει αναφέρι ότι η Αλαμουντίν πηγαίνει στην Ελλάδα μόνο για να παρέχει τις συμβουλές της και όχι για να κινηθεί νομικά κατά της Βρετανίας: «Είναι κατανοητό ότι ο κ. Ρόμπερτσον και η κυρία Αλαμουντίν πηγαίνουν στην Ελλάδα να συζητήσουν για τους τρόπους με τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει την προσπάθειά της για να εξασφαλίσει την επιστροφή των μαρμάρων και όχι να ξεκινήσουν μια νομική διαδικασία κατά της Βρετανίας. Η Ελλάδα βρίσκεται σε αναμονή, περιμένοντας να αποφασίσει αν η βρετανική κυβέρνηση θα λάβει μέρος σε μια διαδικασία διαμεσολάβησης που προτείνει η Unesco», καταλήγει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ