Καρτούν-προπαγάνδα κατά του ISIS σαρώνει το διαδίκτυο [βίντεο] - iefimerida.gr

Καρτούν-προπαγάνδα κατά του ISIS σαρώνει το διαδίκτυο [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το όνομά του είναι Abdullah X. Το σύνθημα του: «Μυαλό Μαθητή Καρδιά Πολεμιστή». Ο σταρ της νέας σειράς κινουμένων σχεδίων δεν μάχεται για δικαιοσύνη στους δρόμους της Gotham - μάχεται για τις καρδιές και τα μυαλά των νεαρών μουσουλμάνων σε όλο τον κόσμο.

Ο «Abdullah X» η νέα διαδικτυακή σειρά κινουμένων σχεδίων, είναι η ιστορία ενός νεαρού άνδρα μουσουλμανικής καταγωγής που ζει στο Λονδίνο και αγωνίζεται με την ταυτότητά του και την πίστη του. Είναι μια ιστορία που ο δημιουργός του, ένα πρώην μέλος εξτρεμιστικής οργάνωσης που διατηρεί την ανωνυμία του, γνωρίζει πάρα πολύ καλά γιατί τη βίωσε ο ίδιος.

Μιλώντας στο CNN, ο Αχμέντ, όπως ζήτησε ο ίδιος να τον αποκαλούν δήλωσε: «Αγωνιζόμουν με τη δική μου ταυτότητα και την αίσθηση του ανήκειν καθώς μεγάλωνα - ζητήματα γύρω από την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση και το που βρίσκομαι ανάμεσα στη Βρετανική ζωή και τη μουσουλμανική πίστη μου.»

Ο Αχμέντ εξηγεί ότι πέρασε χρόνια, βοηθώντας να εξαπλωθούν οι «ακραίες και σκληρές» εξτρεμιστικές κοσμοθεωρίες στη Βρετανία. Εβλεπε τις προσπάθειες από τις κυβερνήσεις και τις οργανώσεις να κατανοήσουν τι τροφοδοτεί τον αντι-δυτικό εξτρεμισμό ως ανόητα απλοϊκές.

«Οι νέοι άνθρωποι -οι πιο ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας- μπλέχτηκαν ανάμεσα στις προοπτικές της πολιτικής της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, και μέσα σε αυτό το τείχος της ντροπής και της άρνησης αισθάνθηκα ότι χρειαζόμασταν κάτι που επρόκειτο να είναι καινοτόμο και ενδιαφέρον»

Έτσι δημιούργησε τον «Αμπντουλάχ X», τον επώνυμο πρωταγωνιστή της σειράς και ένα καρτουν alter-ego που αντικατοπτρίζει το δικό του ταξίδι από τον εξτρεμισμό στην προστασία των νέων μουσουλμάνων από τη βία και τις ακραίες απόψεις.

Εμπνευσμένο από τα κόμικ υπερηρώων από την παιδική του ηλικία, ο Αχμέντ με δικά του έξοδα δημιούργησε τον «Abdullah X» και το δημοσίευσε στο διαδίκτυο για να τραβήξει την προσοχή της νέας γενιάς.

Η σειρά, που περιλαμβάνει επεισόδια όπως «Πέντε Σκέψεις για έναν μουσουλμάνο στη Συρία» και «Μην προσπαθήσει να δικαιολογήσετε το θυμό σας με το Ισλάμ», προορίζεται να είναι μια αντίστιξη στα βίντεο προσηλυτισμού της ISIS.

O στόχος του Αχμέντ ήταν να δημιουργήσει μια ισχυρή αφήγηση, προκειμένου να κάνει τους θεατές να σκεφτούν και να προλάβει τα ευάλωτα μυαλά πριν υποκύψουν στην εξτρεμιστική ιδεολογία της ISIS.

«Δεν ωφελούν τα μακροσκελή κηρύγματα και οι εμφανείς προπαγάνδες. Αν θέλουμε να παταχθεί ο εξτρεμισμός αποτελεσματικά πρέπει να κτραβήξουμε την προσοχή των νέων» εξηγεί ο Αχμέντ και προσθέτει «Ο Abdullah X είναι δυνητικά οποιοσδήποτε συγκεκριμένος νεαρός μουσουλμάνος από οποιαδήποτε συγκεκριμένη περιοχή, σε κάθε δεδομένη στιγμή. Η ιστορία του και η εξέλιξη του χαρακτήρα του δείχνουν ότι χτίζει ανθεκτικότητα και θέληση και μαθαίνει να κρίνει τις πηγές με βάση την αξία τους και όχι να δέχεται αβίαστα ότι του λένε»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ