Το υπέροχο μουσικό όργανο με τους 92 ατσάλινους στύλους, που σχεδιάστηκε για να στηθεί στο Ηράκλειο -Πού «σκαλώνει» το έργο; [εικόνες]

Το μοναδικό έργο τέχνης «cosmic syrinx» το οποίο αποτελεί έμπνευση του Ελληνα καλλιτέχνη με καταγωγή από την Κρήτη που ζει και διαπρέπει στο Παρίσι, Μανώλη Μαριδάκη, έχει προταθεί να κοσμήσει το ύψωμα Κοπά στα βορειανατολικά του Ηρακλείου.

Το έργο δεν είναι άλλο από ένα τεράστιο μουσικό όργανο που αποτελείται από 92 ατσάλινους στύλους που θα δημιουργούν μουσική μέσω του περάσματος του αέρα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον εμπνευστή της δημιουργίας, Μανώλη Μαριδάκη, οι στύλοι -το ύψος των οποίων κυμαίνεται από τα 4,5 μέχρι τα 25 μέτρα- συμβολίζουν τα 92 στοιχεία τα οποία και υπάρχουν στη φύση. Το έργο, σύμφωνα με το cretalive.gr, έχει σκοπό να τιμήσει τον έλληνα συνθέτη και αρχιτέκτονα Ιάννη Ξενάκη (Iannis Xenakis) o οποίος είχε επίσης καταγωγή από την Κρήτη.

«Το μνημείο θα γίνει για να τιμηθεί ένας μεγάλος κρητικός, ο Ξενάκης και θα είναι μοναδικό για όλη την περιοχή, όχι μόνο για την Κρήτη» είπε καταθέτοντας την πρόταση του στην Περιφέρεια Κρήτηςο κ. Μαριδάκης που ήρθε από το Παρίσι ειδικά για αυτό τον σκοπό. Σημειώνεται πως η πρόταση είχε κατατεθεί και το 2004.

«Όλα τα σώματα που υπάρχουν γύρω μας προέρχονται από 92 στοιχεία, για αυτό και οι 92 ανοξείδωτοι στύλοι με τον πρώτο να συμβολίζει το υδρογόνο» ανέφερε ο κ. Μαριδάκης.

Από τους 92 στύλους-στοιχεία θα υπάρχουν ξεχωριστές οπές και διαφορετικές από όπου θα περνάει αέρας και θα ακούγεται διαφορετική μουσική. Τα 92 στοιχεία της φύσης θα παίζουν τη δική τους μουσική. Υπενθυμίζεται ότι από τα συνολικά 92 στοιχεία, απαραίτητα για τη ζωή κρίνονται μόνο τα 27. Τέσσερα δε από αυτά, ο άνθρακας, το υδρογόνο, το οξυγόνο και το άζωτο αποτελούν το 96% της κατά βάρος σύστασης των έμβιων οργανισμών.

Το αγκάθι

«Πρόκειται για κάτι εντυπωσιακό. Ακόμη και στον υπολογιστή να το βλέπεις καταλαβαίνεις πως ένα τέτοιο μνημείο θα ήταν υπέροχο να το έχεις στην Κρήτη. Η Περιφέρεια θα θέσει την προσπάθεια αυτή υπό την αιγίδα της προσπαθώντας να προσελκύσει φορείς και ιδιώτες να συμβάλουν σε αυτή την αγορά» δήλωσε στο cretalive.gr η αντιπεριφερειάρχης Βιργινία Μανασάκη η οποία συμφώνησε με τον κ. Μαριδάκη να συνεργαστούν για τον σκοπό αυτό.

Το μεγάλο «αγκάθι» και ειδικά σε τέτοιες εποχές είναι τα χρήματα. Το μνημείο αυτό απαιτεί ένα ποσό της τάξης 800.000 - 1 εκατ. ευρώ. «Το θέμα των χρημάτων είναι δύσκολο. Οι εποχές είναι κρίσιμες, αλλά εμείς προσπαθούμε να βρούμε λύση. Η Περιφέρεια θα είναι συμπαραστάτης» τονίζει από την πλευρά του στο τοπικό site ο εντεταλμένος σύμβουλος πολιτισμού Κ. Φασουλάκης που θεωρεί ότι πρέπει να κινηθούν ιδιώτες.

Ο καλλιτέχνης παραιτήθηκε της δικής του αμοιβής προκειμένου να προχωρήσει το εργο

Ο Μανώλης Μαριδάκης που εμπνεύστηκε το έργο και διατίθεται να προχωρήσει στη δημιουργία του σε συνεργασία με άλλους διάσημους καλλιτέχνες παραιτείται από τη δική του αμοιβή.

Σημειώνετια ότι ο Μανώλης Μαριδάκης κατάγεται από το χωριό «Αγιοι Δέκα» Ηρακλείου Κρήτης και διαπρέπει στο Παρίσι, συνδυάζοντας τένχη και επιστήμη.

Διατηρεί μόνιμη συνεργασία με το εργαστήριο υδροδυναμικής του Ecole Polytechnique στο Παρίσι. Έχει βραβευθεί με χρυσό μετάλλιο στις Κάννες το 2000 για το επιστημονικό και καλλιτεχνικό έργο του. Κομμάτια του υπάρχουν σε πολλά ιδρύματα και περιοχές του κόσμου.

Ο Μαριδάκης σπούδασε γλυπτική κατά την περίοδο 1965-70 στην Ανωτάτη Σχολή Καλλών Τεχνών Αθηνών.
Αργότερα έγινε τιμητικό μέλος της National films School του Λονδίνου. Πραγματοποίηση ταινιών μικρού και μεσαίου μήκους.

Την περίοδο 1978-81 φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλλών Τεχνών του Παρισιού (εύφημος μνεία) με υποτροφία του Ι.Κ.Υ (ατελιέ του Σεζάρ).

Το 2000 τιμήθηκε με το μεγάλο διεθνές βραβείο στις Κάννες για το νερό τη δημιουργία και τις τέχνες.
Από το 1994 έχει διαρκής συνεργασία με το εργαστήριο υδροδυναμικής, LADHYX της πολυτεχνικής σχολής του Παρισιού σε συνεργασία με τον διευθυντή του εργαστηρίου Jean –Marc Chomaz ερευνητή του CNRS.

Εργα του είναι μεταξύ άλλων είναι:

  • 1990 Γλυπτό Νερού «Αντιβαρυτικό Σίγμα», Cite des Sciences et de l' Industrie (Villette), Παρίσι.
  • 1995 Αιωρούμενο γλυπτό «Τετραπλός Αντιβαρυτικός Μετατροπέας», Έκθεση πάνω στην ενέργεια Cite des Sciences et de l' Industry (Villette), Παρίσι.
  • 1997 Ανοιχτό Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής, Tongyoung, Νότια Κορέα. Πραγματοποίηση του γλυπτού με νερό «Αντιβαρυτικές Καμπύλες».
  • 1999 Γλυπτό νερού «Υδάτινες Συναντήσεις», aire de Beaune, Αυτοκινητόδρομος Α6 για την SAPRR.
  • 2000 Institute de l' Eau Perrier –Vittel, Πρωτότυπο «Ρευστής Εφαπτόμενης», Vittel.
  • Έχει και στην Κρήτη ένα έργο, στη Γέννα Μονοφατσίου. Το άγαλμα των 3 Βρέντζων που είναι σε περίοπτη θέση στο χωριό.

Το Γλυπτό Νερού «Αντιβαρυτικό Σίγμα», Cite des Sciences et de l' Industrie (Villette), Παρίσι

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ